Terwijl de goudprijs opnieuw records breekt, waarschuwt de Amerikaanse bank Wells Fargo dat de 'veilige haven' het niveau van een speculatieve bubbel heeft bereikt. 7 redenen voor waakzaamheid.
De economische onzekerheid blijft de prijs van goud opdrijven. Beleggers die proberen hun geld een veilig onderkomen te bieden, kiezen nog steeds massaal voor het edelmetaal. Na een nieuw record donderdag, van 1826,10 dollar voor een troy ounce (31,1 gram) in New York, slechtten beleggers vrijdag in Hong Kong de grens van 1850 dollar.
En ook maandag heeft de goudprijs zijn opmars voortgezet. De zoektocht naar veilig geachte beleggingen dreef de prijs tot dichtbij de grens van 1900 dollar per troy ounce: 1894 dollar. Begin deze maand werd dezelfde hoeveelheid goud nog voor ongeveer 1630 dollar verhandeld. Begin januari was goud circa 1420 dollar per troy ounce waard.
Wells Fargo stelt dat er sprake is van het oppompen van een klassieke zeepbel, vergelijkbaar met de internetbubbel eind vorige eeuw en de vastgoedzeepbel tot 2008. Volgens de bank is het nu oppassen geblazen. Het voert daarvoor een aantal zaken aan.
7 redenen voor waakzaamheid:
-
Hoewel goud al jaren – volgens beurshandelaren sinds augustus 1971 – een rendement oplevert van ruim 8 procent per jaar, is de belegging uiterst speculatief. In 2008 verloor het edelmetaal bijvoorbeeld tijdelijk liefst 30 procent aan waarde.
-
Goud levert pas geld op als je het verkoopt. Andere beleggingen, zoals aandelen, obligaties en vastgoed kunnen ook tussentijdse inkomsten opleveren: dividend, rente en huur.
-
De prijs van goud stijgt enkel omdat de kopers veronderstellen dat nieuwe geïnteresseerden zich zullen aandienen die een hogere prijs willen betalen. Een eenvoudige paralel dus met de vastgoedbubbel.
-
Goud blijkt op de langere termijn niet rendabeler te zijn dan aandelen. Ook niet na correctie voor inflatie.
-
Centrale banken in de westerse wereld zijn volgens Wells Fargo hun goudvoorraden aan het verkleinen.
-
Goud is een grondstof die niet kan worden ingezet voor productiedoeleienden, zoals bij veel andere grondstoffen wel het geval is, en is bovendien niet te eten. Het edelmetaal biedt dus geen substantiële economische meerwaarde.
- Superbelegger Warren Buffett vindt goud ook geen veilige belegging.