Nederlandse commissarissen willen meer invloed op de beloningen van bestuurders. Geen extra regels van de overheid dus, maar zelfregulering.
Dat blijkt uit een onderzoek van Deloitte onder twintig commissarissen van beursgenoteerde bedrijven in ons land. Een meerderheid staat achter de aanbeveling van de commissie Frijns, om commissarissen een dominante rol te geven als het gaat om beloningen.
Extra regels
Verder willen zij geen extra regels van de overheid voor het bedrijfsleven. Negentig procent is voorstander van zelfregulering, in tegenstelling tot de roep om regelgeving temidden van de onrust op de financiële markten.
In balans
"De bestuurdersbeloningen zijn in Nederland qua samenstelling veelal goed in balans", stelt Caroline Zegers van Deloitte Belastingadviseurs. "Het vaststellen van topbeloningen moet echter een transparanter, inzichtelijker proces worden voor de aandeelhouders."
Graaicultuur
Meer wetgeving en vaste bonussen kunnen de ‘graaicultuur' niet tot een halt te roepen, aldus de onderzoekers. Deloitte pleit voor andere manieren, waaronder het vooraf uitvoeren van scenarioanalyses. Momenteel werkt 45 procent van de bedrijven met zulke scenario's.
Plafond
De meerderheid van de commissarissen werkt met een plafond voor bestuurdersbeloningen. Een klein deel, vijftien procent, overlegt met grootaandeelhouders. Het naleven van de Corporate Governance code verloopt beter. Vijftien procent leeft de regels voor de volle honderd procent na. De rest van de ondernemingen lapt 85 procent van de regels niet aan z'n laars.
Excessieve beloningen
Dat terwijl de leiders van de G20, waaronder Nederland, tijdens de top in Washington juist besloten dat er wel extra maatregelen moeten komen om de excessieve beloningen en bonussen in het bedrijfsleven te stoppen.