Als we één ding kunnen leren van Daniëlle Braun is het wel dat onze eigen kijk op wat normaal is en wat gek is, heel beperkt is. Want hoe kijken we eigenlijk aan tegen onze gekke collega’s? Bestempelen we ze inderdaad als ‘gek’? Of zien we de waarde van anders denken en creativiteit?
In haar boek ‘Da’s gek’ komt ze met talloze voorbeelden van over de hele wereld die je aan het denken zetten over of onze eigen manier van doen wel zo normaal is en of dat door mensen uit andere culturen niet als gek wordt gezien?
Kijk naar de organisatiecultuur
Als corporate antropologe – en expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap – kijkt Braun ook naar de organisatiecultuur. Hoe wordt daar bepaald wat normaal is en wat gek? In haar vorige boek ‘Corporate Tribe’ – Managementboek van het jaar in 2016 – liet ze ons al zien hoe we veel kunnen leren van tribes (stammen) over de hele wereld. Die lijn zet ze door in haar nieuwe boek ‘Da’s gek’, waarin ze ons laat zien hoe ‘gek’ vaak heel waardevol kan zijn.
Gekke collega’s heb je hard nodig
Gekte is vooral een contextprobleem vindt Braun. Het gedrag van iemand kan in de ene situatie als heel raar gezien worden, maar in een andere situatie kan het heel normaal zijn.
Braun: “Wat gek is en wat normaal is bepaalt de omgeving. Dat is geen feit op zich. Het zijn slechts culturele kaders die we met elkaar gemaakt hebben. Wat op de ene plek op de wereld heel bijzonder is, is ergens anders normaal. Wat in het ene gezin kan, is elders taboe. Gek en normaal zit echt in je hoofd.”
En wat betekent dit over hoe we naar mensen kijken die het net even anders doen? Mensen die de status quo uitdagen en ter discussie stellen, mensen die in hart en ziel geloven dat het ook anders kan. In iedere organisatie hebben we deze mensen nodig, en natuurlijk ook in de samenleving als geheel.
Braun: “We oordelen zo veel met en over elkaar. Noemen de ander al snel gek. Ik vind dat we nogal intolerant aan het worden zijn op het moment. Een beetje billenknijperig. Buiten de lijntjes kleuren geeft creativiteit en innovatie. Hoog tijd voor een herwaardering van de spontane mafheid.”
https://www.youtube.com/watch?v=udByf35s4OI
Zin in meer inspiratie van corporate antropologe Daniëlle Braun?
In de collegereeks Psychologie voor Managers leer je van haar en andere topsprekers op het gebied van psychologie alles over menselijk gedrag. Je krijgt meer inzicht in ‘ongrijpbare’ processen en leert de psychologie achter conflicten, samenwerkingen en beïnvloeding.
Collegereeks Psychologie voor Managers