Het CWI: teveel gedoe met te weinig resultaat. Belangrijke redenen waarom zes op de tien ondernemers het centrum liever voorbij loopt. Volgens topman André Timmermans is het CWI "beter dan u denkt".
Al staat een vacature al maanden tevergeefs online, werkgevers denken nog wel even na voordat ze het Centrum voor Werk en Inkomen inschakelen. "Als je met een vacature langsgaat, moet je veel formulieren invullen en in negen van de tien gevallen hoor je er dan nooit meer iets van", stelde Paul de Bruijn, de voorzitter van VNO-NCW Noordwest-Holland, eerder in het blad Forum.
Omdraaien
De topman van het CWI ziet het wat positiever in: "Je kunt het ook omdraaien: vier op de tien ondernemers doet wél zaken met CWI." Hij zegt in de nieuwste Forum, het opinieblad van VNO-NCW, de klachten van werkgevers "ontzettend serieus" te nemen.
Broedende kip
Timmermans is met klagers om de tafel gaan zitten en heeft zijn conclusies getrokken. "Om een voorbeeld te noemen: we kregen te horen dat we als een broedende kip op onze kaartenbakken zitten. Nou, die bakken komen vanaf 1 januari op internet. Voor iedere werkgever toegankelijk. Iedereen die kan werken, komt met zijn cv op werk.nl."
Flexibele werkgevers
Met bezuinigingen voor de deur, moeten er keuzes gemaakt worden. "We willen onze menskracht vooral inzetten op die werkgevers die vraag hebben naar personeel en die een beetje flexibel zijn", zegt Timmermans.
45-plus
"Dus niet een werkgever die zegt: ‘ik wil een elektromonteur met alle papieren en onder de 25 jaar'. Die zitten namelijk niet in onze bakken. Het grootste deel bij ons is 45-plus. Maar als een werkgever zegt: ‘kleur en leeftijd maken niet uit, en een beetje bijscholing is ook oké', dan kunnen we zaken doen." Van die flexibele werkgevers zijn er volgens hem "voldoende".
Kaasschaaf
Per 1 januari fuseert het centrum met uitvoeringsinstantie UWV. Een extra hindernis, gezien de "gigantische bezuiniging waar geen kaasschaaf tegenop kan"? Nee, de fusie moet dingen juist makkelijker maken. "We gaan de ambitie realiseren dat iedereen die kan werken straks binnen zes maanden actief aan de slag is." Dat geldt dus ook voor die 57-jarige man en die allochtone vrouw die nauwelijks Nederlands spreekt.