De business uit het nieuws van nu: zachte sanering KLM, Büchner en Akzo veren op en 365 (ArboNed) gooit ceo en cfo eruit.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Zachte sanering bij KLM
Bij KLM gaan de komende periode 'honderden banen' verloren als gevolg van een zachte sanering. Gedwongen ontslagen worden door topman Peter Hartman vooralsnog uitgesloten. De flexibele schil, nog ongeveer zes procent van het personeelsbestand, wordt verkleind. Daarnaast geldt er een vacaturestop. Het reduceren van het aantal arbeidsplaatsen is onderdeel van een bezuinigsoperatie van 1 miljard. De Air France/KLM-groep maakt verlies en beide dochters moeten een miljard bijdragen aan het herstel. De slepende cao-onderhandelingen zijn onderdeel van de kostenreductie.
2. Büchner terug, koers Akzo veert op
Op 7 december zal Ton Büchner weer aan het werk gaan als bestuursvoorzitter van AkzoNobel. Büchner zat sinds 18 september thuis wegens oververmoeidheid, maar is inmiddels volledig hersteld. Eerst dacht men dat hij halverwege oktober weer terug zou komen, maar dat bleek te optimistisch. Het nieuws leidde tot een kortstondige opluchting onder beleggers. De koers steeg direct na de aankondiging van Büchners terugkeer 1,6 procent. Door de ziekmelding van Büchner verdampte er 1,5 miljard aan beurswaarde. Mede omdat er een strategie-update 4 dagen later werd afgelast. Büchner toont zich vol vertrouwen: 'We kijken er naar uit jullie op de hoogte te brengen van onze plannen om het concern nog beter te laten presteren'. Lees ook: zieke ceo, als het maar niet te lang duurt.
3. 365 (ArboNed) ontslaat ceo en cfo
Bij 365, het voormalige ArboNed, zijn ceo Peter van Kleij en cfo Marc Dijkstra gisteren per direct ontslagen. Dat bevestigt het bedrijf tegen MT. Paul Verburgt, algemeen directeur sinds 2004, en de grote man achter de groei van de organisatie sindsdien, keert terug in zijn oude functie. Hij gaat als interim bestuurder samen met de huidige coo Richard Adamowicz de koers voor 2013 uitzetten.
4. Ruzie tussen rating agencies
Sinds het uitbreken van de crisis weten we wat een kredietwaardering van een van de grote beoordelaars waard is. Zij werden ervan beschuldigd om veel te hoge waarderingen toe te kennen aan onder andere herverpakte hypotheken, omdat dat goed is voor hun opdrachtgevers. De correctie op die 'race tot the bottom' lijkt op gang te komen. Fitch valt nu openlijk S&P aan omdat zij de risico's onder zo'n mortgage bond verkeerd inschatten en ten onrechte – vindt Fitch – de AAA- status toekennen. Het gaat om een pakket met een waarde van 330 miljoen dollar dat door Credit Suisse op de markt wordt gebracht. Noch S&P, noch Credit Suisse wilden reageren op de beschuldigingen van Fitch. Overigens is het pas de tweede maal dat een oordeel van een concurrerend kredietbureau publiekelijk ter discussie wordt gesteld.
5. Shell profiteert van sociale media
Shell maakt het beste gebruik van diensten als Twitter en Facebook. Dit heeft een belangrijk positief effect op de koers van het aandeel. Dat stelt het Amerikaanse sociale media-consultant Sociagility. Het bedrijf onderzocht – met een eigen algoritme – de prestaties op sociale media en het verband met met de stijgende koersontwikkeling onder FTSE 100 bedrijven. Royal Dutch Shell deed het het beste en de koers van het aandeel profiteert van de inspanningen op sociale media gebied. Ook succesvol zijn met sociale media? Lees Twitter, wat moet je er mee?
6. PostNL moet bijspringen bij pensioenfonds
PostNL moet bijstorten in de pensioenpot. Een geschillencommissie stelde de eisende pensioenfondsen in het gelijk. Hierdoor moet PostNL stante pede 84 miljoen euro overboeken. Als PostNL in beroep gaat, wordt en ander deel, 49 miljoen euro groot, uitgesteld. Of PostNL in beroep gaat is op dit moment nog niet duidelijk. PostNL heeft een bijna open einde regeling met de betrokken bedrjifspensioenfondsen. Daardoor zou het bedrijf eindeloos moeten blijven bijstorten. Inclusief de laatste bijstorting van 84 miljoen bleef de dekkingsgraad van het belangrijkste fonds steken op 102,2%. Dit is onder het wettelijk vereiste minimum.
7. iPadkrant The Daily voltooid verleden tijd
Rupert Murdoch stopt met de dagelijkse digitale iPadkrant The Daily. De 'krant' bestond bijna twee jaar en houdt per 15 december op te bestaan. Het project dat in de wereld van de (print)media met grote belangstelling werd gevolgd, omdat het wellicht een antwoord was op de digitalisering van de nieuwsconsumptie, vroeg een investering van 50 miljoen en werd groots opgezet. In augustus waren er de eerste tekenen van de naderende ondergang. Toen werden 50 journalisten, ongeveer een derde van het totale personeel, ontslagen. The Daily heeft ongeveer 100.000 betalende abonnees. Om break even te draaien waren er 500.000 nodig.
8. Dividenden overspoelen Amerikaanse beleggers
Nu de fiscal cliff angstig dichtbij komt, nemen veel Amerikaanse bedrijven, waaronder Oracle en Wallmart, maatregelen. Als een begrotingsakkoord uitblijft treden er automatische een serie belastingverhogingen en bezuinigingen in werking. Eén daarvan is een verhoging van de belasting op dividenden. Veel bedrijven vertrouwen er niet op dat politici er op tijd in slagen overeenstemming te bereiken en versnellen of verhogen daarom de uitkering van dividend. Bij Oracle gaat het om bijna 800 miljoen dollar.
9. Autoverkopen kelderen
November was een barre maand voor de autohandel. De verkoop van nieuwe auto's maakte een duikeling van 26,4 procent en daalde tot 30.247 stuks. Sinds begin dit jaar werden er 484.222 auto's verkocht, een daling van ruim 10 procent in vergelijking met een jaar eerder. De cijfers zijn conform verwachting. Overigens koopt de consument zeer fiscaal bewust: de Renault Megane liep het best, (ca 10 procent marktaandeel), gevolgd door de Ford Focus (marktaandeel 4,4 procent) en de Volkswagen Up! (4,1 procent). Ook in het zakelijke segment blijken de goedkopere auto's met een lagere bijtelling gezocht. Lees ook: automerken zijn inwisselbaar geworden.
10. Getal van de dag: 103 procent
Het gaat beter met uw pensioen. Gisteren werd bekend dat de gemiddelde dekkingsgraad van de penisoenfondsen met één procentpunt gestegen was tot 103 procent. Nog maar twee puntjes onder het wettelijk minimum van 105 procent. De stijgende lijn is vooral te danken aan het invoeren van een andere manier van boekhouden, zodat de fondsen met een fantasierente mogen rekenen. En als u benieuwd bent naar wat een gemiddelde dekkingsgraad nou werkelijk zegt over het pensioenvermogen, lees dan de 10 grootste leugens over uw oude dag. Geen wonder dat ongeveer de helft van de actieve deelnemers geen vertrouwen heeft in het pensioenfonds waarbij ze zijn aangesloten.
11. De koffieautomaat: Big Mama Papandreou
De crisis heeft Griekenland in een ijzeren greep. De armoede dringt zich onherroepelijk op. Iedereen knabbelt op een bijna versleten houtje. Iedereen? Nou nee, er zijn zo'n 2.000 Grieken die riant de dans ontspringen. Maar hun namen zijn bekend. Deze gefortuneerden staan op de 'Lagarde lijst' met notoire belastingontduikers. En onder hen: Margaret Papandreou. Zij zou goed zijn voor een Zwitsers banktegoed van 550 miljoen euro. Mama Papandreou is de weduwe van Andreas Papandreou, de overleden socialistische premier. Zelf was Margaret het gezicht van een linkse feministische beweging. En ze is de moeder van de vorige socialistische premier George Papandreou. De pleuris brak uit onder de sappelende Grieken. De familie Papandreou ontkent het hebben van dergelijke banktegoeden bij een Zwitsterse verstiging van HSBC.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren!
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.