De huidige recessie hakt er voor consumenten harder in dan de vorige. Hoewel de economische krimp kleiner zal zijn dan in de vorige recessie, verscherpen de oplopende werkloosheid en dalende koopkracht de pijn.
Dat stellen de economen van ING in hun maandrapportage over de ontwikkelingen in de Nederlandse economie. Het duurt tot 2013 voordat de productie en consumptie weer op het niveau van 2008 zijn.
Onlangs werd bekend dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 0,3 procent is gekrompen. Voor de laatste maanden van het jaar voorziet ING opnieuw krimp. Dit betekent dat de economie nu in een recessie zit. De bankeconomen verwachten bovendien dat de economie in 2012 niet zal groeien.
'Gure recessie'
In de vorige recessie kromp de economie veel harder. De consument voelde dit echter niet omdat de koopkracht steeg en de toename van de werkloosheid beperkt bleef. ING denkt dat dit nu anders zal uitpakken en spreekt van een "gure recessie". De koopkracht daalt drie jaar op rij, van 2010 tot en met 2012 en de werkloosheid loopt op tot 6,3 procent. Dat is een hoger percentage werklozen dan tijdens de piek van de vorige recessie.
Consumptie daalt al
Dat consumenten de pijn meer voelen, is nu al duidelijk. Het CBS meldt maandag dat de consument in september 2 procent minder heeft gespendeerd dan een jaar eerder. De krimp was groter dan in augustus. Volgens het statistiekbureau zijn de omstandigheden voor de consumptie in november wel iets verbeterd. Het CBS baseert zich daarbij onder meer op de laatste ontwikkeling van het consumentenvertrouwen, de werkloosheid en de situatie op de aandelenbeurs en de huizenmarkt.
Opvallend is dat het erop lijkt dat de consument van plan lijkt voor de feestdagen nog de portemonnee te trekken. Het aantal pinbetalingen kwam volgens betaalorganisatie Currence zaterdag uit op ongeveer 10 miljoen, veel meer dan de verwachte 8,7 miljoen transacties. Een woordvoerder van de organisatie zei tegen het ANP dat de consument zijn spaarpot heeft aangebroken om te kunnen blijven spenderen.
Lees ook:
- Krimp economie een feit
- De crisis doet overal pijn
- Industrie verliest zicht op nieuw record
- Belegger rekenen op dubbele dip