We zoeken graag een zondebok voor de kredietcrisis. Dit keer moeten de Amerikaanse MBA's het ontgelden. Want die zouden de naar geld hongerende bankiers hebben gecreëerd.
Moeten Masters of Business Administrations (MBA's) inderdaad het boetekleed aantrekken, vraagt De Pers zich in de krant van dinsdag af. Natuurlijk, zegt Nigel Roome, associate dean van de business school van de Universiteit Tilburg. "De studenten krijgen ingeprent: wees competitief, wees efficiënt, presteer, beloon prestaties met bonussen, maak winst en winst is goed voor de gemeenschap. Kortom: streef je eigen belangen na want dat is goed voor de maatschappij."
Frustrerend
Hij noemt het ‘frustrerend' dat de Amerikaanse hoogleraren nu pas verantwoording afleggen. "Toen ik dit in 1990 voorspelde dat dit zou gaan gebeuren werd ik aangekeken alsof ik gek was, en dat gold lange tijd ook voor de studenten die ik heb opgeleid."
Nederlandse MBA's
Moeten de Nederlandse MBA-opleidingen zich deze kritiek aantrekken? De Pers schrijft dat onze MBA's aanzienlijk verschillen van de Amerikaanse equivalent. De herziening – als die al wordt doorgevoerd in ons land – zal niet snel van bovenaf komen. Docenten volgen toch vaak hun eigen lijn en visie, aldus een docent van de Rotterdamse Erasmus School of Economics. Sommige veranderingen gaan bijna vanzelf; zo heeft de crisis vakken als bedrijfsethiek ineens een stuk populairder gemaakt.
Zelfreflectie
Overigens zal de zelfreflectie slechts van korte duur zijn, denken de hoogleraren. "Du moment dat het beter gaat met de economie, zijn ze deze discussie snel weer vergeten." Roome voegt daar in De Pers aan toe: "Competitive zullen ze altijd blijven."