Eigen clublounge
Vooraan parkeren, business class inchecken en snel langs de douane. De gemakken van Privium op Schiphol zijn de frequent flyers al langer bekend. Gratis internet en een werkplek kunnen inmiddels aan dat rijtje voordelen worden toegevoegd. Afgelopen maand ging op de nationale luchthaven de gloednieuwe Privium Clublounge open. En toegegeven: ze hebben er wat moois van gemaakt. Een ruim zeshonderd vierkante meter stijlvol ingerichte wachtruimte met gratis bar, een aantal werkplekken en draadloos internet. Reizigers die willen ontspannen pakken een leesboek en ploffen neer in een van de relaxstoelen bij de open haard. De lounge, die alleen toegankelijk is met Privium Plus, is ontworpen door het Eindhovense architectenbureau M+R.
Vergaderen bij de NS
Vergaderen in de nieuwe Hispeed Lounges van de NS wint aan populariteit. Eersteklas reizigers, die voor vertrek nog een zakelijke meeting willen beleggen, kunnen daarvoor terecht in de vergaderruimtes die de Nederlandse Spoorwegen hebben ingericht op Amsterdam CS, Rotterdam CS en Schiphol. Naast de vergaderruimtes zijn de Hispeed Lounges onder meer ingericht met werktafels, draadloos internet, een mediawand met daarop het laatste nieuws en een collectie kranten en magazines. Met deze service wil de NS de wachtende reiziger op zijn wenken bedienen. De lounges zijn alleen toegankelijk voor Eersteklas reizigers en houders van een NS Business Card. Het gaat overigens goed met het internationale treinvervoer naar onder meer Parijs, Londen en Frankfurt. Zo zorgde de invoering van de vliegtax op Schiphol deze zomer voor een flinke boost van het aantal vakantiegangers dat naar Duitse en Belgische luchthavens uitweek.
Meer bedden op Schiphol
Schiphol heeft er twee nieuwe hotelconcepten bij. Zo opende deze zomer CitizenM haar deuren. Luxe kamers met led-verlichting, klein van opzet maar wel voor een betaalbare prijs. Wie de douane al gepasseerd is, kan tegenwoordig overnachten in het nieuwe Yotel. Eigenlijk geen hotelkamer, maar een trendy slaapcabine die van alle gemakken is voorzien. Het concept is al langer een succes op de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en op Schiphol te vinden in Lounge 2. Tot voor kort hadden het Hilton en Sheraton jarenlang het rijk alleen op de Amsterdamse luchthaven.
Inchecken terwijl u slaapt
Internet biedt mogelijkheden als het gaat om comfortabeler vliegen. En als u dan toch aan het surfen bent, dan doen wij u graag een paar suggesties.
1 Checkmein.nl
Inchecken terwijl u ligt te slapen. De bedenkers van checkmein.nl hebben contacten bij twintig airlines en 350 luchthavens. Wie ergens naartoe moet waar de internetverbinding nog wel eens te wensen overlaat, kan zo toch op tijd de gewenste stoel reserveren. Kosten? Zeven euro per vlucht.
2 Seatguru.com
Nederlanders behoren al jaren tot de langste mensen ter wereld en dat maakt elke centimeter beenruimte in het vliegtuig gewenst. Daarom: seatguru.com. Voor wie weten wil of hij straks de benen kan strekken tijdens die lange vlucht naar Zuidoost-Azië. Uitgebreid en erg overzichtelijk.
3 Airlinemeals.net
‘The world's first and leading website about nothing than airline food', zo valt er als eerste te lezen op deze website. En inderdaad, het idee is alleraardigst. Laat reizigers foto's en hun mening opsturen over vliegtuigvoer en bundel die samen op één site. De nieuwsberichten zijn echter niet echt up-to-date meer, de plaatjes en beoordelingen nog wel steeds leuk om te lezen.
Mobiel reserveren
KLM heeft de mogelijkheden om per mobiel in te checken uitgebreid. Passagiers die alleen reizen kunnen nu vanuit alle Europese KLM-bestemmingen naar Amsterdam en andersom via de gsm een plaatsje reserveren. De service is speciaal ontworpen voor mobiele telefoons met internet. Via klm.com kunnen reizigers de code van het e-ticket en het vluchtnummer invoeren, waarna de benodigde gegevens op het scherm verschijnen. Het is hiermee ook mogelijk om van stoel te wijzigen. In een gratis sms die de reiziger daarna ontvangt staan alle incheckgegevens om later nog eens te bekijken. Inchecken op het vliegveld wordt daarmee overbodig en dat bespaart de reiziger volgens KLM weer tijd. Reizigers hoeven op de luchthaven dan alleen nog maar een boardingpass uit de incheckautomaat te halen. In de toekomst wil KLM ook die laatste handeling schrappen. De boarding pass wordt dan vervangen door een barcode op de mobiele telefoon.
Gratis internet
Veel zakelijke reizigers weten het nog niet, maar wie onverhoopt een keer vanaf Rotterdam Airport vliegt kan in het terminalgebouw gratis het internet op. T-Mobile biedt de kostenloze wifi-service sinds dit voorjaar aan. Alle passagiers kunnen gebruik maken van de gratis hotspot waarmee de regionale luchthaven vooral meer zakenreizigers hoopt te lokken. Afgelopen jaar vlogen 1,2 miljoen mensen via Rotterdam.