De lezers van MT.nl zijn verdeeld: bezorgen werkverslaafden een bedrijf schade? Volgens hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Toon Taris bestaat er geen duidelijke definitie van werkverslaafd zijn. Daardoor kan het zowel een positieve als een negatieve eigenschap zijn.
Of werkverslaving schadelijk is voor een bedrijf is lastig te bepalen, zegt de hoogleraar. "Er is nog geen consensus onder onderzoekers wat werkverslaving precies is. Het ligt er dus aan wat je onder werkverslaving verstaat. Het is alleen negatief als werknemers er zelf problemen door krijgen." Sommige medewerkers maken weken van 60 to 70 uur en zijn productief en bevlogen. "Die wil je er graag bij hebben." Anderen komen nooit los van het werk en kunnen niets anders. "Dan is het problematischer, medewerkers hebben dan een grote kans om op te branden."
Voor managers is het lastig om de negatieve variant van werkverslaving structureel tegen te gaan, zegt Taris. "Stel je bent directeur en werkt met veel plezier 60 tot 70 uur per week, waarom zou je een hard werkende werknemer tegenhouden om datzelfde te doen? Daarnaast doe je werkverslaafden geen plezier als je ze dwingt slechts 40 uur per week te gaan werken. Dan gaan ze thuis zitten kniezen. Deze medewerkers moeten vooral zelf inzien dat ze een probleem hebben."
Toch kan een leidinggevende ook iets doen. "Van bovenaf iets opleggen werkt niet, maar je kan wel kijken welke medewerkers tot de groep risicogevallen behoren. Je moet met ze in gesprek gaan en beoordelen of die personen op de juiste plaats zitten. Als de taken die ze hebben te veel druk met zich meebrengen, kunnen die worden aangepast."