De business uit het nieuws: Keihard krimpende banken, Google vreest Brussel en ING verkoopt met verlies.
1. IMF: Banken krimpen 7 procent
Het IMF blijft, na de verlaagde prognoses van gisteren, een boodschapper van slecht nieuws. Als Europa er niet in slaagt om de schuldencrisis in goede banen te leiden, dan krimpen de balansen van de Europese banken nog voor het einde van het jaar met 7 procent. In de zuidelijke landen zelfs met 10 procent. De gevolgen daarvan zijn desastrues. De toch al hoge werkloosheid loopt nog verder op en ook het vermogen van banken om krediet te verstrekken neemt nog verder af. Kern van het probleem is de enorme kapitaalvlucht van de perifere landen naar de harde kern. Er is sprake van 'extreme fragmentatie'. Eén van de manieren om die spanningen te verminderen – naast alle supranationale samenwerking en coordinatie – is het laten oplopen van de lonen en de inflatie in de kern. Nog voordat dit voorstel helemaal geland was, reageerde VNO-NCW-voorzitter Wientjes al zeer afwijzend.
2. Google vreest Brussels toorn
Google buigt voor Brussel. Het bedrijf vreest een een knallende tik op de vingers en wil die voorkomen, schrijft The Financial Times. Brussels probleem is dat Google niet alleen een zoekmachine is, maar zelf ook vele diensten aanbiedt. De vrees is dat Google zijn eigen dochters aanzienlijk hoger in de resultaten laat eindigen en op die manier de concurrenten onevenredig benadeelt. Google biedt nu aan de eigen activiteiten voor de consumenten herkenbaar te labelen. Voor de criticasters is de buiging van Google echter volstrekt onvoldoende: ‘Google kan de concurrenten nog steeds pas op pagina 35 van de zoekresultaten melden’, citeert de krant een tegenstander. Wat eurocommissaris Joaquín Almunia daarvan vindt, moet nog blijken.
3. Waterstofwalhalla, iets ten noorden van hier
Hyundai, Honda, Nissan en Toyota gaan de komende jaren samen met lokale overheden de benodigde infrastructuur aanleggen om het rijden op waterstof mogelijk te maken. Scandinavië wordt de proeftuin, nu de autobouwers een Memorandum of Understanding hebben getekend. De vier brengen vanaf 2015 auto's met een brandstofcel op de markt. De infrastructuur voor de tankstations wordt tussen 2014 en 2017 uitgerold zodat die auto’s ook kunnen rijden. Een jaar geleden vertelde minister Schultz nog dat Nederland een 'waterstof-Walhalla' in Europa kon worden. Ondanks de “dijk van een startpositie” (Schulz), weten we nu dat het walhalla iets noordelijker ligt.
4. ING legt 320 miljoen toe op Brits ING Direct
ING heeft zijn Britse internetbank verkocht aan Barclays. ING Direct heeft in Groot-Brittannië anderhalf miljoen klanten en beheert 20 miljard euro aan spaargeld en hypotheken. Er werken ongeveer 750 mensen. Hoewel het koopbedrag door ING geheim wordt gehouden is wel duidelijk dat de bank een boekverlies van 320 miljoen verwacht te moeten incasseren. Barclays bedong een korting van 3 procent op de hypotheekportefeuille. Overigens wordt dit deel niet verpatst, omdat het moet van Brussel. De motivatie is gelegen in het streven het profiel van de bank aan te scherpen. Dat mag wat kosten, blijkbaar.
5. De Vakbond leeft!
De Nieuwe Vakbeweging bestaat. Opnieuw. De oude vakcentrale FNV ging ten onder aan een ordinaire machtsstrijd tussen enerzijds de grootste aangesloten bonden – Abvakabo en Bondgenoten – en anderzijds de koepel en de kleintjes. Op termijn zullen de groten zich – mogelijk, deels en alleen als ze dat zelf willen – opsplitsen in kleinere sectorbonden, zodat de machtsbalans niet opnieuw verstoord kan raken. In de woorden van voorzitter Ton Heerts: 'We hebben een scherpe bocht genomen en zitten weer op de rechte weg' en 'de vakbweweging staat als een huis'. De grote ouderenbond Anbo wachtte de renovatie niet af en heeft wel het lidmaatschap opgezegd en ook het veel kleinere FNV Zbo – voor zzp'ers in de bouw, gaat iever alleen verder. Er is een conflict over de financiën. De koepel wil nog anderhalve ton contributrie incasseren die tijdens de opzegtermijn verschuldigd is. Het FNV ZBo wil een bruidschat van anderhalf miljoen mee.
6. Gezonde werknemers, gezonde economie
(tromgeroffel…) Vandaag start de campagne Duurzame Inzetbaarheid. Een campagne van de overheid die werkgevers erop wijst dat gezonde werknemers productiever zijn. Maar deze keer is het argument redelijk overtuigend. De cijfers: Een daling van het ziekteverzuim met één procent bespaart 2,6 miljard aan kosten. Zo'n 400 euro per werknemer per jaar. Maar gezonde werknemers zijn productiever, vindt een CapGemini onderzoek dat ter gelegenheid van de campagne vandaag wordt gepresenteerd. Een toename van de arbeidsproductiviteit met een procent levert 6 miljard euro extra per jaar op.
7. Accountants zien inkomen kelderen
De partnerinkomens bij de grote kantoren zijn de afgelopen vijf crisisjaren gekelderd. Bij de partners van PwC zelfs met 34 procent tot 468.700 euro. Het Financieele Dagblad dook in de jaarrekeningen en vond voor de andere grote kantoren vergelijkbare dalingen. De oorzaken zijn naast de marktsituatie vooral dat accountantskantoren flink investeren in de kwaliteit van de dienstverlening. In 2008 was er veel kritiek op het gemak waarmee jaarrekeningen werden goedgekeurd. Overigens is Deloitte het grote kantoor waar de partners het minst verdienen. Ze moeten daar genoegen nemen met een heel klein beetje meer dan vier ton.
8. F&N: 'onderwaardering brouwerij in Myanmar'
F&N, het conglomeraat dat zichzelf terugvond in een biedingsoorlog rondom APB, waaar uiteindelijk Heineken na het betalen van 5,6 miljard dollar mee aan de haal ging, heeft nog een paar losse eindjes. Charoen, de Thaise miljardair die Heineken een paar slapeloze nachten bezorgde, heeft nog een bod van 7,3 miljard uitstaan op de 70 procent van de aandelen van F&N die hij nog niet controleert. Bloomberg meldt dat F&N het bod aan de lage kant vindt en vooral een brouwerij in Myanmar ondergewaardeerd wordt. Of F&N er met deze tactiek in slaagt er nog iets meer voor de aandeelhouders uit te slepen, is nog even afwachten. Het bod werd eerder al 'fair' genoemd.
9. Getal van de dag: (dan maar) 1,7 miljard
Kiest u maar: is het getal van de dag 3.000? Want dat is het aantal faillissementen waarbij fraude in het spel is. Waarbij de wetgeving wordt gebruikt om schuldeisers met de gebakken peren te laten zitten. Of moet het toch 1,7 miljard zijn? Want dat is de schade waarmee deze fraudeurs de samenleving opzadelen. Of toch maar 2,5? Want dat is de bedroevend lage pakkans waarmee deze fraudeurs door onze economie huppelen.
10. De Koffieautomaat: Griekse thriller in de maak
In de marge van de schuldencrisis en het met nazisymbolen omgeven bezoek van bondskanselier Angela Merckel aan het bijna bankroete Griekenland, bouwt zich een onvoorstelbaar spannend plot op. De ingredienten zijn die van een Hollywoodkaskraker. Een lijst met 1991 puissant rijke (en dus corrupte) Grieken. Onder hen diverse politici, die mogelijk miljoenen toucheerden door tegen de nodige steekpenningen Duitse bedrijven defensieopdrachten te gunnen. Lagardes list – de lijst is opgesteld door huidig IMF-voorzitter Christine Lagarde, maar destijds was zij nog Frans minister van Financien, is explosief materiaal. De Frans-Duitse rivaliteit is een volgend sappig ingredient. Het Griekse parlement buigt zich nu over de massieve belastingontwijking en de corruptie die ermee vervlochten is. Niet iedereen wacht de waarheidsvinding af: Recent pleegde een voormalig minister zelfmoord en nu is ook het stoffelijk overchot van een 'genoteerde’ zakenman in Indonesië opgedoken. En voor wie denkt veilig te zijn, er zou nog een tweede lijst bestaan. Met zo’n 20.000 Europeanen die zich net als de Grieken verrijkten op oneigenlijke wijze en daar geen belasting over betaalden…