Voor veel ondernemers, managers en managementdenkers is Uber het ultieme voorbeeld van een modern succesvol bedrijf. Startende ondernemers drukken geregeld hun grote ambities uit met de wens dat ze de ‘Uber van X’ willen worden, waarbij op de plek van X hun sector ingevuld mag worden.
Je zou denken dat het met zo’n sterk imago geen enkel probleem is om topmanagers binnen te halen. Wat is mooier dan een bestuurspositie bij een van de snelst groeiende en meest besproken bedrijven ter wereld? Het bedrijf achter de taxi-app is er echter van overtuigd dat dit gegeven onvoldoende is om toptalenten te binden.
Diversiteit als kritieke factor
Uit documentatie die Uber heeft ingediend bij beurstoezichthouder SEC blijkt dat Uber-bestuurders – en dan bedoelen we niet de chauffeurs – royale beloningen biedt om te voorkomen dat toptalenten vertrekken. Het prospectus biedt ook een aardig inkijkje in hoe de onderneming haar twaalfkoppige bestuur samenstelt. Diversiteit is volgens Uber een van de ‘kritieke factoren’ nu het bedrijf de gang naar de beurs maakt.
Een gemengde samenstelling qua gender, leeftijd, etniciteit, nationaliteit en ervaring moet de bedrijfscultuur waarin diversiteit – naar eigen zeggen – een centrale rol speelt waarborgen. Het huidige bestuur telt drie vrouwen en twee ethnische minderheden, zo benadrukt Uber. Mocht de techonderneming op zoek gaan naar nieuwe bestuurders dan is duidelijk dat kandidaten met bestuurservaring bij een internationaal opererend beursgenoteerd bedrijf de voorkeur genieten. Topmanagers met een stevige achtergrond in het verbeteren van de klantervaring in een digitale omgeving zijn eveneens welkom. Ervaring met financiële markten en complexe juridische vraagstukken zijn andere kwaliteiten die het bedrijf graag in het topmanagement vertegenwoordigd ziet.
Traditionele manier van belonen
Wie de juiste vaardigheden meebrengt kan een stevig beloningspakket tegemoet zien. Uber mag als innovatief worden gezien, qua beloningssystematiek voert het een traditioneel beleid. Alle topmanagers werden verleid met beloningspakketten die concurrerend waren met hun beloning bij de vorige werkgever. Daarnaast kreeg iedere topmanager een aandelenpakket om zo de individuele belangen te laten overeenstemmen met die van aandeelhouders.
Na de beursnotering wil Uber een beloningsbeleid voeren dat in lijn ligt met grote Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Hierbij kijkt men vooral naar andere techbedrijven zoals Alphabet (Google), Facebook, Microsoft, Oracle en Airbnb. Uber heeft een voorkeur voor beloningspakketten waarin het zwaartepunt ligt op aandelen en bonussen. Dit reflecteert de ondernemende geest van het bedrijf.
Miljoenenbeloningen voor toplaag
Deze filosofie leidde ertoe dat de top van het bedrijf in 2018 per persoon ettelijke miljoenen verdiende. Opvallend is dat CEO Dara Khosrowshahi met een totale beloning van $45,3 miljoen niet de grootste verdiener binnen het bestuur is. Het beloningspakket van COO Barney Harford was met $47,6 miljoen net iets hoger. HR-directeur Nikki Krishnamurthy, die net als Khosrowshahi en Harford een achtergrond bij Expedia heeft, moet het stellen met ‘slechts’ $9,7 miljoen per jaar.