Wie is de grootste draaikont van Nederland? Wouter Bos, zal de automatische reactie van velen zijn. Onterecht, want het sluiten van compromissen is eerder een teken van kracht, zo vindt hij zelf. Politicoloog Nico Baakman: "Compromissen sluiten is onvermijdelijk in Nederland."
In eerste instantie werd het achterwerk van Wouter Bos omschreven als lekker kontje, tegenwoordig wordt hij eerder een draaikont genoemd. Dat beeld is slim geschapen door het CDA en dan vooral door spindoctor Jack de Vries, tijdens de vorige verkiezingen. Wouter Bos sloeg afgelopen weekend terug in een interview met NRC Handelsblad. "Als je een compromis sluit, wordt dat niet meer als teken van politieke beschaving gezien maar als slapheid, als draaien. Als dát beeld gaat beklijven, dat elke keer als je niet waarmaakt wat er in je verkiezingsprogramma staat gelijk is aan het breken van een belofte aan de kiezer, dan steek je echt het mes in het hart van de parlementaire democratie."
Politicoloog Nico Baakman zegt dat het in Nederland onvermijdelijk is om compromissen te sluiten. "Dit land is tot op het bot uiteengevallen, dus dan hoort het erbij. Daar is niets mis mee, dat is al heel lang het geval." Het probleem van Wouter Bos is dat beeldvorming cruciaal in het huidige politieke klimaat. "De rol van de media is enorm toegenomen. En als je een slecht imago hebt, heb je een probleem. Het is moeilijk om iets goed te doen op dat vlak. Daarnaast is er een steeds groter wantrouwen richting de politiek. Uit onderzoeken blijkt dat de burger niet twijfelt aan het systeem, maar aan de politici."
Beeldvorming is een probleem waar veel politici mee kampen, zegt Baakman. De kritische aandacht gaat uit naar de PvdA, maar ook partijen als CDA en Christen Unie draaien. "Het kan niet anders, dat is onderdeel van het systeem." Het compromis heeft dan ook zeker bestaansrecht, aldus de politicoloog. "Daar zit wel een kanttekening aan vast. Bij sommige compromissen is de uitkomst slechter dan de som der delen. Soms kun je dus beter ruilen en daar open en eerlijk over zijn. Zo weet iedereen dat het ontslagrecht wordt geruild met het EU-referendum. Politici moeten zo te werk gaan en tegelijkertijd hun imago overeind houden. Dat levert pijnlijke processen op. Dat is niet nieuw, de mate waarin dat gebeurt wel. Maar een compromis sluiten of ruilhandel toepassen is onvermijdelijk. Het enige andere alternatief is elkaar de hersens inslaan."
Wat vindt u? Is het sluiten van een compromis een teken van kracht, of juist slap? Laat het weten in onze poll!