“Onafhankelijkheid van commissarissen mag nooit in het geding komen,” zegt professor Kees Cools, als reactie op het op handen zijnde “Besluit Openbare Biedingen” van minister Bos. Volgens deze wet moeten bedrijven openbaar maken hoeveel extra geld het bestuur vangt bij een fusie of overname.
Cools, die door de regerende partijen regelmatig aan de mouw getrokken wordt voor advies, is blij met de wet. “Er moeten al op voorhand afspraken worden gemaakt over de beloningen voor het bestuur. Als je daarmee gaat wachten tot er een fusie of overname gaat spelen, is het te laat,” zegt hij.
Hij refereert aan de overname vah Mannesmann door Vodafone. “De dwarsliggende directie van Mannesmann vond de fusie van de ene op de andere dag een goed idee. Wat bleek? Ze hadden er gezamenlijk zestig miljoen Euro aan overgehouden. Dat soort misstanden moet je voorkomen.”
“Onafhankelijkheid en deskundigheid zijn de belangrijkste eigenschappen van een bestuur.”, vervolgt hij. “Als er bij een overname een situatie ontstaat dat er plotseling eigenbelang bij het bestuur komt kijken, is dat niet goed. Het tast de onafhankelijkheid van een bestuur aan.”
“Topmanagers zijn net zo goed werknemers. Ze mogen niet zomaar hun eigen salaris vast gaan stellen. Bos’ wet is er een van ‘no regrets’. En dat helpt. Zo komen we naderhand niet voor verrassingen te staan. Ik zie bij deze wet geen grote nadelen.”