Oktober was weer geen goede maand op de Amsterdamse beurs. Er ging 32 miljard euro in rook op. Wel lijkt de beurs zich in november op te maken voor herstel, zo verwachten de kenners. "Het ergste beursleed ligt achter ons."
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staat de verliesteller van januari tot en met oktober op 210 miljard euro. Januari en september waren de meest dramatische maanden, met verliezen van 73 en 66 miljard euro. Oktober schaart zich daarachter op de derde plaats.
Uitschieters
Die maand kenmerkte zich volgens het CBS vooral door uitschieters. Op maandag 6 oktober verdampte er ruim dertig miljard euro, het op een na grootste verlies van dit jaar. Het weekend daarvoor werd Fortis door overheidshanden gered.
Grootste stijging
In oktober vond ook de grootste stijging plaats. Precies een week later, op 13 oktober, konden de beursgenoteerde ondernemingen er weer 26 miljard euro bij optellen. Overheden wereldwijd kondigden toen links en rechts aan de financiële sector van de ondergang te zullen redden. Dat lieten de beleggers zich geen tweede keer vertellen.
Zonniger
Maar nu het goede nieuws: de toekomst ziet er volgens de kenners iets zonniger uit. Directeur Leo Strijbos van Mercurius Vermogensbeheer denkt dat het ergste beursleed inmiddels achter ons ligt. "We zijn de eerste dagen van november uitermate goed begonnen. Persoonlijk heb ik het gevoel dat we het dieptepunt nu wel hebben gehad. De grootste paniek is naar de achtergrond verdreven", zegt Strijbos. Hij geeft wel aan dat de markt nog altijd onzeker is.
Interesse
Ook vermogensbeheerder Maurice Eeken van TE-Effecten, ziet op de eerste novemberdagen weer geld naar de markt toestromen. Opkomende economieën, grondstofwaarden en ook onze eigen AEX kunnen rekenen op hernieuwde interesse. "De kans is groot – zo'n zeventig procent – dat we de komende weken omhoog gaan."
Schizofrene handel
Maar let op. Volgens Eeken is er slechts sprake van een ‘bear market rally', een korte termijn stijging. "Het is schizofrene handel. De risico's zijn enorm." Instappen kan dus, maar voorzichtigheid is vooralsnog geboden.
Crash-achtig
De aandacht van beleggers verplaatst zich van de financials meer naar de ‘gewone' bedrijven, denken de vermogensbeheerders. "De markt is benieuwd hoe de lagere economische groei de bedrijfswinsten beïnvloedt", zegt Strijbos. "Als die winsten heel erg tegenvallen, kan de beurs verder omlaag. Maar niet zo ‘crash-achtig' als we in oktober hebben gezien."