Het herstel van de wereldeconomie en de almaar stijgende grondstofprijzen drijven de inflatie op. Daarom moet overal de rente verhoogd worden, schrijft de Bank for International Settlements (BIS), in het jaarverslag dat gisteren werd gepubliceerd.
In een reactie op de crisis hebben vrijwel alle overheden het monetair beleid versoepelt. Dat betekent dat zij de rente kunstmatig laag hielden om de stroef draaiende nationale economieën van extra geld en dus zuurstof te voorzien. Nu overal ter wereld het herstel intreedt is het tijd de rente te verhogen. Als dat niet, of onvoldoende gebeurt dan dreigt de oplopende inflatie het herstel te dwarsbomen. Naast het economisch herstel worden de stijgende prijzen veroorzaakt door de toenemende schaarste aan grondstoffen en de structureel hogere prijs van die basisingrediënten van de economie.
Volgens de BIS is het huidige monetaire beleid soepeler dan tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2009. Daarnaast waarschuwt de bank voor een mogelijke herhaling van de crisis. De grootste gevaren zien zij in het hoge schuldenniveau van de overheden en de private sector.
De BIS staat niet alleen in zijn waarschuwingen. Eerder al wees DNB op het risico voor de Nederlandse economie van de Chinese inflatie. Ook het IMF en de Europese Commissie waarschuwden voor verschillende factoren die de economische groei in de knop kunnen breken.
Lees ook:
- EC: Maatregelen arbeidmarkt, zorg en infrastructuur noodzakelijk
- IMF: Nederland niet ingericht op economische schokken
- Zorgen over de economie zwellen aan
- Het gevaar van de Chinese inflatie
> De column van inflatiespecialist Edin Mujagic
> Volg de macro-indicatoren – waaronder inflatie – op het Dashboard van de Nederlandse economie