Help, de middenklasse slinkt, plan voor fusie Opel en Peugeot/Citroën en: De strijd der giganten gaat om betalen. Dit is de business uit het nieuws van nu.
1. Help, de middenklasse slinkt
We kennen het uit Amerika, maar nu blijkt dat Europa dezelfde trend volgt: de middenklasse slinkt. De hoog- en laagbetaalde banen nemen relatief toe ten koste van werkgelegenheid in het middensegment. Van 1998 tot en met 2010 liep het aantal Nederlandse werknemers met een gemiddelde betaalde baan met 4,5 procent terug, ten faveure van de laag- een hoogbetaalde banen. "Laagbetaalde banen, zoals een kapper en een vuilnisman, zijn moeilijk te outsourcen naar China noch te automatiseren", concluderen de onderzoekers. "Hetzelfde geldt bij de pleitrede van een Nederlandse strafrechtadvocaat of een diagnose van een medisch specialist".
In Zweden slonk het aantal middenbanen met 8 procent, in Duitsland met 6, in Frankrijk met 9 en in het Verenigd Koninkrijk met meer dan 10 procent.
2. Daar komt de buitenlandse advocaat
Grote Amerikaanse advocatenkantoren maken zich op om de Nederlandse markt te betreden. Daarmee zal een einde komen aan een lange periode van stabiliteit op de Nederlandse markt voor juridische diensten.Dat stellen bestuurders en adviseurs binnen de Nederlandse advocatuur, naar aanleiding van het besluit van het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day om naar Nederland te komen. De komst van Jones Day staat niet op zichzelf, stellen de bestuurders. Er zijn volgens hen meer Amerikaanse en Britse kantoren die Nederland in het vizier hebben.
3. Chemieconcerns nog steeds niet veilig
Heus, het gaat de goede kant op, maar er valt nog een heleboel te verbeterren, met alle risico's van dien. Dat is kort door de bocht de conclusie van een onderzoek van de milieudienst DCMR van de provincie Zuid Holland naar de veiligheid van chemiebedrijven. Twaalf speciaal geïnspecteerde bedrijven (met gevaarlijke stoffen en tanks ouder dan vijftien jaar) zakten met één been door het ijs. Ze bleken de veiligheidsregels te overtreden. Ze scoorden op punten van koel- en blusvoorzieningen en eigen tank- inspecties onvoldoende.
Zorgenkind van de Rotterdamse haven, Odfjell, was de aanleiding voor het onderzoek.
4. 'Bank verdiende 6 miljard extra op hypotheek'
Huizenbezitters die de afgelopen drie jaar een hypotheek hebben gesloten of verlengd, betalen honderden tot duizenden euro's per jaar te veel. Dit stellen Amsterdamse economen die een studie hebben gemaakt van de hypotheektarieven in Nederland. 'Nadat ABN Amro en ING in 2009 werden genationaliseerd, is de winst op hypotheken gemiddeld 0,3 procentpunt opgelopen. Zo hebben banken 4- tot 6,5 miljard euro extra verdiend', zegt de Amsterdamse hoogleraar Maarten Pieter Schinkel. Rabobank erkent dat de opslag is gestegen, maar spreekt liever over 'genormaliseerd'.
5. Print me een gitaar
De nieuwe productietechnologie 3D-printing, waarbij kant-en-klare producten uit een printer komen, wordt steeds geavanceerder. Werd het voorheen vooral gebruikt om snel prototypes te maken, dit weekeinde is de eerste goed klinkende akoestische gitaar uit zo'n printer gekomen. Van de hand van de Amerikaan Scott Summit, die in zijn vrije tijd op zijn laptop een ontwerp in elkaar klikte.
De nieuwe productiemethode zou een aardverschuiving kunnen veroorzaken in de manier waarop producten worden gefabriceerd en gedistribueerd. De macht verschuift dan immers van fabrikant naar ontwerper en producten kunnen lokaal worden geprint; vervoer is niet meer nodig.
6. Plan voor fusie Opel en Peugeot/Citroën?
Stappen de Duitse autobouwer Opel en de Franse concurrenten Peugeot/Citroën binnenkort in het huwelijksbootje? Volgens de Franse zakenkrant La Tribune bestuderen de 'ouders' van de automerken, General Motors en PSA, dat plan alvast. De Franse zakenkrant La Tribune pakt op haar website uit met de 'geheime' fusieplannen van Opel, Peugeot en Citroën. Volgens haar informatie bestuderen General Motors, de Amerikaanse moedermaatschappij van Opel, en PSA, de groep boven Peugeot en Citroën, al een tijdje de slaagkansen van een gezamenlijk project.
7. De strijd der giganten gaat om betalen
Dat Apple, Google, Facebook en Amazon in een fikse strijd zijn gewikkeld om marktaandeel in de mobiele markt mag nauwelijks nieuws genoemd worden. De grote vraag is echter: wat gaat uiteindelijk bepalen wie er wint? Volgens FastCompany is dat mobiel betalen, een markt die volgens schattingen in 2016 een biljoen dollar groot is. Alle partijen worstelen ermee, omdat het vraagt om nieuwe NFC-technologie en dus aanpassingen vergt in de hardware. De zakenwebsite zet zijn kaarten op het simpele Passbook van Apple, dat werd geintroduceerd met iOS6. "Passbook may turn out to be Apple's sleeper hit for turning the general public on to mobile payment tech by a kind of bait-and-switch maneuver–in a good sense".
8. Duitser elf jaar bij dezelfde baas
De gemiddelde Duitser werkt ruim elf jaar voor dezelfde baas. Dat is langer dan ooit sinds de hereniging van het land. Naast Duitsers blijven ook Franse en Italiaanse werknemers gemiddeld ruim elf jaar voor dezelfde baas werken, zo blijkt uit het onderzoek. Bij Britten is dat iets meer dan 7 jaar. Ook in Spanje, dat relatief uitgebreide wetgeving kent op het gebied van arbeidsbescherming, werken mensen 'slechts' 9 jaar bij dezelfde werkgever. Het onderzoek gaat helaas niet in op de Nederlandse situatie.
9. Getal van de dag: 180
Dat is het aantal koeien dat de Astronaut A4, de nieuwe volautomatische melkrobot van het Nederlandse Lely, per dag moeiteloos verwerkt. De boer kan voortaan in zijn bed blijven of wat anders gaan doen, want mensenhanden zijn er niet meer nodig. Alles, maar dan ook werkelijk alles, gaat volautomatisch. De robot bestaat al een tijdje, maar wordt nu bejubeld door de Amerikanen. En dat is goed nieuws voor Lely, die in Amerika een aantrekkelijke afzetmarkt vindt.
10. De koffieautomaat: Baumgarter verpulvert YouTube-record
De records rondom de Oostenrijker Felix Baumgartner blijven zich opstapelen. Aan het rijtje hoogste parachutesprong – hoogste man in een luchtballon – eerste man die in een vrije val de geluidsbarrière doorbrak – kan nu worden toegevoegd: populairste-live-webvideo-aller-tijden. Op het spannendste moment van zijn recordpoging, het moment dat hij daadwerkelijk uit een luchtballon stapte op 39 kilometer hoogte, bekeken 8 miljoen mensen tegelijkertijd de stunt. Dat is werkelijk een verpulvering van het oude record. Dat werd gevestigd tijdens de Olympische Spelen van Londen, en stond op 500.000, meldt All Things D.
Tot zover de business uit het nieuws van 15 oktober 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.