Bonussen zorgen sinds het tumult in bankenland voor verhitte gemoederen. Levert u al uw bonus of zelfs een deel van uw salaris in? Lees hier de resultaten van het nieuwste MT onderzoek.
ING'ers mochten nog gewoon hun handje ophouden bij hun nieuwe niet al te jonge ceo Jan Hommen. De grote verzekeraar AIG keerde doodleuk 165 miljoen dollar aan bonussen uit aan zijn derivatenhandelaren, die de reus de afgrond in duwden. Met dank aan de Amerikaanse belastingbetaler. De respondenten van het nieuwste MT onderzoek hadden niet allemaal dat geluk: 6,6 procent moest de hele bonus weer inleveren vanwege de benarde economische positie en ruim twaalf procent werd een deel van het extraatje door de neus geboord. Hetzelfde plaatje gaat op voor de medewerkers van de ondervraagde managers.
Spaarrekening
Overigens zijn er ook voldoende respondenten voor wie de crisis om het even is. Een derde van de tweehonderd ondervraagde managers kreeg sowieso al geen bonus en de helft van de managers kan de bonus zoals ieder ander jaar lekker op de spaarrekening planten voor economisch (nog) mindere tijden.
Pineut
Verder vroegen we u wie als eerst zijn of haar bonus moet inleveren: iedereen, de baas of de werknemer die fouten maakt? We zijn met z'n allen nog aardig solidair. Ruim de helft vindt dat in crisistijden iedereen zijn bonus moet laten schieten. Een derde vindt dat de hoogste baas als eerste de pineut is als het gaat om het financiële extraatje. De werknemer die de fouten maakt moet het slechts bij een op de tien respondenten bezuren.
Ingetogen
Hoewel veel managers nog teren op hun lucratieve arbeidscontracten, afgesloten tijdens economisch hoogtij, moeten de nieuwelingen met minder genoegen nemen. Een derde van de ondervraagde managers geeft aan dat de nieuwe arbeidscontracten door de crisis zijn aangepast. Met name de secundaire arbeidsvoorwaarden worden slechter (veertig procent). Daarnaast bieden werkgevers een lager loon (31 procent) en stellen ze geen of een kleinere bonus in het vooruitzicht van hun nieuwe aanwinsten.
Schaars aanbod
Iets minder dan de helft van de managers antwoordt dat de inhoud van de arbeidscontracten gelijk is gebleven. Hoe kan dat? Een op de vijf ondervraagden geeft aan dat de crisis zijn of haar bedrijf (nog) niet raakt. Bijna dertig procent antwoordt dat het te maken heeft met ‘een schaars aanbod van personeel'. Ook voert een op de tien managers als reden aan dat zijn of haar bedrijf de concurrent voor moet blijven.
Karig loonstrookje
Ten slotte legden we de managers nog een viertal stellingen voor. Accepteert u een lager loon in slechte economische tijden? Nee, zegt twee derde. De rest van u wil best een kariger loonstrookje in ontvangst nemen. Maar: als uzelf er in salaris op achteruit gaat, vindt u dat óók uw medewerkers en uw baas geld moeten inleveren. Vooral de baas, zo oordeelt u: 88 procent van de managers is het eens met die stelling. Twee derde is het ermee eens dat ook werknemers loon moeten inleveren. Ten slotte vinden managers het niet slim om personeel te korten op financieel gebied. Twee derde van de managers vindt dat juist de huidige barre tijden vraagt om beloning van goed personeel.
Wilt u meer MT onderzoeken lezen, over jatten van de baas, ziekteverzuim of demotie ? Klik hier door naar mt.nl/onderzoek.