Het grootste bedrijf van Zweden heet Volvo, ondertussen is Volvo helemaal geen Zweeds automerk meer. Hoe zit dat?
Dit is aflevering 10 van een serie over het bedrijfsleven in populaire vakantiebestemmingen. Iedere werkdag bieden we je een korte reisgids over een bepaald land, met tips die nét even anders zijn. Lees ook aflevering 1, 2, 3 , 4 ,5, 6, 7, 8 en 9.
Het grootste bedrijf van Zweden
Raar maar waar: Volvo is het grootste bedrijf van Zweden, maar heeft niets (meer) te maken met het bekende automerk Volvo. De Volvo Group (omzet in 2013: 272,6 miljard Zweedse kroon, wat neerkomt op bijna 30 miljard euro) is gevestigd in Göteborg en produceert trucks, bussen en voertuigen voor de bouw. Het is daar aardig goed in: sinds 2000 verdubbelde de omzet van het bedrijf. Automerk Volvo was in het verleden wel degelijk onderdeel van de Volvo Group, maar werd in 1999 door het bedrijf verkocht aan Ford, dat het tien jaar later weer aan het Chinese Geely doorverkocht. De auto waarin je rijdt is dus verre van Zweeds, het merk Volvo wordt gewoon door twee verschillende bedrijven gevoerd: eentje uit Zweden en eentje uit China. Inderdaad, dat is best verwarrend, of 'förvirrande' zoals ze in Zweden zouden zeggen. Gelukkig heeft Volvo (de groep, niet het automerk) er op de eigen website een korte uitleg over gepubliceerd, ter verduidelijking.
Ook groot in Zweden: H&M, Ericsson
Het leukste bedrijf van Zweden
Spotify, natuurlijk. Het bedrijf dat de muziekindustrie op zijn kop heeft gezet en heel de wereld (nou ja, bijna dan) aan de het streamen heeft gekregen. Naar verluidt had Google tussen de 4 en 5 miljard dollar voor het bedrijf over, maar wilde Spotify zelf liever 10 miljard. Dat is niet voor niets, want de dienst heeft, amper zes jaar na oprichting, 10 miljoen betalende leden en 40 miljoen actieve, maandelijkse gebruikers. Het is inmiddels in 56 verschillende landen actief. Spotify werd in Stockholm gestart door Daniel Ek en Martin Lorentzon, maar heeft zijn overkoepelende hoofdkantoor tegenwoordig in Londen. Lees ons achtergrondverhaal over Spotify uit 2010 nog eens terug. Liever geen woorden meer, maar gewoon muziek? Beluister dan onderstaande Spotify-playlist met het beste uit de sixties. Helaas ontbreken The Beatles, want daar heeft Spotify nog geen deal mee gesloten. Zal dat ooit gaan gebeuren? Wie het weet mag het zeggen. Ter illustratie: het duurde 10 jaar voor de legendarische band zijn muziek via iTunes ging verkopen.
Ook leuk in Zweden: wederom H&M, Skype, IKEA
Onze man/vrouw in Zweden
Jacqueline Hoogerbrugge vertrok in 1991 voor een stage bij Shell naar San Francisco, waar ze in de baai voor een raffinaderij aan de slag ging. ‘Het was niet mijn droom om in het buitenland te gaan werken, maar ik heb wel bewust een stage gezocht over de grens’, vertelde ze eerder in een interview met MT. Na haar afstuderen ging ze aan de slag bij ingenieursbureau Fluor Daniel, waar ze opklom tot salesmanager van één van de sectoren in Nederland.
Van 1993 tot 2006 werkte ze in internationale functies voor Unilever. Dat bedrijf stuurde haar, samen met haar man, naar Zweden. Hoogerbrugge: ‘Vier dagen in de week reisde ik in die tijd door Europa.’ In 2006 stapte ze over naar Danone (voorheen: Numico), waarvoor ze vanuit Schiphol werkte. Iedere maandag om 5 uur ’s ochtends vertrok ze vanuit Zweden naar Nederland, om donderdagavond weer terug te keren. Sinds 2010 werkt Hoogerbrugge voor LEAF, gewoon vanuit woonplaats Stockholm. Tegenwoordig is ze president operations bij snoepfabrikant Cloetta, bekend van merken als Venco en Sportlife.
Ook Nederlands in Zweden: Jacques Pellis, die head of recruitment voor de regio Nordics is bij Vattenfall
De Zweedse reis op de kaart
In de volgende aflevering
Morgen gaan we op reis naar Polen. Lees ook de afleveringen over Frankrijk, Spanje, Turkije, Denemarken, Italië, Duitsland en Portugal.