Connecting Networks/The work of Byron Katie De Baak/Bureau Zuidema > Noordwijk > 99 euro (niet-leden) > Eindoordeel: 8
Management draait eigenlijk maar om twee dingen. Je kan werken vanuit stress of je kan werken vanuit vrijheid. Zo simpel is het. Althans volgens trainer Hans Bergstra die de workshop ‘The work of Byron Katie’ verzorgt. Bergstra, afkomstig van Bureau Zuidema, geeft een van de twaalf workshops die onlangs tijdens een eendaagse ‘Connecting Network’-bijeenkomst van de Baak werden gehouden. De Baak ziet namelijk graag dat coaching meer wordt geprofessionaliseerd. Daarom worden een paar keer per jaar verschillende workshops door en over coaches gegeven die voor een goed overzicht van het vak moeten zorgen. De belangstelling voor de bijeenkomst was groot en de workshops zaten dan ook allemaal propvol. Zo ook de workshop ‘The work of Byron Katie’, een Amerikaansezakenvrouw en moeder die zichzelf uit de put hielp door zich een aantal vragen te stellen. Is het waar wat ik over een situatie denk? Is het erg? En kan ik dat absoluut zeker weten? Het is een methode die de stress moet beëindigen die je kan ervaren bij bepaalde situaties of personen. Cruciaal is volgens trainer Bergsma dat de meeste bedrijven en personen een groot verschil ervaren tussen de werkelijke en de gewenste situatie. Omdat werknemers vaak wordt verteld dat zij moeten veranderen is daarmee de onderliggende boodschap: het is niet goed zoals het is. En dat levert spanning en stress op. Zelf kunnen we er uiteraard ook wat van. Als dingen misgaan, ligt de verantwoordelijkheid vaak overal behalve bij jezelf. Een ander heeft je verkeerd begrepen of heeft het verkeerd met je voor. Wellicht overbodig om te zeggen: maar dat is meestal niet waar en zegt meer over onszelf dan over de ander. Belangrijk is het verkrijgen van vrede met situaties die zich voordoen en onderzoeken waar onrust vandaan komt. ‘The work’ betekent volgens trainer Bergstra vooral dat in het hier en nu alle potentie zit die we nodig hebben. Niet de emoties zijn het probleem, maar de weerstand die we ertegen ervaren. De workshop is een vrij summiere kennismaking met de methodes van Byron Katie, maar geeft desondanks een helder beeld. De trainer weet de methode goed toe te lichten en stelt zichzelf ook kwetsbaar op als hij even niet weet hoe het verder moet en dat vervolgens openlijk toegeeft. Een verademing en het past ook precies binnen de geprezen methode. ‘The work’ heet niet voor niets ‘the work’ merken deelnemers en trainer aan het einde op. Onder elke gedachte zitten tientallen aannames die we eigenlijk moeten onderzoeken. Maar daarin zijn we net als kleine kinderen die bang zijn voor het krokodil onder hun bed. Als je zegt ‘ga dan kijken’ is onze reactie: ‘nee want er zit ene krokodil onder mijn bed.’ Meer info: www.debaak.nl of www.zuidema.nl
Oordeel van de cursisten:
Anita van der Gun (39), coach/mediator Heyokah, De Meern “Ik vind de techniek erg lijken op RET, waarbij je irrationele gedachten moet opsporen en het vooral je eigen gedachten zijn die bepalen hoe je jou ergens over voelt. Desondanks was de workshop boeiend en leuk. De techniek kan ik goed op coaching toepassen.”
Harry Muller (50), docent Hogeschool Zuyd, Sittard “Ik ben te veel bezig met dingen die anders moeten zonder te kijken of die wel bij me passen. Dat heeft vaak met beleid te maken en levert een hoop stress op. Mijn conflict met een collega zegt eigenlijk meer over mezelf dan over hem. Dat was echt een eye-opener.”
Petra Hoogerwerf (34), consultant Algemene Bestuursdienst Binnenlandse Zaken “Boeiend. Het is een hele simpele manier die terug gaat naar de essentie van coaching: de dilemma’s van mensen onderzoeken. Je leert op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken. Ik vond de presentatie goed, maar had graag zelf willen oefenen met de methode.”
Fenno Moes (39), eigenaar Dunga Training & Advies, Amsterdam “Ik had het boek van Byron Katie al gelezen en wilde praktisch zien hoe het werkt. Er zitten elementen in die ik goed kan gebruiken bij conflictbemiddeling. Ik vind de schommel tussen werkelijkheid en wenselijkheid heel sprekend: niet de situatie veroorzaakt de stress, maar de gedachte die je erover hebt.”