De business uit het nieuws van nu: Facebook verliest, Rabo schrapt, Jumbo sluit, Shell maakt minder winst; op naar de circulaire economie?
1. Facebook verliest
De omzet steeg met 32 procent tot 1,2 miljard dollar (961 miljoen euro), maar toch liet Facebook in het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies zien van 157 miljoen dollar (128 miljoen euro). De sociale netwerksite presenteerde donderdag voor het eerst sinds de beursgang in mei kwartaalcijfers. Het verlies wordt voornamelijk veroorzaakt doordat het bedrijf vroege investeerders moest uitkopen na de beursgang in mei. Het aandeel Facebook verloor donderdag tijdens de reguliere handel 8,5% en stond ruim een half uur na sluiting van Wall Street in de nabeurshandel 11% lager, om daarna wat terug te veren naar een verlies van ruim 7% een uur na het slot.
2. 'Grexit nu bijna zeker'
Stop, gooi die drachmes nog niet weg! De kans dat Griekenland de eurozone verlaat in de komende 12 tot 18 maanden, is gestegen naar 90 procent. Dat denken analisten van de Amerikaanse zakenbank Citi. Eerder zag Citi de mogelijkheid op een Grieks exit nog op 50 tot 75 procent. Een vertrek zal ook leiden tot een afwaardering door minimaal één grote kredietbeoordelaar van landen als Nederland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Italië en Duitsland.
3. Werken is gezond
Officieel heet het dat werkend Nederland "gezond en gemotiveerd" is, want het aantal ziekmeldingen op het werk is afgenomen, zo blijkt uit een analyse van 365/ArboNed, gebaseerd op een miljoen werknemers. Het gemiddelde verzuim was in 2011 4,5 procent, terwijl dat de eerste helft van dit jaar 4,3 procent was. Werknemers meldden zich gemiddeld 0,79 keer ziek.
4. Ook Rabobank moet eraan geloven
Bij de bijna 140 lokale vestigingen van de Rabobank verdwijnen 1.500 tot 3.000 arbeidsplaatsen. De bank bezuinigt de komende vier jaar 1 miljard euro. Dat heeft de bank bevestigd tegen RTL Nieuws. 'Gedwongen ontslagen zijn niet aan de orde', aldus een woordvoerder. Het Nederlandse bankbedrijf wil de kosten terugdringen van 4,5 miljard euro nu tot 4 miljard euro in 2016.
5. Biedt de circulaire economie uitkomst?
Gelukkig is er nog hoop voor de Europese economie, meent Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland. “Een besparing van tientallen miljarden euro’s voor de BV Nederland is haalbaar als we met elkaar de schouders zetten onder een circulaire economie”. Lageweg beroept zich op het door McKinsey doorgerekende rapport van de Ellen MacArthur Foundation dat eerder dit jaar verscheen. Daarin wordt gewezen op een besparingspotentieel voor Europa van circa 500 miljard dollar per jaar. “Het gaat bij een circulair economisch model niet alleen om het herinrichten van productieprocessen, waardoor grondstoffen na gebruik geen afval meer zijn maar steeds weer opnieuw herbruikt kunnen worden, maar ook om het heroverwegen van eigenaarschap. Als de producent eigenaar zou blijven van het fysieke product – en de klant alleen betaalt voor het gebruik – worden nieuwe deuren geopend. Dan wordt kwaliteit het hoogste goed, wordt een product zo ontworpen dat het weer makkelijk repareerbaar en demontabel is en verandert de klant–leverancierrelatie van verkoper-afnemer naar een partnership."
6. Verdiener aan de patentenoorlog
Apple, Samsung, Microsoft, Google: (it-)bedrijven vechten elkaar de tent uit over patenten. De universiteit van Boston becijferde dat de kosten van al die patentrellen jaarlijks 29 miljard dollar bedragen. Het grootste deel van die zaken wordt uiteindelijk geschikt. Uit angst voor de tanden van de eiser. Maar dat lijkt met de komst van Amerikaanse bedrijf Lex Machina voorbij. Het bedrijf maakt er zijn business van bedrijven te helpen met claims over patenten. Niet in juridische zin (advocaten zijn er genoeg), maar door voor hen alle relevante informatie op te lepelen van de eiser. Het bedrijf bouwde daartoe een slimme relationele database met inmiddels jurisprudentie van 130.000 patent-rechtzaken. Elke dag komen er tientallen bij, bij elkaar geschraapt via het web en slim gecategoriseerd. "Sunlight is the best disinfectant", verklaart een van de founders het succes.
7. Minder Jumbo
Supermarktbedrijf Jumbo doet elf van zijn 23 Friese C1000-winkels van de hand. Van deze elf gaan er acht naar Albert Heijn en drie naar Coop. Jumbo maakte in april van dit jaar bekend dat het 136 supers gaat verkopen. Niet omdat de Brabanders dat nou zo leuk vinden, maar het van de Nederlandse Mededingingsautoriteit Die oordeelde eerder dat Jumbo 18 plaatsen in Friesland winkels moet afstoten omdat de Jumbo anders te dominant zou worden in de provincie.
8. Fietsaankopen blijven uit
Accell Group, eigenaar van bekende fietsmerken als Batavus, Sparta, Koga en Raleigh en daarmee de grootste fietsfabrikant van Europa, heeft te maken met tegenvallende marktontwikkelingen. Vooral in Nederland valt de fietsverkoop terug. ‘Veel mensen kiezen ervoor om duurdere aankopen, zoals fietsen, uit te stellen’, zegt topman René Takens in het FD. De fietsverkopen van Accell in Nederland daalden in de eerste jaarhelft met 13%. Die krimp is volgens Takens het gevolg van het lage consumentenvertrouwen en het slechte weer.
9. Getal van de dag: 4.900.000.000
Dat is de tegenvallende winst van Shell, die gister zijn kwartaalcijfers publiceerde. De winst van het olieconcern over het tweede kwartaal daalde van 8 miljard dollar vorig jaar, naar 6 miljard dollar (4,9 miljard euro) dit jaar. Ceo Peter Voser wijt de winstdaling aan de spectaculaire daling van de olie- en gasprijzen in de afgelopen maanden.
10. De koffieautomaat: Gaga-pop
Lady Gaga heeft een schadeclaim van $10 mln aan haar broek hangen. De popster wordt aangeklaagd door poppenmaker Bratz. Gaga zou de productie van de Lady Gaga-pop, die op haar imago gebaseerd is, hebben vertraagd. Bratz wilde de pop voor afgelopen kerst in de winkelschappen hebben maar dat proces zou Gaga 'met opzet' hebben opgehouden door ‘onredelijke’ eisen te stellen. Bratz voorspelde dat de pop een omzet van $28 mln zou genereren.
Tot zover de business uit het nieuws van 27 juli 2012. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.