Blijf zitten waar je zit is het devies. Toch trekken hoogopgeleide werknemers zich hier weinig van aan. Tachtig procent is geïnteresseerd in een nieuwe baan, blijkt uit onderzoek van Intermediair.
Bijna twee derde maakt zich naar eigen zeggen geen zorgen over de persoonlijke gevolgen door de crisis, terwijl toch bijna vier op de tien werknemers denkt dat het bedrijf waar hij werkt dit jaar in de problemen zal komen. Hoogopgeleiden staan daarom wel open voor een nieuwe functie: maar liefst tachtig procent kijkt om zich heen. Maar slechts zeventien procent is echt actief op zoek. Zeven procent is daadwerkelijk bang voor ontslag.
Leuk blijven
Van de hoogopgeleiden, denkt zestig procent dat het wel lastiger wordt om een baan te vinden. Maar dat is voor de meeste werknemers geen reden om de verwachtingen van een nieuwe baan naar beneden bij te stellen. Slechts dertien procent heeft zijn eisen aangepast. ‘Goed salaris' staat wel op nummer twee van de belangrijkste voorwaarden waaraan een baan moet voldoen – en daar heeft het lang niet meer gestaan. De balans tussen werk en privéleven en de mogelijkheden om zichzelf te ontplooien waren de afgelopen jaren belangrijk. Wel moet werk nog steeds leuk zijn, want als het dat niet meer is gaat ruim driekwart op zoek naar een nieuwe baan.
Carrièreswitch
Er is weinig verschil tussen de jongere en oudere hoogopgeleiden. 'Leuk werk' is voor allemaal even belangrijk. Ook in de mate waarin ze zich zorgen maken, of een baan zoeken verschillen de generaties nauwelijks. 63 procent van de werkzoekenden zegt bereid te zijn zich om te scholen als hij geen baan vindt. 74 procent wil desnoods een carrièreswitch maken.