Extreme fouten zijn zeldzaam tijdens een sollicitatiegesprek, maar ook door kleine blunders loop je al snel een baan mis. Ter lering en vermaak: een overzicht van ervaringen van HR-managers, inclusief tips.
Arbeidsbemiddelaar Robert Half interviewt regelmatig Human Resource (HR) professionals over hun ervaringen met sollicitatiegesprekken en zette de blunders op een rij.
De HR managers aan het woord:
1. Sociaal vaardig
Een doorn in het oog van HR managers is het gebrek aan sociale vaardigheden onder sollicitanten.
- Een kandidate werd gevraagd waarom ze haar huidige functie ging verlaten. Haar antwoord was: “Mijn manager is een zak. Alle managers zijn zakken.”
-
“Ik interviewde een kandidaat die tijdens het hele gesprek een toverbal in zijn mond hield.”
2. Geld, geld, geld
Kandidaten moeten beter kijken naar de behoeften van de werkgever. In sommige gevallen spannen ze het paard achter de wagen door te vroeg in het gesprek eisen te stellen aan salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden.
- Iemand werd gevraagd wat hem motiveerde. De sollicitant zei: “Ik heb een groot huis, een grote auto en een grote schuld op mijn creditcard. Betaal me en ik ben gelukkig.”
-
“De kandidaat vertelde me dat hij niet echt interesse in de baan had, maar hij vond het wel prettig dat de positie gepaard ging met een groot aantal vakantiedagen.”
3. Te eerlijk
HR managers stellen eerlijkheid op prijs, maar gebruik je gezonde verstand, wees niet te open.
- De HR manager vroeg of er nog vragen waren over de positie. De sollicitant vroeg daarop: “Wat gebeurt er als ik ’s ochtends wakker word en ik heb geen zin om naar mijn werk te gaan?”
- “Een kandidaat somde alle redenen op waarom ik hem niet moest aannemen.”
-
“De sollicitant zei dat hij liever voor onze concurrent zou werken.”
4. Catsuit
Werkgevers verwachten dat sollicitanten professioneel gekleed naar een interview komen. Het is niet zo dat de correcte kledij automatisch leidt tot een baan, maar het omgekeerde is het wel het geval. Een aantal voorbeelden van wat kandidaten niet moeten dragen.
- “Iemand droeg het uniform van zijn vorige werkgever.”
- “De dame arriveerde in een catsuit.”
-
“Een persoon kwam naar het interview gekleed in pyjama en slippers.”
5. Liegen
Over de grootste fout zijn HR managers unaniem: oneerlijkheid.
- Nadat de kandidaat een compliment had gekregen over de keuze van zijn universiteit en de behaalde cijfers, zei de sollicitant: “Ik ben blij dat u het hebt opgemerkt, want ik heb niet echt aan die universiteit gestudeerd.”
-
“Nadat de kandidate binnen was gekomen voor een interview vroeg in de ochtend, vroeg ze of ze de telefoon mocht gebruiken. Ze belde haar werkgever om zich ziek te melden, terwijl ze een pseudo hoestbui kreeg.”
6. Tips om fouten te voorkomen
- Geef geen antwoorden van één woord, maar blijf niet kletsen, ook niet om stiltes te vullen tijdens het gesprek. Breng voldoende informatie in.
- Het is niet alleen wat je zegt, maar ook hoe je het zegt. Onderuit hangen, voortdurend heen en weer schuiven op je stoel, je armen kruisen of gespannen kijken. Het kan allemaal worden gelezen als gebrek aan interesse of nervositeit.
- Het is belangrijk om tactisch en diplomatiek te zijn. Lever geen kritiek op vorige werkgevers. Dit geeft altijd een verkeerde indruk. Zelfs een ironisch bedoelde opmerking kan verkeerd uitpakken. Als je twijfelt, niet doen.
-
Als je de indruk hebt dat een gesprek niet loopt, doe dan niet alsof je al afgewezen bent. Blijf kalm en ga door met het interview. Als je laat zien dat je je vlug herpakt, kan dat in je voordeel werken.
Lees ook:
- Grootste blunders van jonge managers
- 7 interculturele business-blunders
-
Uw 7 grootste blunders in het Engels
- Klassieke carriereblunders deel 1
- Klassieke carriereblunders deel 2
- Klassieke carriereblunders deel 3