Al Qaeda-leider Osama Bin Laden is niet meer. Zijn dood door Amerikaanse troepen levert in de hele wereld vreugdetaferelen en woede-uitbarstingen op. Op de financiële markten is het sentiment meteen vertaald naar concrete cijfers.
Vreugde en onrust over de dood van Bin Laden, die wordt gezien als het brein achter de aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001, waarbij bijna 3000 mensen om het leven kwamen. Maar wat betekent het overlijden van de Talibanvoorman voor de langere termijn?
Het volk in Amerika viert op straat uitbundig feest. Aan de hekken van het Witte Huis staan duizenden mensen hun vreugde uit te schreeuwen, 'USA, USA' weerklinkt euforisch. In New York wordt de dood van Bin Laden gevierd door een menigte op Times Square en op Ground Zero, de plek waar de Twin Towers op 11 september 2001 ineenstortten. De politie doet mee aan de vieringen en poseert voor foto's. Her en der wordt het volkslied gezongen, rapporteren verslaggevers ter plaatse. Politici en bondgenoten van de VS wereldwijd feliciteren president Barack Obama. Op jihadfora heerst echter woede en ongeloof en worden de eerste bedreigingen tegen de Verenigde staten geformuleerd. Het is een greep uit de eerste reacties op de dood van Bin Laden.
Sentiment op financiële markten
Naast de persoonlijke en politieke reacties is ook op de financiële markten wereldwijd het sentiment na de bekendmaking van de dood van de Talibanleider direct zichtbaar. Beleggers zien de dood van Bin Laden als positief nieuws voor de economie. Kort na de berichtgeving uit de VS steeg de dollar en maakte de olieprijs de scherpste daling in 2 weken. De Amerikaanse futures gingen omhoog, wat duidt op een hogere opening van de Amerikaanse beursen straks. Beursexperts stelden in het verleden dat de dood van Bin Laden de Amerikaanse Dow Jones-index met 500 tot 600 punten kan laten stijgen. Of het die kant op gaat zien we vanmiddag wanneer de beurzen in de VS openen.
De handel in aandelen in Azië trok vannacht in elk geval meteen sterk aan na het bericht dat de topman van Al Qaida is gedood. De Japanse Nikkei-index van de beurs van Tokio heeft de handel vandaag afgesloten met een winst van 1,57 procent, en kwam voor het eerst sinds de aardbeving en de ramp met de kerncentrale boven de kaap van de 10.000 punten uit.
Ook in Amsterdam is de AEX, de hoofdgraadmeter met winst geopend. Rond kwart over negen staat een plus van 0,7 procent, tot 362,31 punten op de borden. Hoewel de strijd tegen het terrorisme allerminst voorbij zal zijn, denken veel beleggers dat het nieuws wel een positief effect zal hebben.
Goed voor zelfvertrouwen van Amerika en dus de economie
Volgens een strateeg van Barclays is het nieuws 'goed voor het zelfvertrouwen van Amerika, en alles wat goed is voor het zelfvertrouwen is ook goed voor de economie', zei hij tegen persbureau Bloomberg.
De dalende olieprijs duidt erop dat de dood van Bin Laden op de oliemarkten duidelijk wordt gezien als een vermindering van het risico op aanboddisrupties door terreuracties. 'Een deel van de geopolitieke risico's is terug te voeren op al-Qaeda', zegt grondstoffenanalist Jeremy Friesen van Société Générale. Mogelijk nemen de risicopremies op de olieprijs, gerelateerd aan de oorlog in Libië, de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, na de dood van Bin Laden af.
Ook Mohamed El-Erian, ceo van Pimco en vooraanstaand marktencommentator is positief over de dood van Bin Laden. Voor de langere termijn ziet hij een vermindering van de terroristische dreiging, al zal op korte termijn de onrust opflakkeren, zegt hij op de website van de Financial Times.
Onzekerheid
Voor de korte termijn overheerst vreugde in het westen, maar zeker ook onrust. Voor de iets langere termijn geldt onzekerheid. Aan de ene kant wordt de dood van Bin Laden als een groot wapenfeit van de Amerikaanse president Barack Obama gezien en een symbolische klap voor Al Qaeda. Dit kan tot een nieuw gevoel van eenheid in de VS leiden en kan daarmee bijdragen tot een efficiënter bestuur van het land. Welicht stelt Obama met 'zijn daad' een herverkiezing veilig.
Aan de andere kant slaat directe onzekerheid toe. Aan de organisatie van Al Qaeda verandert feitelijk weinig en de oproep tot wraak klinkt al. Hoewel in landen als Nederland het dreigingsniveau niet specifiek is aangepast, roept de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding wel op tot scherpte. "Nederland moet onverkort alert blijven, want terroristen kunnen nog steeds ieder moment op onverwachte plekken toeslaan”.
Ook de internationale politieorganisatie Interpol heeft veiligheidsorganisaties opgeroepen extra alert te zijn op mogelijke vergeldingsacties van aanhangers van de gedode terroristenleider. "De meest gezochte terrorist ter wereld is niet meer”, stelt secretaris-generaal Ronald Noble. "Maar dit betekent niet dat zijn netwerk en zijn volgelingen er niet meer zijn. Zij kunnen en zullen doorgaan met het uitvoeren van terroristische actie over de hele wereld.” Noble vraagt overheden met klem waakzaam te zijn. "We moeten standvastig blijven en onze krachten blijven bundelen tegen terrorisme in het algemeen en deze dreiging in het bijzonder.”