In de media worden participatiemaatschappijen afgeschilderd als sprinkhanen, die die bedrijven berooid en overladen met schulden achterlaten. Maar een bedrijf kan ook heel veel baat hebben bij participatiemaatschappijen: deze hebben veel expertise in huis en zijn in staat een onderneming gezonder en efficiënter te maken.
Wie: Eddy van Doorn, algemeen directeur van de HSK Groep.
Wat: commerciële instelling voor psychische zorg
Met wie: Greenfield Capital Partners
Sinds: begin 2006
"Enkele jaren geleden stonden wij op het punt grote investeringen te doen, in onder andere een nieuw cliëntvolgsysteem en de inrichting van nieuwe vestigingen. Ook stond een verandering in de financiële structuur binnen de geestelijke gezondheidszorg op stapel: behandelingen en diagnoses zouden voortaan achteraf worden bekostigd, in plaats van vooraf. Dit alles zorgde voor een grotere behoefte aan werkkapitaal.
We zijn toen in contact gekomen met Greenfield. Deze partij had nog een ander voordeel: zij was van plan ook andere investeringen in de zorgsector te doen. We hoopten dat dit ons extra kansen zou bieden; bijvoorbeeld samenwerking met branchegenoten en ketenpartners.
Van dat laatste is tot nu toe niet veel terechtgekomen, omdat voor Greenfield het aanbod van gezonde en aantrekkelijke zorgondernemingen beperkt is. Maar verder zijn wij heel tevreden over de samenwerking. Behalve kapitaal levert Greenfield ook veel financiële expertise. Zij is gewend om naar balansen en resultatenrekeningen te kijken en heeft ons geholpen onze managementinformatie en financiële rapportage te professionaliseren.
Met de manier waarop wij de geestelijke gezondheidszorg invullen bemoeit Greenfield zich niet. Wij zijn gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische problemen als werkstress, burn-out en angststoornissen. Zij hebben daar geen ervaring in.
Wij hechten er zelf ook aan dat in eigen hand te houden. Voor wij met hen in zee gingen, wilden wij dat zij zich committeerden aan onze visie en het meerjarenplan. Daar wilden we geen discussie over.
Greenfield moest in het begin overigens wel wennen aan de zorgmarkt. Die is vanwege de politieke ontwikkelingen voortdurend aan veranderingen onderhevig. Dat maakt het soms lastig om plannen te maken, terwijl investeerders gewend zijn drie jaar vooruit te plannen. In dat opzicht heeft Greenfield ook veel van ons opgestoken."
Wie: Wijnand Spring in 't Veld, CEO bij Iddink Groep
Wat: distributeur van leermiddelen en uitgever van digitaal lesmateriaal
Met wie: Rabo Private Equity
Sinds: april 2008
"Wij zijn de afgelopen jaren op eigen kracht enorm gegroeid en zagen nog meer groeimogelijkheden; vooral dankzij de omslag naar digitale leermiddelen. Alleen vreesden wij dat wij onze ambities niet op eigen kracht konden waarmaken en zo kansen zouden laten liggen.
Daarom zochten we naar een partij waarmee wij samen konden optrekken. Welke vorm van samenwerking het moest worden wisten we nog niet. We hebben daarom met veel verschillende partijen gesprekken gevoerd: branchegenoten, maar ook private investeerders. Uiteindelijk kozen we voor de laatste categorie.
Het ging ons niet zozeer om de financiering als wel om ondersteuning op een breder vlak. Dat vonden we bij Rabo Private Equity. Dir organisatie beschikt over een imposant netwerk op allerlei gebieden. We hebben bijvoorbeeld mede dankzij hen een zeer ervaren Raad van Commissarissen aangetrokken, met onder meer oud-Schipholtopman Gerlach Cerfontaine en voormalig ABN Amro-topman Jan Peter Schmittmann.
Onze investeerder heeft ook een grote rol gespeeld bij onze verdere internationale expansie. Zij heeft meegedacht over de keuze van potentiële landen en actief geholpen met de opstart. Je moet toch je weg in een vreemd land zoeken. Dan is het contact met een ervaren partij heel waardevol.
Een ander voordeel is dat Rabo alles met een frisse blik beziet en ons stimuleert soms out of the box te denken. Toen wij probeerden te groeien op het gebied van digitale leermiddelen waren we gewend alles zelf te bouwen en te ontwikkelen. Maar Rabo wees ons erop dat je je doelen ook kunt bereiken door overnames of samenwerking met andere bedrijven.
Het enige minpuntje is dat de besluitvorming door zo'n actieve partner wat vertraagd kan worden, omdat er een extra schakel bijkomt. Ik adviseer andere bedrijven om net als wij de lijntjes zo kort mogelijk te houden."
Wie: Tjeerd van der Hoek en Cees de Rade, executive directors bij Baarsma Wine Group
Wat: wijnhandelaar en -distributeur
Met wie: AAC Capital Partners
Sinds: december 2006
"De wijnbusiness is al jaren een groeiende tak van sport, met bovendien veel overnamemogelijkheden, omdat de markt erg versnipperd is. Wij zagen voor ons bedrijf daarom veel kansen om via acquisities versneld te groeien. Er was alleen een probleem: het ontbrak ons aan eigen vermogen om dit te financieren. Een ander heikel punt was onze aandeelhoudersstructuur. Baarsma kende veel kleine aandeelhouders met verschillende belangen en uiteenlopende ideeën over de toekomst van het bedrijf. Een absolute aandeelhoudersstructuur zou rust creëren. Daarom gingen wij eind 2006 actief op zoek naar een investeerder die aan beide wensen tegemoet kon komen.
Wij kwamen uit bij AAC Capital Partners. Dit bedrijf viel op vanwege zijn uitgebreide know how op het gebied van overnames en bedrijfsfinanciering. Het is fijn om daar gebruik van te maken. Ook op andere vlakken bevalt de samenwerking ons uitstekend. AAC heeft al vier keer ons eigen vermogen versterkt. Dit heeft geleid tot vier grote overnames en een verdubbeling van onze omzet.
Hoewel AAC een meerderheidsbelang heeft en is vertegenwoordigd in de Raad van Commissarissen, heb ik niet het gevoel dat zij op onze stoel zit. Wij zijn volledig vrij in de dagelijkse bedrijfsvoering. Alleen over onze strategie denkt AACj mee. Dit levert gelukkig geen strijd op, want onze doelstellingen zijn gelijk. Natuurlijk zijn zij gericht op een exit, maar deze kan alleen succesvol verlopen als ons bedrijf er goed voor staat.
Over enkele jaren zal dit concern een nieuwe aandeelhouder hebben. Ik ben daar niet bang voor, want ik denk niet dat dit ons zal raken. Ook onze toekomstige aandeelhouder heeft belang bij een goede conditie van dit bedrijf. Daarnaast blijft de directie intact. Alleen de aandelen wisselen straks van eigenaar."