De crisis houdt Europa in zijn greep. Het lijkt erop dat nu ook het laatste bastion van rust, de Europese Centrale Bank, zijn lange termijn doelstelling – het beteugelen van de inflatie – inruilt voor de korte termijnbelangen die samengaan met het bestrijden van de crisis.
De renteverlaging, met 25 basispunten tot 1,25 procent, die de ECB gisteren volstrekt onverwacht aankondigde bracht de beurzen in een kleine juichstemming.
De lagere rente moet helpen bij de bestrijding van de milde recessie die langzaam vorm begint te krijgen. Deze eerste beslissing van de ECB onder het nieuwe voorzitterschap van de Italiaan Mario Draghi verraste het journaille en was een opsteker voor veel financieel analisten.
Toch zit er ook een keerzijde aan de beslissing om juist nu de rente te verlagen. De inflatie in de Eurozone en ook in Nederland schommelt rond de drie procent. Dat is aanmerkelijk hoger dan het gezond geachte niveau van twee procent. Een renteverlaging leidt ertoe dat er meer geld in omloop komt en dat de waarde van het geld dus afneemt. Oftewel de inflatie loopt op.
Draghi gaf voor de – unanieme – beslissing van de ECB-bestuurders de verklaring dat hij verwachtte dat de recessie een de inflatoire druk zal doen afnemen. Het kan, maar de opvolger van inflatiehavik Jean Claude Trichet zet zichzelf op dag één al neer als duif.
Geloofwaardigheid
Een instituut als de ECB heeft als belangrijkste asset de onafhankelijkheid. Die moet volstrekt geloofwaardig zijn, wil het monetaire beleid van de ECB dat ook zijn. Door meteen al de rente te verlagen, in lijn met de politieke wens van veel lidstaten, laadt Draghi in ieder geval de verdenking op zich minder onafhankelijk te opereren dan zijn voorganger.
Want hoewel de renteverlaging op korte termijn positief kan uitwerken op de economien in de eurozone, kan dat op langere termijn schadelijk blijken te zijn. Daarnaast, een renteniveau van 1,25% laat weinig ruimte voor verdere verlagingen in de toekomst.
Lees ook:
- ING: ergste economische ellende achter de rug 02-11-2011
- Bedrijfsleven zet zich schrap voor de crisis 27-10-2011
- Ondernemers eurozone rekenen op snelle recessie 24-10-2011
- De macht van de euro 20-10-2011
- Dit gebeurt wanneer Griekenland de eurozone verlaat 14-09-2011