Ontslagen worden hoeft helemaal niet zo erg te zijn. Het is de slachtoffers van de crisisjaren 2001 en 2002 niet slecht vergaan. Tweederde had na een halfjaar alweer een nieuwe baan gevonden.
Dat vertelt Anton Hemerijck, directeur van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid aan het tijdschrift Forum. Net nu we ons bevinden aan misschien wel de vooravond van nieuwe massaontslagen, presenteert hij het onderzoeksrapport van de ontslagen in 2001 en 2002. De uitkomsten waren positiever dan verwacht. Doen we niet gewoon veel te dramatisch? "Dat gebeurt automatisch. Als een bedrijf zijn medewerkers massaal op straat zet, komt dat met grote vette koppen in de krant."
Snel handelen
Hoe te handelen als u op straat gesmeten wordt? Vooral snel. "We zien in ons onderzoek wel dat het belangrijk is dat mensen contact blijven houden met de arbeidsmarkt. De eerste maanden zijn cruciaal. Na een half jaar heeft 66 procent een nieuwe baan, maar na drie jaar ligt dat percentage maar iets hoger op 68." Uit het onderzoek blijkt dat bepaalde groepen meer moeite hebben een nieuwe baan te vinden: ouderen, vrouwen met jonge kinderen en migranten.
Niet zeker
Wat voorspellen de uitkomsten voor de toekomst? Deze crisis is fundamenteel anders, zegt de WRR-directeur in het opinieblad van de VNO-NCW. "Overheden zijn zich nu bewust van de fouten die we toen maakten en kiezen voor een Keynesiaans beleid. Dat zou een verzachtend effect moeten hebben op de ontwikkelingen van de crisis, maar zeker is dat niet", legt hij uit. "We weten wel dat de vergrijzing gewoon doorgaat. Dat er straks dus een enorme vraag naar arbeid komt als er veel mensen met pensioen gaan."
Overheid
Volgens hem is er een hele grote taak weggelegd voor de overheid. Die moet het arbeidsmarktbeleid van de afgelopen tien jaar weer uit de kast trekken: loonmatiging, tijdelijke werktijdverkorting, banenpools, mobiliteitscentra en het subsidiëren van werk. Hemerijck: "Je moet alles doen waarmee je kunt zorgen dat mensen in de leeftijd van 24 tot 64 contact blijven houden met de arbeidsmarkt."