Duurzame investeerder Bright Capital Partners steekt geld in onderzoek naar het opwekken van elektriciteit uit ultra diepe geothermie op een diepte van 6 tot 10 kilometer. Grontmij en de ingenieurscombinatie IF WEP gaan daarmee dieper dan de gebruikelijke 2 tot 3 kilometer op zoek.
De partijen tekenden daarvoor deze maand een samenwerkingsovereenkomst. Aardwarmte, een nog weinig onontgonnen bron van duurzame elektriciteit, is naar verwachting relatief goedkoop en kan op termijn 30% tot 50% van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte voorzien. Berekeningen laten volgens de projectpartners zien dat geothermische elektriciteit op deze diepte wat kostprijs betreft kan concurreren met elektriciteit opgewekt uit kolen. Op dergelijke diepten is niet alleen de temperatuur hoger, maar is ook de omzettingsefficiëntie van warmte naar elektriciteit veel hoger, aldus de bedrijven.
Voor het onderzoek oriënteren de partijen zich op locaties op Texel en Terschelling. Volgens de bedrijven is geothermische elektriciteitsopwekking een schone energiebron die onafhankelijk is van wind- en lichtomstandigheden, zoals bij wind- en zonne-energie. De technologie is op grote schaal inzetbaar en past in de trend van decentrale energieopwekking. Diepe geothermie kan in 2050 aan de helft van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte voorzien en is daarmee een belangrijke technologie in de transitie naar duurzame energie.
In de samenwerking richt Grontmij zich op het ontwerp van de energiecentrale en de afzet van warmte en elektriciteit. IF Technology en Well Engineering Partners (WEP) zijn gespecialiseerd in het geologische onderzoek en de booractiviteiten, terwijl Bright Capital Partners zich richt op de financiering van het project.