De business uit het nieuws van nu: brievenbusfirma's vormen risico, megaklus voor Van Oord en Nokia verkoopt hoofdkantoor.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. DNB: brievenbusfirma's vormen een risico
Brievenbusfirma’s die 'advisering' als dienst aanbieden, vormen volgens de Nederlandsche Bank (DNB) een groeiend risico binnen de trustsector. Omdat de waarde van het werk slecht is in te schatten, zijn deze advies-bv’s extra gevoelig voor witwaspraktijken. Hierover schrijft het Financieele Dagblad vanochtend. DNB maakt zich zorgen over de snelle groei van deze groep bedrijven. In 2011 waren er nog 153, nu zijn dat er al 247. DNB heeft dit jaar negen consultancydoelvennootschappen – zoals de brievenbusfirma's officieel staan geregistreerd – bezocht. Bij zes van hen zag de toezichthouder reden 'iets' te doen. Welke maatregelen zijn genomen wil DNB niet kwijt.
2. Van Oord krijgt megaklus in Indonesië
Een stukje Hollands trots floreert in verre oorden. Baggeraar Van Oord sleepte zojuist een opdracht van meer dan 150 miljoen euro in de wacht. Het bedrijf gaat de grootste containerhaven van Indonesië geschikt maken voor 4,5 miljoen extra containers. Hiertoe wordt er flink uitgediept en wordt er ook een nieuw haventerrein in Tanjung Priok opgespoten. De opdrachtgever is de Indonesian Port Corporation. Van Oord begint in het 2013 met de werkzaamheden en denkt twee jaar werk te hebben. Hier vindt u een bloemlezing van andere bedrijven die Hollands glorie uitdragen
3. Nokia verkoopt glimmend glas en staal
Toch wel opmerkelijk: Nokia – de eens leidende mobieletelefoonfabrikant – zit zo om cash verlegen dat het zijn hoofdkantoor in Espoo verkoopt. Het pand van glas en staal aan de Baltische kust gaat in ruil voor 170 miljoen euro over in handen van het Finse vastgoedbedrijf Exilion. Nokia probeert zijn financiële positie te verbeteren door eigendommen te verkopen en banen te schrappen. De verkoop van het hoofdkantoor maakt hier deel van uit. Het bedrijf zal het pand voor lange tijd terughuren van Exilion. MT schreef al eerder over Nokia dat de weg kwijt is en op ramkoers met het lot ligt. En ook voor Finland is het hinken van het paradepaardje pijnlijk. Overigens zoemen er geruchten dat Nokia een geweldige deal heeft met de grootste telecomaanbieder ter wereld, China Mobile. Het Chinese netwerk is technisch ongeschikt voor de iPhone en daarom zou het de doorbraak voor de Lumia 920 kunnen zijn.
4. Renault daagt Porsche uit
Geen automerk heeft zo te kampen met dalende verkopen als Renault. In Europa daalde de afzet 18 procent, tegen iets minder dan zeven procent voor de hele branche. Wat doe je dan? Dan daag je een van de succesnummers van de industrie uit. Dat is precies wat het Franse automerk van plan is. Alpine, een merk dat al 20 jaar niet meer van de band rolt, wordt nieuw leven ingeblazen. De productie van de nieuwe upmarket sportwagen wordt ondergebracht in een joint venture de Britse Caterham Group. Renault, dat ook de Dacia's produceert, hoopt dat het nieuwe merk afstraalt op de moeder. De verwachting is dat de nieuwe Alpine een beetje een 'poor man’s Porsche Boxster' wordt, zegt een UBS-analist tegen Bloomberg.
5. Tweemaal zoveel gaat een kwart korter mee
Met Sinterklaas wachtend voor de deur, is het wellicht goed om te weten dat die materiële weelde ook managementproblemen veroorzaakt. Uit onderzoek van Roland Berger blijkt dat de afgelopen 15 jaar de hoeveelheid verschillende producten is verdubbeld. De levenscyclus is tegelijkertijd met een kwart afgenomen. Onnodig hoge productie- en distributiekosten zijn het gevolg. In de boardroom wordt het beheersen van deze kosten ‘complexiteitsmanagement’ genoemd. Het goed uitvoeren van de verschillende strategiën die productie en distributie vereenvoudigen kunnen enorme besparingen opleveren. Vooral technische, chemische en farmaceutische bedrijven kunnen hier winst boeken. In deze sectoren nam het aantal producten de afgelopen 15 jaar met 116 tot 213 procent toe. Chemiebedrijven kunnen tot 49 miljard euro, technische tot 54 miljard en farmaceutische bedrijven tot 9 miljard euro besparen.
6. Belastingdruk bedrijven niet gedaald
De Volkskrant berekende afgelopen weekend dat de belastingdruk (op winst) voor bedrijven de laatste tien jaar gedaald is en die op (loon van) werknemers juist gestegen is. Staatssecretaris Frans Weekers van Financien ontkende het bericht tijdens het vragenuurtje. Weekers zei dat in het artikel appels met peren worden vergeleken en conclusies in de vorm van pruimen zijn gepresenteerd. Dat de inkomsten uit de winstbelasting de afgelopen jaren daalden komt volgens Weekers doordat bedrijven de laatste jaren veel minder winst maken. Overigens Komt Weekers voor 23 januari met meer informatie over de belastingdruk voor het bedrijfsleven en de burger.
7. Rutte: oudere werknemers zijn geen probleemgevallen
Premier Mark Rutte wil er van af dat oudere werknemers alleen als probleemgeval worden gezien, waarvoor geen ruimte meer is op de arbeidsmarkt. Daarom wil het kabinet in overleg met vakbonden en werkgevers een 'positieve impuls' voor deze groep. Als ouderen werkloos worden, moeten ze hulp krijgen bij het zoeken van een nieuwe baan. Ook moet het voor bedrijven aantrekkelijker worden hen in dienst te nemen, zei de premier tijdens de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer. Rutte erkende wel dat ouderen moeilijk aan de slag komen. Jaarlijks komen er 800.000 banen vrij, die voor een deel ook door 50-plussers worden ingevuld. Lees hier een licht opruiende mening over de positieve impuls die nodig is.
8. Nest-thermostaat kan op het volgende verlanglijstje
The internet of things rukt onherroepelijk op. En een van de wegbereiders gaat nu ook de oversteek naar Europa maken. Tony Fadell, ceo en mede-oprichter van Nest Thermostaat, kondigde de Europese lancering van de Apple onder de thermostaten aan. De nest is volgens Fadell 'een Apple-like product dat mensen bewust maakt van hun energieverbruik, en het aantrekkelijk maakt om dit via een device zelf te managen.’ De eerste landen waar de revolutionaire en didactische thermostaat wordt geintroduceerd zijn Engeland en Frankrijk.
9. Getal van de dag: 30 procent
Het had elk cijfer kunnen zijn, bijna. Zo rijkgevuld is het Nielsen Social Report. Zo leren we dat mobile echt de toekomst bepaalt en dat die reeds begonnen is. 30 procent (!) van onze mobiele webtijd besteden we aan sociale media. Voor een vaste PC is dat getal slechts 20 procent. Nog een opvallende conclusie: het gebruik van mobiele apps steeg in een jaar met 120 procent. Oftewel, wie niet meedoet is gezien. Als verkoopkanaal is mobiel de toekomst en er zijn ook inspirerende voorbeelden over hoe die mobiele wereld te betreden en te veroveren
10. De koffieautomaat: eSint doet een poging
Dank u wel, Sinterklaas
u bent echt een hele fijne baas
want het vullen van zak en schoen
levert ons 188 miljoen aan extra poen.
Het is zo'n 30 procent meer dan vorig jaar
en wij webdetaillisten waarderen uw gul gebaar
juist in deze krappe tijden
kan uw spilzucht ons bij uitstek verblijden
Toch zijn we na vanavond ook weer bang
want u vertrekt voor lang
en tussentijds vrezen wij Amazon die naderende reus
Want dit jaar gaat hij komen. Heus.
Wij klikten en namen een kijkje in zijn voorraadkast
ongelovelijk hoeveel daar in past
Daar kunnen uw zak of onze niche nauwelijks tegen op
Wordt zijn succes onze strop?
Graag rekenen we op u ook volgend jaar
surf, snuffel en koop bij de kleinere handelaar
Wij zijn tenslotte de kinderen in de wereld van de online shop
En tegen dat argument kan toch geen kindervriend op?
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren!
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.