Het ontslagrecht is nog steeds onderwerp van hevige discussie. De werkgevers zijn bij monde van brancheorganisatie VNO-NCW vóór een versoepeling van het ontslagrecht. Het moet makkelijker en vooral goedkoper. Zakenvrouw van het jaar 2000 Anne-Marie Rakhorst is het hier helemaal mee eens. Maar niet alle ondernemers scharen zich achter het standpunt van VNO-NCW. Kareth Weaver, directeur Weaver Public Relations denkt er anders over.
Weaver: “De discussie over ontslagrecht is waanzin. Je kunt iemand drie keer een tijdelijk contract aanbieden. Je hebt dus voldoende tools om uit te vinden of iemand bij je bedrijf past. Ik vind het normaal dat er geld staat tegenover ontslag. Je kunt mensen toch niet met lege handen op straat zetten? Zelf ben ik ooit hoogzwanger ontslagen. Daar ben ik flink voor betaald, en terecht.”
Prima aanbod
Weaver heeft als directeur twee keer een medewerker ontslagen. “Ik werk met hart en ziel met mensen en wil een goede relatie opbouwen, maar zakelijk kun je soms niet anders. De laatste dame die ik ontsloeg, ontwikkelde zich niet voldoende. Ik heb het ontslag via de kantonrechter geregeld, er lag een prima aanbod klaar. Het was wel vervelend dat die werknemer tot het gaatje ging voor meer geld. Het lijkt me voor werknemers verschrikkelijk als ze zomaar ontslagen kunnen worden. Je kweekt onzekerheid. Zo wil je als manager toch niet met je mensen omgaan? Absoluut niet sociaal.”
Starre regels
Anne-Marie Rakhorst, eigenaar-directeur van Search en zakenvrouw van het jaar 2000: “Ondernemingen worden enorm belemmerd door de starre regels. Voor nieuwe innovatieve projecten wil ik veel personeel aannemen, het liefst in vaste dienst, maar dat betekent een groot risico. Stel dat een project geen succes wordt? Dan is het erg moeilijk en duur om weer afscheid te nemen van krachten. Ondernemers kijken daarom wel uit voordat ze nieuwe mensen aannemen. Zonde. Neem bijvoorbeeld veertigplussers. Dat zijn mensen die hard nodig zijn vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Bovendien hebben ze veel expertise in huis. Als de doorstroom op de arbeidsmarkt verbetert, neem je makkelijker zo iemand aan.”
Schijnzekerheid
Rakhorst vindt versoepeling van het ontslagrecht nodig om slagvaardig te blijven. “Het betekent absoluut geen verslechtering voor de werknemer. Ontslagbescherming biedt schijnzekerheid; je kunt immers gewoon ontslagen worden. Het is een systeem dat gestoeld is op angst. We verspillen nu veel geld aan ontslagvergoedingen en advocaatkosten. Dat geld kun je beter investeren in scholing, zodat werknemers aantrekkelijker zijn voor de arbeidsmarkt. Een werknemer heeft toch meer aan een nieuwe baan, dan aan op de bank zitten met een zak geld?”