Europa wankelt en worstelt met de falende Griekse staat. Politici zoeken naar de goedkoopste oplossing en stemmen dezer dagen over het Europees Noodfonds. Gisteren ging het Duitse parlement akkoord. Maar het kan zoveel makkelijker en beter.
Dat denken de consultants van Roland Berger. Griekenland kan groeien met zo’n 5 procent per jaar.
Griekenland is een loodzwaar blok aan het been van de Euro, Europa en de naar adem hijgende Europese politici. Het dreigend bankroet gijzelt de markten en domineert al maanden de agenda. Maar er zijn oplossingen te bedenken voor dit drama.
Een daarvan, een plausibele bovendien, komt uit onverwachte hoek. Het Duitse consultancy bureau Roland Berger ziet de mogelijkheid om de Griekse staatschuld in een klap van 145 procent van het BBP naar 88 procent kunnen worden teruggebracht. Privatiseer de assets van de overheid. Dat is simpele kern van het plan dat bedacht is door Marcus Krall, de global head of risk management van deze groep.
Hij, en dus Roland Berger, pleiten ervoor een centrale holding die de voornaamste Griekse overheidsbedrijven als havens, vliegvelden, onroerend goed en snelwegen overneemt. Kosten ongeveer 125 miljard. Geld dat in gebruikt wordt om de schuld af te lossen. Deze centrale holding krijgt de mogelijkheid om nog eens 20 miljard te investeren in de modernisering van de bedrijven, zodat die met winst kunnen worden doorverkocht aan private en publieke partijen. Vanuit de normale Europese subsidiestroom is nog eens 15 miljard beschikbaar voor het ‘oppimpen’ van de infrastructuur.
Het wenkend perspectief dat Roland Berger schetst is dat door de verkoop de staatschuld drastisch daalt, het risico op een bankroet tot te verwaarlozen proporties wordt teruggebracht, de eurozone als eenheid intact blijft met een munt die stand kan houden.
Maar er is meer dat pleit voor deze oplossing. De rentelasten voor de Griekse overheid worden aanzienlijk teruggedrongen. De massale privatisering- en de investeringsgolf zetten de huidige economische krimp van 5 procent op jaarbasis, om in een jaarlijkse groei tot 5 procent. Het onmogelijke lijkt dan te kunnen gebeuren. De Griekse schuld kan dan in 2025 al gedaald zijn tot de Europees geaccepteerde grens van 6 procent. Denkt Roland Berger. Of zoals ze zelf zeggen, het is food for thought.
Lees de volledige analyse op OnzeEconomie.nu, het economieplatform van MT:
> Griekenland: Aantrekkelijk alternatief uit onverwachte hoek