De business uit het nieuws van nu: Coca Cola-ceo slaat terug, Shell ziet het niet meer zitten en ManU-sponsordeal breekt records.
1. Coca Cola-ceo slaat terug
De aanhoudende kritiek op het sponsorschap van sportevenementen door bedrijven die ongezonde producten verkopen, zoals Coca Cola, Mc Donalds en ons eigen Heineken, heeft Coca Cola-ceo Muhtar Kent uit zijn tent gelokt. De man die zelden een interview geeft slaat in de Britse Sunday Telegraph enigszins geïrriteerd terug naar critici die stellen dat de ongezonde drank niet zo'n sterk profiel zou moeten hebben tijdens de Olympische Spelen. Want waar zou het grootste sportevenement ter wereld zijn zonder de jaarlijkse miljoenen van sponsors als hij? Bovendien heeft Coca Cola zich in de loop van de jaren ontwikkeld van een bedrijf dat niet alleen de calorierijke cola op de markt brengt, tot een partij die ook een boel drankjes zonder calorieën produceert. "Laat maar eens een ander voedingsmiddelenbedrijf zien dat er in is geslaagd om de afgelopen jaren dusdanig te innoveren dat 40 procent van zijn producten inmiddels calorievrij is", wil Kent maar zeggen. Zijn bedrijf sponsort de Spelen sinds 1928 en is daarmee de langstlopende commerciële partner.
Overigens aarzelde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in aanloop naar de Spelen nog over de verlenging van het sponsorcontract, gaf IOC-voorzitter Rogge eerder deze zomer toe. Maar toch niet echt, want hij zei het geld van Coca Cola en Mc Donalds simpelweg nodig te hebben. Voor de goede sier vroeg hij de bedrijven wel nog even naar hun plannen in de strijd tegen obesitas. Wat het antwoord daarop is, is niet bekend, maar Rogge neemt het groeiende aanbod van light-producten zoals Coca-Cola Zero en de salades bij McDonald's als een bewijs van goede wil. Tsja.
2. Shell trekt geld terug uit Europa
Een verontrustend signaal voor Europa. Oliegigant Shell haalt steeds meer middelen weg bij Europese banken als gevolg van de voortdurende schuldencrisis. Om hoeveel geld het precies gaat is niet bekend, maar het zou het grootste deel van de reserves van Shell betreffen. Financieel directeur Simon Henry windt er in de Britse krant The Times geen doekjes om. Het liefst zou hij een bedrag van 15 miljard dollar buiten Europa stallen, bij Amerikaanse banken of via de aankoop van Amerikaanse staatsobligates bijvoorbeeld, om economische risico's zoveel mogelijk te ontlopen. Enkel om operaties draaiend te houden, blijft er geld in Europa achter.
3. Extra impuls voor ASML
Neerlands trots, chipmachinefabrikant ASML vangt 838 miljoen euro van het Taiwanese chipbedrijf TSMC in ruil voor 5 procent van de aandelen. Hiermee heeft topman Eric Meurice na het Amerikaanse Intel een tweede grote klant binnengehaald als aandeelhouder en partner. ASML is al een tijdje op zoek naar dergelijke deelnames om de kostbare ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de productie van goedkopere en energiezuinigere chips te kunnen versnellen. Intel investeert 3,3 miljard euro en krijgt een belang van maximaal 15 procent, zo werd eerder deze zomer bekend. ASML wil maximaal 25 procent van het bedrijf aan zijn zakenpartners verkopen, overigens zonder dat die stemrecht in het bedrijf krijgen. Nog 5 procent te gaan. Wie volgt?
4. PostNL zucht
De reorganisatie van PostNL is een zware last voor het bedrijf. De vertraging en extra kosten die het daarbij oploopt, gecombineerd met de moeilijke economische omstandigheden drukken zwaarder op de resultaten dan verwacht. In het tweede kwartaal werd de tegenvallende lijn van het eerste kwartaal gecontinueerd, de onderliggende omzet daalde met 0,2 procent tot 1,02 miljard euro. Ongunstig is dat de operationele marge in een jaar tijd terugliep van 9,1 procent naar 7,6 procent. De winst daalde in de eerste helft van het jaar naar 116 miljoen euro, ten opzichte van de 123 miljoen euro in het eerste deel van 2011. En afgaand op bestuursvoorzitter Herna Verhagen is het bedrijf nog niet direct uit de misère. Uiterlijk in het vierde kwartaal volgt een beslissing over het verloop van de reorganisatie die in april werd stilgelegd.
5. Slachtoffer dol algoritme vindt geld
Een dol algoritme, en pats 440 miljoen dollar weg. Het gebeurde Knight Capital, een van de grootste beursmakelaars op Wall Street vorige week. Samen met de ruim 35 miljoen dollar verlies die het bedrijf recent verloor op de beursgang van Facebook, en dalende beursvolumes die de omzet al aardig deden krimpen, goed voor een gifitge cocktail. Het bedrijf wankelde dit weekend, maar redding lijkt inmiddels nabij. Vier investeerders pompen samen 400 miljoen dollar in Knight Capital in ruil voor zo'n 70 procent van de aandelen. Goed nieuws dus voor de 1.400 medewerkers.
6. ManU-sponsordeal breekt alle records
Aan de sponsor zal het niet liggen. De Engelse topvoetbalclub Manchester United – die deze maand naar de beurs trekt om een zware schuldenlast te verlichten – heeft het hoogste bedrag ooit binnengehaald voor shirtsponsoring. Autobouwer GM betaalt liefst 559 miljoen dollar, zo'n 451 miljoen euro. Dat blijkt uit documenten die de club deponeerde bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De Britse topclub hoopt met de beursgang nog eens 333 miljoen dollar binnen te halen.
7. De Spelen een flop?
Draait dan echt alles om geld? Ook bij de Spelen is het zoals eerder aangegeven een belangrijke factor. Maar ook status speelt een aardige rol. En dat mag flink wat kosten. Ondanks alle geluiden dat het organiseren van de Spelen het betreffende gastland de nodige eurodollars oplevert, lijkt dat in Londen niet het geval. Gewone toeristen zouden de stad vermijden en volgens diverse bezoekers oogt de stad zelfs wat verlaten. De invloedrijke econoom Nouriel Roubini stelt in een aantal tweets dat de Spelen een economische flop zijn. "Hotels, restaurants en straten zijn leeg".
By scaring every1 to stay out of London with warnings about too many people coming here it turns that London is totally empty, a zombie city
— Nouriel Roubini (@Nouriel) augustus 5, 2012
Ook de Belgische econoom Geert Noels noemt de opvallende rust. "Het lijkt wel een andere stad. Er is bijna geen verkeer, er zijn veel voetgangers op straat. Het is er eigenlijk bijzonder aangenaam", zei hij tijdens een bezoek. Noels noemt de Spelen als rendabel project 'fictie'. "De Spelen laten een gat na. Dat is nu eenmaal zo."
8. 'Charmeur met een geur' is overleden
De Belg Michel Daerden is overleden. Hij is misschien wel de meest kleurrijke politicus die zijn land ooit heeft gekend. De gewezen minister van Pensioenen wordt geroemd als intellectueel en cijferwonder, maar vooral ook herinnerd als notoir alcoholist. Daerden werd 62 jaar en lag sinds 25 juli in een ziekenhuis in het Franse Frejus na een dubbele hartaanval. Bekend is hij vooral van de Youtubefilmpjes waarop hij ogenschijnlijk dronken aan het werk is. Zelf zei hij daarover altijd dat het voor hem zo moeilijk was om als Fransman in het Nederlands te moeten spreken.
9. Getal van de dag: 5
5 jaar: zo lang zouden twee voormalige topmannen van het Duitse sportwagenmerk Porsche wel eens de gevangenis in kunnen draaien. Het Duitse blad Der Spiegel meldt zondag dat het niet lang zal duren voordat de voormalige bestuursvoorzitter van Porsche, Wendelin Wiedeking, en oud-financieel bestuurder Holger Härter zullen worden aangeklaagd voor marktmanipulatie. De Duitse justitie heeft het onderzoek vrijwel afgerond. De twee – die de aantijgingen overigens ontkennen – worden ervan verdacht de markten valse informatie te hebben gegeven over de plannen van Porsche om VW over te nemen. Beleggers verloren daarbij veel geld.
10. De koffieautomaat: Informatieoverload vernielt hersens
Wie denkt goed bezig te zijn met een potje mulitasken komt bedrogen uit. Volgens de neurowetenschap zijn je hersens daar helemaal niet voor gemaakt. Check hoe ongezond het is in deze graphic.
Tot zover de business uit het nieuws van 6 augustus 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.