Kapitaal is niet alleen het geld dat je verdient; het is ook datgene waarmee je geld verdient. Dat kan een bijzondere eigenschap zijn, een uniek talent. Deze week vertelt iemand elke dag op MT.nl over zijn of haar kapitaal. Vandaag: koffieproever Tewis Simons.
Tewis Simon is een koffiebrander die samen met zijn broer Menno het bedrijf Bocca runt. Hij is altijd op zoek naar de beste en meest unieke koffiebonen van overal ter wereld. Hoogwaardige kwaliteit staat hoog iin zijn vaandel.
“Er zijn maar weinig koffieproevers in de wereld. Bij wijn is het heel normaal dat er allerlei smaken aan verbonden zijn, maar koffie zit nog echt in de pioniersfase. Dat vind ik ook het leuke aan koffieproeven; er valt nog heel veel te ontdekken.
"Als we nieuwe koffie binnenkrijgen dan gaan we met een groep proeven. Je brandt de koffie heel licht en dan maal je hem grof. De eerste test is de geur van de gemalen koffie. Daarna giet je er heet water op en laat je het een paar minuten trekken. De volgende test is een lepel drie keer door de koffie halen en er dan aan te ruiken. Dan ruik je al welke aroma’s er in zitten. Is de koffie fruitig, of ruik je bijvoorbeeld meer hout? Pas daarna ga je proeven. Dat is ook niet zomaar een slok nemen. Je slurpt de koffie naar binnen zodat hij vernevelt. Op die manier proef je het beste. Het is een combinatie van proeven en ruiken, het hoort bij elkaar. Het een wekt het ander op. En voor een koffie is het ook belangrijk dat hij lekker ruikt en lekker smaakt."
Opleiding
"Om het te leren heb ik een aantal cursussen en opleidingen gedaan, allemaal in de Verenigde Staten, want hier bestaat het nog niet. Daar leer je alles over koffie, de verschillende variëteiten, de procesmethoden, de oogst en het branden. Ik kan nu als ik een koffie proef, ruiken of de bonen te lang op de grond hebben gelegen of te snel zijn gedroogd. Ook kan ik van de meeste koffies wel proeven waar ze vandaan komen."
Proeven
Bestel MT Human Capital 2011 online! "Bij het proeven van koffie is het niet alleen belangrijk dat je iets proeft, maar dat je het ook kunt benoemen. Dat je kan zeggen of het rood of blauw fruit is. Om dat soort verschillen te bepalen moet je het veel doen.
Dat proeven heb ik van jongsaf aan al gedaan. Bij ons thuis waren eten en smaak heel erg belangrijk. Bij het ontbijt hadden we het al over het avondeten. We hadden veel familie in het buitenland, zodat ik al jong in andere landen kwam. Ik denk dat ik door die ervaringen mijn smaak heb ontwikkeld.
Toch komt het proeven niet vanzelf. Als ik drie weken op vakantie ben geweest, moet ik er daarna wel weer inkomen. Ik let ook op wat ik eet. Voor een proeverij ga ik bijvoorbeeld niet een broodje haring met uitjes eten.”
Foto: Yasmijn Tan