Dit jaar stijgen de pc-verkopen naar verwachting met bijna 20 procent. Toch zit de industrie in zak en as, omdat de consument zijn pc niet vervangt. Komt dat nog goed?
De analisten van Gartner lijken met een fraaie voorspelling te komen: de wereldwijde afzet van pc's komt dit jaar uit op 367,8 miljoen stuks, een groei van 19,2 procent ten opzichte van 2009. Het slechte nieuws: waar Gartner voor de tweede jaarhelft eerder uitging van 17 procent groei, prikt het die nu op 15,3 procent. Een luttel verschil, maar de trend is zorgelijk: neerwaarts.
Schichtig
Gartner-analist Ranjit Atwal meldt in zijn toelichting dat de echte test nog moet komen. Zowel in de VS als in Europa blijft de vraag achter, zowel naar consumenten- als zakelijke pc's. Bovendien reageren de aanbieders en hun toeleveranciers nogal schichtig en risico-avers, wat zorgt voor lagere productie-volumes en dat doet de markt ook geen goed.
Intel
Met diezelfde somberheid joeg Intel iedereen vorige week al de stuipen op het lijf. De big daddy van de grijsgoedwereld die 4 van elke 5 computers voorziet van een processor en kwam met een omzetwaarschuwing voor het lopende derde kwartaal. Intel geeft echter vooral de consument de schuld. Zijn tegenvallende koopbereidheid zou verband houden met de wijdverbreide angst voor een double dip; een tweede recessie. De corporate markt lijkt nog wel stevig, met prijzen die aardig overeind blijven.
Consument boosdoener
Na eerdere tegenvallers bij Hewlett-Packard, Acer, Dell en Nvidia zit de complete pc industrie in zak en as. En de meeste vingers gaan richting consument. Of de consumenten weer trek krijgen in een nieuwe laptop of bureaucomputer als het economisch beter gaat, daar lijkt geen pijl op te trekken. Of toch wel: zouden ze überhaupt nog wel een nieuwe pc aanschaffen? De vraag van consumenten is namelijk bezig aan een aardverschuiving. Terwijl de bestedingen aan elektronica ruwweg gelijk blijven, gaat het als een raket met de verkopen van smartphones als de iPhone. De iPad krijgt massa's concurrenten, die de verkopen van tablets een push zullen geven. Allemaal ten koste van de vertrouwde pc en baksteen-laptop.
Vervangingsvraag
In Europa en de VS hoeven makers van bureaucomputers of dure laptops dus wellicht geen opleving te verwachten van de consumentenvraag. Bedrijven zullen hun verouderde computers wel vroeg of laat moeten vervangen. Dit om hogere onderhoudskosten te voorkomen en hun werknemers tevreden te houden. Van dit uitstel komt nou eens geen afstel. Volgens Gartner kan het daarom hooguit een paar kwartalen duren, voordat de grote vervangingsvraag op gang komt – maar dat roept het al langer, samen met de collega-analisten van IDC.
Voor de industrie is het te hopen dat die het hoofd koel houdt. De pavlov-reactie om met prijsverlagingen de vraag te stimuleren, kan er straks voor zorgen dat zelfs een aantrekkende verkoop zorgt voor beroerde marges. Intel bereid zich alvast voor op de vraagverschuiving: vorige week deed het een bod op de activiteiten van Infineon op het gebied van mobiele telefonie. Of die "Intel inside"-sticker nu op een grijze kast zit, of een coole smartphone, dat maakt natuurlijk niet uit.