De topsectoren hebben minister Verhagen (Innovatie) geadviseerd, wat Nederland te doen staat om innovatiever te worden. Dit is de boodschappenlijst waarmee hij op Prinsjesdag moet terugkomen.
Het Kabinet had eerder dit jaar topteams benoemd die telkens bij hun eigen sector te rade gingen over hoe 1,5 miljard aan innovatiegeld beter te verdelen. High Tech Systemen en Materialen, Chemie, Creatieve Industrie; elk topteam heeft een eigen wensenlijst opgesteld, maar er bleken ook sectoroverschrijdende aanbevelingen.
Onderwijs
Vooral het matig aansluiten van vraag en aanbod bij onderwijs en onderzoek kwam overal terug, schrijven de topteams in hun gezamenlijke brief aan de minister. 'De huidige aansturing van onderwijs, onderzoek en exportbeleid vindt teveel vanuit de overheid plaats in plaats van op basis van de behoeften van het bedrijfsleven.' Vandaar: kwaliteit en arbeidsmarktrelevantie moeten een belangrijke rol gaan spelen in de bekostiging van scholen en universiteiten en de inhoud van de opleidingen moet in samenspraak met het bedrijfsleven worden vastgesteld.
Samenwerken
Elke sector moet daarom een roadmap opstellen voor toekomstig onderwijs en onderzoek, waarbij samenwerking met het bedrijfsleven belangrijk is. Die integrale agenda moet er ook voor zorgen dat goed wordt samengewerkt door alle onderzoeksinstellingen en er niet onnodig dubbel werk wordt gedaan. De Technologische Topinstituten (TTI's), waarin bedrijven en kennisinstellingen al samenwerken aan kansrijke technologie, moeten worden voortgezet.
Ondernemende universiteiten
De kennisinstellingen mogen ook best dichter bij de markt opereren. De topteams suggereren dat de komende jaren een groter deel van de eerste geldstroom verder afhankelijk zou kunnen worden van valorisatie en een substantieel deel van de tweede geldstroom van publiek-private samenwerking. Ook moeten er meer ‘technology transfer offices’ komen die namens de universiteit zaken doen, met specifieke aandacht voor kennisoverdracht naar het MKB.
Ondernemerschap
De topteams beschouwen de problemen van jonge, snelgroeiende bedrijven om aan risicokapitaal te komen als een gemeenschappelijke hindernis. De sectoren steunen daarom het plan voor een revolverend Innovatiefonds, mits dat kredieten en risicokapitaal verstrekt dat daaraan iets doet aan het overbruggen van de kloof tussen kennis en kassa. 'Flexibiliteit tussen de verschillende instrumenten, snelheid van toekenning en aansluiting op de praktijk in de markt zijn daarbij van belang.'
RDA: fiscale aftrek R&D
De WBSO, de loonkostensubsidie voor R&D-werk, is een bijzonder populaire aftrekmogelijkheid bij ondernemers, zo bleek al uit het TechBusiness/Fast50 onderzoek onder techbedrijven. Verhagen moet nu wel wat doen aan de nadruk op arbeidsintensieve R&D ten koste van andere investeringen in onderzoek en ontwikkeling. De voorgenomen lastenverlichting van een half miljard zou hij daarom moeten inzetten voor een Research & Development Aftrek (RDA). Die bestaat uit een aftrek op de niet-loonkosten (machines, de lab-inrichting), aangevuld met een aftrek voor samenwerking in publiek-private consortia, dus met bijvoorbeeld een universiteit of TNO. Verhagen zelf gaf vrijdag al aan, akkoord te zijn met dit voorstel. 'Ik vind het een aantrekkelijke invulling. Ik ga het samen met Staatssecretaris Weekers uitwerken. Zo kunnen we een uniek fiscaal pakket bieden dat bedrijven helpt.'
Lees ook: Innovatiefonds MKB+: oude wijn
Bekijk in de slideshow de belangrijkste adviezen per (tech-)sector