U droomt al jaren van een tweede huis in het buitenland. Dit is het moment, want de rente is laag en de beurs doet al jaren niets meer. Maar hoe pak je dat aan? Management Team dook in de wondere wereld van het tweedehuizenbezit. Les één: zoek een betrouwbare makelaar
Interim-manager Cees Zevenbergen kocht vorig jaar zijn droomhuis in Italië. “We waren altijd al onder de indruk van het landschap, de sereniteit en de sfeer. Maar de huisjes die we huurden waren nooit perfect. Dan kun je kiezen: betaal je jaarlijks 3000 euro voor een gammel huurhuis of ga je zelf iets kopen?” Net als Zevenbergen zijn naar schatting een half miljoen Nederlanders de trotse bezitter van een huis in het buitenland. Maar een veelvoud daarvan droomt er slechts van. Hoe vaak heeft u zelf in uw favoriete vakantieland met een verlangende blik stilgestaan voor de etalage van een makelaarskantoor? En hoe vaak bent u toch weer doorgelopen? Een eigen huis bezitten in het buitenland gaat niet alleen over vakantie en financiële slagkracht. Het vergt aanpassingsvermogen, vertrouwen en bovenal organisatietalent.
Waar de ene huiseigenaar verliefd is geworden op een idyllisch boerderijtje in Frankrijk, kiest de ander voor een beleggingsobject in Turkije. Peter Tromp (42) belegde zijn geld in 2000 in een huis in het Spaanse Marbella. “Beleggen op de AEX of Dow Jones is eigenlijk niet meer dan een beetje staren naar een A4-tje met informatie,” zegt Tromp, eigenaar van een reisbureau. “Investeren in steen is een goede belegging, en je hebt er ook nog plezier van.”
Cappuccino
Zowel Tromp als Zevenbergen vonden op Second Home, een internationale onroerendgoedbeurs voor een tweede huis of wonen in het buitenland, een makelaar met wie ze hun zoektocht naar een huis begonnen. Tromp ondernam twee trips om huizen te bekijken: naar Frankrijk en naar Spanje. “Mijn vrouw en ik hebben zo’n twintig huizen bekeken. We waren kritisch. Niet wat betreft de indeling van het huis, maar met name wat betreft de locatie. Het moest per se aan zee liggen en vrijstaand zijn.” Zevenbergen had specifiekere wensen. Als eigenaar van een organisatie in projectmanagement wil hij de plek in de toekomst gebruiken als locatie voor managementworkshops, maar ook voor bijvoorbeeld schilder- en taalcursussen. Hij ging op huizenjacht met een Neder-lands sprekende medewerkster van een Italiaans makelaarskantoor. Samen bezochten ze tien huizen in de noordelijke provincies Piemonte en Ligurie. “Toscane vonden we net iets te ver. Het moest makkelijk bereikbaar zijn en niet te afgelegen liggen. Dus een beetje in de bewoonde wereld, want we willen ook vanuit ons huis even op een terrasje neer kunnen ploffen voor een cappuccino. Het huis dat we uiteindelijk hebben gekocht, voelde direct goed. Het ligt in het dorpje Spigno Monferrato, precies in de driehoek Milaan-Genua-Turijn. Op al die steden vliegen tegenwoordig prijsvechters dus het is makkelijk en relatief goedkoop te bereiken. Je kunt zelfs nog op Nice in Zuid Frankrijk vliegen en met de auto is het ook goed te doen.”
Aanbetaling
Zelf op zoek gaan naar een huis dat helemaal aan uw wensen voldoet is al moeilijk in Nederland, dus laat staan in het buitenland. Een goede makelaar kent de plekken, kent uw wensen en kent de regels en gebruiken van het land. Maar hoe kom je aan een betrouwbare makelaar? Het is een van de meest gestelde vragen die toekomstige huizenbezitters stellen aan belangenorganisatie voor onroerendgoedbezitters in het buitenland, Mondi. Peter Tromp had vertrouwen in zijn makelaar omdat hij een groot en bekend kantoor had, Zevenbergen was op zijn gemak door de Nederlandstalige medewerkster. Rob Smulders van Mondi: “Mensen die ons met die vraag benaderen, bevelen wij altijd een paar makelaars uit onze pool aan. Daarvan weten we dat ze betrouwbaar zijn en op de hoogte van de ontwikkelingen in het betreffende land. Als mensen met de naam van een makelaar komen die we niet vertrouwen, adviseren we om nog even verder te kijken.” Tromp leunde in Marbella bij de aankoop sterk op zijn makelaar. De makelaar legde uit hoe alles in zijn werk ging, controleerde het aantal vierkante meters op de verkoopakte, checkte of het huis in het kadaster stond ingeschreven en of het klopte dat Tromps huis in een ‘groene zone’ stond, wat inhield dat er in dat gebied niet meer bijgebouwd kon worden. Tromps vertrouwen werd niet geschaad maar dat het ook anders kan, realiseert hij zich terdege. “Ik denk dat het risico groter is als je nieuwbouw koopt. Het komt voor dat er bijvoorbeeld zes appartementen op een stuk grond worden gebouwd waar een vergunning voor twee huizen is afgegeven. Als je dan van tevoren al een aanbetaling hebt gedaan en de makelaar heeft het niet goed uitgezocht, dan ben je je geld kwijt.”
Ook Zevenbergen liet veel regelen door de makelaar, maar ging bij de koop van zijn huis niet over een nacht ijs. Bij de eerste bezichtiging in de zomer toonde hij wel meteen interesse, maar hij keerde zonder toezegging huiswaarts. Zevenbergen nam de tijd en op advies van de makelaar bekeek hij het huis ook in andere seizoenen. “Ik wilde niet het risico lopen dat onze droomplek in de winter ineens onbereikbaar was of dat het dorp buiten de mooie maanden uitgestorven bleek.” Hij keerde twee keer terug naar Spigno, in het najaar en eind februari. Samen met zijn vrouw bekeek Zevenbergen de omgeving en in de tussenliggende tijd onderzocht hij de financieringsmogelijkheden en maakte hij als rechtgeaarde projectmanager een plan. In mei bracht hij een bod uit en in augustus vond de overdracht plaats.
Over de financiering van zijn huis wil Zevenbergen niet te veel kwijt, dat vindt hij een privé-zaak. “Maar ik heb het allemaal in Nederland, via een Nederlandse bank geregeld.” Vaak hebben Nederlandse banken samenwerkingsverbanden met banken in het buitenland, wat de financiering makkelijker maakt. Kopers die kiezen voor een buitenlandse bank, doen er goed aan de hulp in te roepen van iemand die goed op de hoogte is van de financiële zaken in dat land. Leden van belangenorganisatie Mondi kunnen daar met al hun vragen terecht. Mondi werkt met een grote groep fiscalisten, juristen en andere specialisten.
Organisatietalent
“Toen we de sleutel hadden, zijn we meteen gaan klussen,” vertelt Zevenbergen. We kwamen er al snel achter dat we ons tijdspad aan moesten passen. In eerste instantie was ik ervan uitgegaan dat het hele project binnen vijf jaar voltooid zou zijn, maar dat gaan we niet halen.” De interim-manager verslikte zich in het tempo van de Italianen en stelde zijn planning bij. “We zijn nu een jaar eigenaar en nog steeds bezig met bouwkundige zaken. Het duurt allemaal wat langer dan verwacht. Met vrienden heb ik zelf de keuken ingebouwd en we hebben net zelf het terras aangelegd. Volgend jaar willen we een zwembad bouwen. Daarna gaan we kijken naar de inrichting van de trainingsruimte. Ik hoop in 2006 te kunnen beginnen met de workshops. Als je een huis koopt waar nog veel aan geklust moet worden, moet je geduldig en handig zijn en er bovendien plezier in hebben. Het is ook meegenomen als je over een zeker organisatietalent beschikt, want soms ben ik hier een heel weekend alleen maar aan het regelen.” Tromp had een veel kortere voorbereidingsfase in Marbella nodig: hij hoefde niets meer te verbouwen aan zijn huis en ook de inrichting nam hij van de vorige eigenaar over. Hij kocht het huis dan ook als belegging. Toch is hij zich in de loop der jaren gaan hechten aan het Spaanse stulpje en inmiddels vertoeft hij er zo’n acht weken per jaar, meestal een lang weekend of een weekje. Gewapend met een laptop en als eigen baas kan hij zijn werkzaamheden vanuit Marbella voortzetten. Maar voor Tromp is zijn tweede huis geen vervanging geworden voor andere vakanties. “Toen we het net hadden gekocht, gingen we er vaak heen. Inmiddels plannen we ook weer reizen naar andere landen.”
Tokkies
Een professionele organisatie ‘beheert’ zijn huis. Ze maken het zwembad schoon, onderhouden de tuin en zorgen ervoor dat de rekeningen voor gas en licht wordt betaald. Als hij er niet zelf zit, verhuurt Tromp zijn villa in Marbella voor een kleine 2500 euro per week in het hoogseizoen. Bang dat huurders zijn bezit molesteren is hij niet. Hij heeft het ook nog niet meegemaakt. “Het ziet er netjes uit en mooie spullen nodigen niet uit om kapot te maken.” Zevenbergen heeft een buurman ter plekke die een oogje in het zeil houdt bij zijn afwezigheid. Ook hij is van plan zijn Italiaanse stekje in de toekomst te verhuren. “Dat moeten we wel, om de financiering rond te krijgen. Maar ik verhuur niet aan de Tokkies,” grapt hij. Om er aan toe te voegen dat hij niet bang is voor asociale huurders. “Families die op zoek zijn naar een hoog pretparkgehalte, zijn niet geïnteresseerd in deze plek.”
Stappenplan: Een huis kopen in het buitenland
1: Bedenk goed wáárom u een huis koopt. Koopt u een tweede huis als beleggingsobject, als vakantiehuis of wilt u zich er permanent vestigen?
2: Bepaal uw budget.
Veel mensen gaan zoeken zonder dat ze precies weten wat ze kunnen en willen uitgeven. Dan is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Gouden regel: er is altijd eigen vermogen nodig voor de aanschaf van een tweede huis. Zorg ook voor reserveringen voor onderhoud, inrichting, verzekeringen, belasting.
3: Maak een planning Bepaal hoelang de oriëntatiefase kan duren en wanneer u wilt overgaan tot aankoop. Anders blijft u zoeken.
4: Inventariseer met welke partijen u zakendoet. Doe zaken met een goede betrouwbare makelaar die de omgeving waar u zoekt goed kent en uw eisen kent. Een goede makelaar kan u behoeden voor vele valkuilen. Belangenorganisatie Mondi kan u adviseren op dit gebied.
5: Ga kijken op de plek waar u wilt kopen. Welke faciliteiten vindt u belangrijk: winkels bereikbaarheid, leefbaarheid?
Drie gouden tips
Rob Smulders van belangenorganisatie Mondi: “Zoek goed uit hoe u de financiering regelt van uw tweede huis. In bepaalde landen is het handig om een kleine hypotheek in het betreffende land af te sluiten. Bij een hypotheek van 10.000 euro laat een bank in Spanje bijvoorbeeld een taxatierapport opmaken. Voor de koper is dit een betrouwbaar document: hij weet wat hij koopt.”
Peter Tromp, directeur reisbureau, kocht in 2000 huis in Marbella, Spanje: “Zoek iemand die ter plekke de dagelijkse gang van zaken regelt. Omdat je er zelf niet altijd kunt zijn, is dit echt nodig. Zelf laat ik het beheer van mijn huis over aan een gespecialiseerde organisatie. Zij zorgen er voor dat de rekeningen voor bijvoorbeeld gas en licht op tijd betaald worden en ze houden het huis en het zwembad schoon. Aan dit onderhoud ben ik ongeveer 10.000 tot 15.000 euro per jaar kwijt.”
Cees Zevenbergen, interim-manager, kocht vorig jaar huis in Piemonte, Italië “Probeer niet alles op zijn Nederlands te regelen. Maar pas je aan aan de gebruiken van het land. Ik ben zakelijk veel bezig met projectmanagement, dus ik ging fanatiek aan de slag met plannen zodra de overdracht van het huis achter de rug was. Maar je kunt in Italië niet plannen zoals je in Nederland plant. Toen ik dat besefte en me aanpaste aan het Italiaanse ritme, voelde ik me veel beter en lukte alles. Weliswaar niet in mijn tempo, maar het gíng wel.”
Legale voorkennis
aandelenmarkt geworden. Bijkomend voordeel: handelen met voorkennis is volkomen legaal. Een florerende toeristenmarkt is een goede graadmeter voor investeerders volgens Rob Smulders van belangorganisatie Mondi: de huizenmarkt volgt de toeristenmarkt. Turkije is daarvan een goed voorbeeld. De toeristenmarkt kwam er zo’n drie jaar geleden goed op gang en nu is huizen kopen in het land een hype onder Nederlandse beleggers. De badplaats Alanya wordt bijna overspoeld door Nederlanders in het bezit of op zoek naar een tweede huis. In amper drie jaar tijd groeide het aantal bij Mondi geregistreerde Nederlandse makelaars in Turkije van twee naar dertig. De huizenprijzen in Turkije nemen nu al een enorme vlucht, maar zijn nog steeds vergelijkbaar met de prijzen die voor Spaanse vakantiehuizen zo’n twintig jaar geleden golden.
Financiële zaken om rekening mee te houden
– De rente voor een hypotheek of lening voor een tweede huis is niet aftrekbaar. Daartegenover staat dat over de inkomsten van verhuur geen belasting hoeft worden betaald, tenzij het huis meer dan 70 procent van de tijd wordt verhuurd.
– De rentetarieven voor een tweede huis liggen bij Nederlandse banken tussen de 0,5 en 1 procent hoger dan de tarieven voor een eerste woning.
– Een tweede huis in het buitenland wordt meestal tot 75 procent van de executiewaarde gefinancierd, de rest moet uit eigen middelen worden voldaan.
– De goedkoopste manier om een tweede huis aan te schaffen is de overwaarde op de eerste woning te benutten door het verhogen van de hypotheek.
– Over de waarde van een tweede huis moet 1,2 procent belasting worden betaald.