KPN heeft haast met 4G. 'Hoe sneller we zijn, hoe sneller de business naar ons toekomt'.
Terwijl de concurrentie nog niet heel duidelijk is over de 4G-plannen, draait de marketingmachine van KPN al op volle toeren. Het bedrijf betaalde eind 2012 ruim 1,35 miljard euro voor vijftien zendlicenties, waarmee het nu zo snel mogelijk een landelijk dekkend 4G-netwerk wil bouwen. KPN heeft haast, en hoopt met de snelle uitrol van het 4G-netwerk concurrenten Vodafone, T-Mobile en nieuwkomer Tele2 af te troeven. "Hoe sneller we zijn, hoe sneller de business naar ons toekomt", zo vertelde directeur mobiel Eric-Jan Doorenbosch tegen MT, na afloop van een perspresentatie over de plannen van KPN.
Als een grote golf
Het bedrijf heeft volgens Doorenbosch geleerd van de 3G-uitrol, toen eerst de grote Nederlandse steden op het mobiele netwerk werden aangesloten. Vervolgens kregen klanten, als ze buiten de stad waren, te maken met matig bereik. "Die stedenbenadering zorgde voor veel klachten over het netwerk buiten de steden. Nu benaderen we het daarom bewust als een grote golf, om dit soort ontevreden reacties tegen te gaan." Vanaf 4 februari 2013 moet 4G, dat een winnaar in ons overzicht van buzzwoorden van 2013 was, in eerste instantie in Amsterdam beschikbaar worden voor KPN-klanten. Met Amsterdam als startpunt zal het 4G-netwerk zich vervolgens als een olievlek over Nederland moeten verspreiden. In de tweede helft van 2014 denkt KPN een landelijke dekking te te kunnen realiseren.
Tienduizenden euro's per locatie
KPN zal daarvoor 4.000 netwerklocaties moderniseren, door onder andere 11.000 nieuwe antennes te plaatsen. Elke week zullen er 60 locaties 4G-klaar worden gemaakt, aldus Eric Kuisch, directeur netwerk bij KPN. "Wat dat kost? Veel. Maar om je een indruk te geven: we spreken over tienduizenden euro's per locatie." Dat komt neer op een investering van tientallen miljoenen euro's voor alle 4.000 locaties, een bedrag dat nog redelijk in het niet valt bij de 1,35 miljard euro die KPN moest neerleggen voor de frequenties. Daarover was nogal wat ophef, marktkenners hadden op een veel lager bedrag gerekend. Kuisch: "Dat we ons hele netwerk kunnen moderniseren, verklaart waarom we zoveel geld overhebben voor dit frequentiepakket. We moeten extra investeren in mobiel, maar ook onze 2G- en 3G-netwerken profiteren daarvan."
Nog geen iPhone op KPN's 4G
EUH, 4G?
4G staat voor de vierde generatie van het mobiele netwerk en is de opvolger van 3G – inderdaad, dat was de derde generatie. Het 4G-netwerk is voor KPN een aanvulling op de bestaande netwerken en zal er volgens het bedrijf voor zorgen dat mobiel internet tien keer sneller wordt en een drie keer zo goed bereik krijgt. Het bedrijf gaat van de gekochte licenties de 800 mHz-frequentie gebruiken om een 4G-netwerk te bouwen. Deze methode maakt de bouw goedkoper, omdat de 800 mHz-frequentieband een groter bereik heeft, ook binnenshuis. Daardoor hoeven er bijvoorbeeld minder antennes geplaatst te worden. Het nadeel is dat de iPhone daardoor niet geschikt is voor het 4G-netwerk van KPN. Apple's smartphone is wel geschikt voor de 1800 mHz-band, maar KPN rolt daar pas later 4G voor uit. Er zitten nog wat haken en ogen aan KPN's 4G. Zo zijn niet alle populaire smartphones geschikt voor het netwerk. iPhonegebruikers zullen tevergeefs een 4G-abonnement aanvragen: Apple's iPhone 5 wordt niet ondersteund op het nieuwe, snelle netwerk van KPN (zie ook kader). Hetzelfde geldt trouwens voor de iPad. Volgens Doorenbosch zullen alle grote handsetfabrikanten de komende tijd met 4G-smartphones op de markt komen. Ze moeten wel, zo zegt hij, want ook zij weten dat ze mee moeten met de nieuwe ontwikkeling. Ondertussen kan een partij als Nokia wellicht profiteren van de snelheid van KPN; het bedrijf heeft met de Lumia 920 4G en de Lumia 820 4G twee smartphones die aan populariteit kunnen winnen in Nederland. Als 4G tenminste wordt opgepikt door het grote publiek.
Concurrentie op prijs of kwaliteit?
Dat is ook nog een vraag openstaat: zijn consumenten bereid een meerprijs te betalen voor een sneller mobiel netwerk? KPN gaat niet zozeer een meerprijs vragen voor 4G in het algemeen, maar wel abonnementen met hogere datalimieten aanbieden voor 4G-gebruikers, waarvoor dus wel meer betaald moet worden. Volgens Doorenbosch is de prijssensitiviteit van consumenten uitgebreid onderzocht door KPN en voldoen de prijzen aan de wensen van consumenten. Van een eventuele prijsoorlog met Tele2, dat tegenover MT heeft bevestigd met 4G-abonnementen te komen die op een lager prijsniveau liggen dan het huidige mobiele gemiddelde, wil Doorenbosch niets weten. "Mensen zijn zo verslaafd aan hun mobiel dat ze niet meer zonder kunnen. Ze accepteren het niet als mobiel internet niet beschikbaar is. Het netwerk met de beste kwaliteit zal dus winnen."
Big Brother dankzij 4G
Volgens KPN zit meer dan 50 procent van de smartphonegebruikers en 70 procent van de zakelijke KPN-klant te wachten op de voordelen van 4G. Het bedrijf gaat er vanuit dat het datagebruik, onder invloed van bijvoorbeeld online video, flink zal toenemen, waardoor de vraag naar 4G vanzelf een vlucht zal nemen. Doorenbosch: "Over twee tot drie jaar zal de meerderheid van onze klanten voor 4G kiezen." Ook de zakelijke markt moet er volgens KPN, dat in totaal meer dan 7 miljoen mobiele klanten heeft, aan geloven. Directeur zakelijke markt John van Vianen vertelde dat KPN al in gesprek is met de politie over een project waarbij (Big Brother-alert) agenten een camera op hun pet of schouder bevestigd krijgen. De controlekamer kan dan live meekijken wat er op straat gebeurt, dankzij het 4G-netwerk dat sneller en beter videobeelden verstuurt.