Je kent het wel: dat afschuwelijke gevoel nadat je een verkeerde mail stuurde. De startup Criptext zegt de oplossing te bieden – maar werkt die?
Per ongeluk de gehele RvC mailen in plaats van je vrouw, niet de BCC maar de CC invullen in een mail naar je klanten (dus: alle adressen zichtbaar) of per abuis in een reply-to-all naar het hele bedrijf die zeurende teamleider bekritiseren: het horror-scenario voor iedereen die dagelijks met email te maken heeft, kent vele gedaanten.
De Amerikaanse startup Criptext zegt een uitweg uit deze ellende te bieden: met hun nieuwe applicatie, die als add-on beschikbaar is voor Gmail en Chrome, kan een gebruiker op elk moment een mail intrekken – zelfs als ontvangers hem al hebben gelezen. Ook belooft Criptext de mogelijkheid voor een 'self-destruct timer' en krijg je inzicht welke afzenders de mail gelezen hebben.
Investeerders happen toe
De markt lijkt wel brood te zien in de startup. In de eerste financieringsronde haalde de Criptext een bedrag van 500.000 dollar op bij private investeerders. Sinds de volgende ronde, die afgelopen maandag startte, is al 150.000 dollar opgehaald.
Helemaal nieuw is het principe van un-senden overigens niet. Via Outlook bestond al een hypothetische mogelijkheid om verstuurde mails terug te halen; mits zowel de verzendende als ontvangende account aan de nodige instellingen en afgevinkte hokjes voldeden. Ook in de browser-versie Gmail kon het al via een beta-toepassing.
Transparantie, minder gevoelige informatie op straat
Criptext doet daar niet moeilijk over en stelt iedereen in staat om een mail te ‘un-senden’ – zelf als die al door anderen gelezen is.
Co-founder Mayer Mizrachi vindt het belangrijkste aan Criptext dat het mailverkeer transparanter maakt en de verzender meer controle geeft.
De applicatie is volgens Mizrachi bedoeld voor bedrijven die veel gevoelige informatie versturen, zoals financiële instellingen en zorginstellingen. Het gebruik van Criptext moet ertoe leiden dat er minder van dat soort informatie per ongeluk op straat komt te liggen, zo sprak hij tegen Business Insider.
De proef op de som: werkt het?
Dit klinkt bijna te mooi om waar te zijn, dus besluit MT om de applicatie eens te testen. Na installatie blijkt dat Criptext doet wat het zegt. Zodra het is geïnstalleerd als add-on voor Gmail in Chrome, lukt het om met Criptext mails te versturen en terug te halen.Tot zover geen probleem, de mail komt ook goed aan.
Wat bij ontvangst opvalt is dat er een groot en nogal lelijk Criptext-logo onderaan de mails komt te staan, wat het voor gebruik in een bedrijf niet erg professioneel laat ogen.
Een belangrijker nadeel is dat ontvangers die Criptext nog niet gebruiken de tekst als PNG-afbeelding krijgen, in plaats van als platte tekst. Kortom: een URL kopiëren uit een mailtje kan dus alleen als je Criptext al gebruikt. Niet erg praktisch.
Uiteindelijk komt Criptext zijn belofte wel na: na op de knop 'recall' te klikken, verdwijnt de tekst / afbeelding en blijft een lege mail over. Of het vervolgens ook van de Criptext-server is verwijderd, zal moeten blijken.