MIT is een lichtend voorbeeld van hoe een Universiteit een hele economie kan voorttrekken en omarmen. Maar dat Nederland niet zo’n uitgesproken powerhouse van de kenniseconomie kent betekent niet dat de technische universiteiten geheel ontoegankelijk zijn.
De drie (Delft, Eindhoven en Twente) zijn echte universiteiten die zich vooral richten op de meer fundamentele kanten van het onderzoek. Dat betekent overigens niet dat er geen kennis valt te snoepen. Maar naast de academische bolwerken kennen we hier een redelijk uniek instituut: TNO. Hier wordt Toegepast Natuurkundig Onderzoek verricht, waarbij de praktische toepasbaarheid van de innovaties voorop staat.
TNO
TNO zet ongeveer 600 miljoen euro om, waarbij ongeveer een derde afkomstig is van de overheid, ruim de helft komt uit contractonderzoek en een bijdrage van een kleine 100 miljoen komt van de kennisexploitatie van of door circa 55 bedrijven onder TNO Bedrijven BV. TNO kent vijf expertise gebieden waar wellicht ook vooru kennis valt te shoppen.
Kwaliteit van Leven
Gezonde voeding, goede werkomstandigheden, gezondheidszorg, sport – het zijn belangrijke invloeden op de kwaliteit van ons dagelijks leven TNO onderzoekt oa. hoe de gezondheid van mensen en hun functioneren kan worden gewaarborgd en verbeterd.
Meer informatie over kwaliteit van leven – Contactpersoon is Marjolein Wiegman-Beij: 030 694 41 44
Defensie en Veiligheid
Maatschappelijke veiligheid is binnen en buiten onze grenzen een steeds belangrijker thema. TNO doet onderzoek dat bijdraagt aan een efficiënte en effectieve krijgsmacht, en een veiliger samenleving. Denk hierbij ook aan beveiligingstechniek.
Meer informatie over defensie en veiligheid – Contactpersoon is Josée Verbeek: 015 285 73 08
Industrie en Techniek
Wellicht een van de meest bruikbare afdelingen binnen TNO. Hier onderzoek naar nieuwe producten, nieuwe materialen, nieuwe ontwerp- en ontwikkelmethoden. TNO wil graag helpen met de aanwezige kennis en het onderzoek.
Meer informatie over industrie en techniek – Contactpersoon is René Westbroek: 040 265 00 95
Bouw en Ondergrond
Voor alle ruimtelijke vraagstukken, grondgebruik en gebruik van natuurlijke hulpbronnen.
Meer informatie over bouw en ondergrond – Contactpersoon is (opnieuw) Marjolein Wiegman-Beij: 030 694 41 44
Informatie- en Communicatietechnologie
Ook erg handig. Hier veel kennis hoe ICT slimmer kan worden toegepast, zodat het rendemnet op investeringen hoger kan worden. Onderzoek op het gebied van bedrijfsprocessen en informatiemanagement.
Meer informatie over informatie- en communicatietechnologie – Contactpersoon is (opnieuw) Josée Verbeek: 015 285 73 08
Technische Universiteit Delft
Bij de Techneuten in Delft wordt de laatste jaren hard getrokken aan het verhogen van de toegankelijkheid voor de buitenwereld. En aan het verhogen van de awareness- de commerciële toepasbaarheid, van de onderzoeken. Dit heeft onder andere geresulteerd in een incubator waar de spin offs van de Universiteit een eerste veilig heenkomen kunnen vinden, en een samenwerkingsverband met de Rotterdam School of Management aan de Erasmus Universiteit. Het zijn niet allemaal vingeroefeningen in High Tech. Ook grote bedrijven als Exact en Fugro hebben hun wortels in de Delftse Universiteit.
“Delft maakt zich steeds beter bereikbaar voor bedrijven en ondernemers”, zegt Paul Althuis. Hij is directeur van Valorisation Centre dat speciaal is opgericht om de kennis die binnen de universiteit wordt ontwikkeld te gelde te maken. “ Wat veel mensen niet weten is dat we met elk patent dat we aanvragen ook een businesscase ontwikkelen. We hebben zo’n 200 patentfamilies met bijbehorende exploitatieplannen op de plank liggen.” Een van de organisatorische vernieuwingen die zijn doorgevoerd is de benoeming van facultaire en valorisatiemanagers. “Zij zijn de linking pins tussen de wetenschappers en het Valorisatie Centre.” Zij stroomlijnen de beantwoording van vragen die bij het Valorisation Centre binnenkomen. En zij zorgen ook dat er snel een antwoord komt als we niet van dienst kunnen zijn.” Het eerlijk en tijdig melden dat de Universiteit geen pasklaar antwoord heeft, is voor Althuis een belangrijk speerpunt van zijn relatie met het bedrijfsleven.
Delft heeft als brede technische universiteit veel expertise in huis, op bijna all gebieden. Maar de belangrijkste kennisgebieden zijn geclusterd rond de thema’s energie, omgeving, infrastructuur en gezondheid. Maar ook de materialenkennis staat in Delft op hoog niveau. Delft is vermaart om de kennis van composietmaterialen. Verder is Delft erkent sterk in Design en Engeneering. Maar ook hier geldt dat de academische onderzoekers zich meer richten op de fundamentele onderzoeksvragen en dat bij TNO de meer op toepassingen.
Een belangrijke functie van het Valaristion Centre is niet alleen het koppelen van wetenschap aan bedrijfsleven. Het gaat ook om het financieren van bijvoorbeeld contractonderzoek. Delft hanteert een standaardbedrag van een ton per promovendus per jaar. Dat is inclusief overhead en labtijd. Verder assisteren Althuis en zijn mensen ook bij de aanvragen voor subsidie. De overheid betaalt vaak fors mee aan onderzoek. Ook als dat in opdracht van een commerciële partij gebeurt. Het Valorisation Centre heeft verder expertise in huis over de juridische kant van onderzoek. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met gedeelde patenten of de opbrengsten die voortkomen uit verschillende samenwerkingsverbanden met het bedrijfsleven.
Althuis is nog steeds druk bezig om de toegevoegde waarde van zijn universiteit te vergroten. “ We zijn druk bezig om nu launching custommers te vinden voor Buisness Innovation Link Delft. Dat lijkt nog het meest op het Industry Liaison Program dat zo succesvol is aan het MIT.” In Massachusetts is er een aparte groep mensen die in de diepte de bedrijfsprocessen van de opdrachtgevers proberen te doorgronden en die koppelen aan de onderzoekers die binnen de universiteit werken. “We bouwen aan een grote database waar alle relevante onderzoeken in te vinden zijn. Het BILD gaat de tweede helft van dit jaar van start. Dat moet een volgende stap zijn in het verdiepen van de relatie met en het vergroten van de toegankelijkheid voor het bedrijfsleven. Op dit moment weet ik nog niet wat de kosten zullen zijn”, zegt Althuis. Het instaptarief van de het ILP aan het MIT is 60.000$.
Meer informatie over het Valarisation Centre vindt u op de site van TU Delft.
Telefoon: 015-2786751
Email: valorisationcentre@tudelft
Technische Universiteit Twente
De kleinste van de technische universiteiten, maar wel een met een mooie pay off: De ondernemende Universiteit. Ze zien zichzelf nadrukkelijk als onderdeel van de driehoek: techniek –samenleving- ondernemen. Sinds de jaren ’70 zijn er zo’n 700 spin off’s van de campus gerold.
In Enschede willen ze graag gevonden worden door het bedrijfsleven. Dat de campus helemaal in het verre oosten van Nederland draagt niet bij aan het profiel in de media. Desondanks heeft de universiteit met zo’n 8500 studenten en 3000 medewerkers veel te bieden. Sterker nog Twente is op het gebied van de nano-technologie wereldtop. Voor kennis op het gebied van de nano-mechanica en het gebruik van nano-markers moet u hier zijn.
Twente heeft nog een uniek kennisgebied. Het is de enige universiteit waar technische geneeskunde een apart vak is. Studenten en onderzoekers rekken hier de grenzen van de medische technologie op. In de medische hoek is een belangrijk thema het verkleinen van de technologie. Dit verkleint de collaterale schade bij een operatie bijvoorbeeld. Hier ook haakt de nano-tech aan bij het medische. Verder is ook de robotica, en dan vooral de medische robotica, in Twente een belangrijke expertise. Zie hier ook het eblang en de voorloperfunctie van Twente op het gebied tissue regeneration.
In de ICT werkt Twente samen met de twee andere technische universiteiten. Een grote Europese subsidie om op Europa op ICT het beste jongetje van de mondiale klas te laten worden, gaat uit van een Twents initiatief. De fysieke locatie is op de High Tech Campus bij Eindhoven.
Twente zoekt nadrukkelijk naar verbinding met de samenleving. High Tech met human touch, in goed Nederlands. De universiteit probeert technologische oplossingen voor maatschappelijke problemen te vinden. Twente kent het kennispark. Dat is het ingangspunt voor bedrijven die willen winkelen in de gebundelde kennis van de universiteit.
De directeur van het kennispark, dr. Kees Eijkel kan u verder helpen. Meer informatie vindt u op de site van kennispark.nl Telefoon: 053 489 4118
Email: [email protected]
Technische Universiteit Eindhoven
De TUe heeft u veel te bieden. Deze universiteit ziet zichzelf nadrukkelijk als onderdeel van het ‘ecosysteem’ dat rondom Eindhoven een plek heeft. Een vloeibaar geheel waar uiversiteit, overheid en bedrijfsleven samenkomen. Die Brabantse regio kent sterke kennisintensieve bedrijven als Philips Océ en NXP, een High Tech Campus waar technologiegedreven berdrijven in een open innovatiemodel samen waarde creëren. Maar als u een ingang probeert te vinden via de website van de universiteit komt u van een koude kermis thuis. U vindt op zijn best een klein stukje over een verder in nevelen gehuld Innovation Lab.
Dat rookgordijn betekent geenszins dat er niks te halen valt. Als zoekt op United Brains komt u namelijk wel bij een kennisportal dat wel op maat gesneden is voor het bedrijfsleven, vooral mkb, dat op zoek is naar kennis. Deze website heeft ook een directe vraagfunctie. En een minstens even onthullende lijst met trefwoorden van de aanwezige expertise.
United Brains is de plek om uw vraag te droppen. “Daar zitten dedicated mensen van alle aangesloten organisaties die eens per week samen komen m de vraag naar de beste plek te geleiden, of die nu binnen de universiteit ligt, of er buiten”, zegt Steef Blok, de directeur van het ‘onvindbare’ Innovation Lab. De onvindbaarheid van zijn organisatie is de recent aangetreden Blok een doorn in het oog. “Dat moet snel veranderen, want wat we hier te bieden hebben en de manier waarop we kennisvragen verwerken is een voorbeeld voor anderen.”
Die United Brains vormen uw toegang tot het ‘ecosysteem’ waar medefinancieringsorganisaties als de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), en andere onderwijsinstellingen deel van uitmaken. Maar ook de 312 spin off bedrijven in de incubator van de universiteit horen er bij. Deze bedrijfjes zijn soms het antwoord op uw vraag. De liaisons leiden u ook verder door het doolhof van stimulerende subsidieregelingen en bij het gebruik van de kennisvouchers (met een waarde van 2500 of 7500 euro)
De Technische Universiteit Eindhoven is sterk rondom de clusters energie, health, industrial en design. Waarbij bijzondere kennis aanwezig is rondom de automotive sector die van oudsher een belangrijke plek inneemt in de regio. Maar ook voor electrical engeneering is Eindhoven de plek om uw zoektocht te beginnen. Maar dan wel via United Brains.
Telefoon: 0402472894
Email: [email protected]