De business uit het nieuws: Citigroup offert Pandit, de fraude van Ryan Air en Alitalia saneert
1. Citigroup offert Pandit
The news that rocked Wall Street. Topman Pandit van Citigroup, de derde bank in de VS, verlaat geheel onverwacht de bank. Eén dag nadat er gunstige kwartaalcijfers werden gepresenteerd. Pandit zegt in een verklaring dat het zijn eigen keuze is te vertrekken. Bloomberg heeft een groot achtergrondverhaal waarin zijn operationele tekortkomingen breed worden uitgemeten. Pandit bracht de rust terug bij de bank na het uitbreken van de fianciële crisis. Het bankbestuur zou van Pandit af hebben gewild. Zijn opvolger Michael Corbat kondigde in ieder geval aan dat er flinke veranderingen zullen worden doorgevoerd. Pandit laat mogelijk 33 miljoen lopen door nu te vertrekken. Hij kan het hebben: in zijn vijfjarig bewind streek hij 261 miljoen op.
2. Topman Ryanair verdacht van fraude
Ryanair zou de Italiaanse belastingen tillen. Door – in strijd met de feiten – 220 Italiaanse werknemers in Ierland te registreren. Deze fictieve Ieren vallen dan onder het Iers fiscaal regime, waar maar 12 procent belasting wordt geheven. In Itatlië is dat 37 procent. Zowel topman Michael Oleary als zijn hoofd juridische zaken staan onder verdenking. Italië stelt verder dat Ryanair nog zo'n 12 miljoen euro aan achterstallige belastingen moet betalen, en dat de gestelde termijn daarvoor reeds verlopen is.
3. Alitalia gaat saneren
Ondertussen is het alle hens aan dek bij Alitalia. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij, voor een kwart eigendom van Air France-KLM maakte in de eerste zes maanden een verlies van 200 miljoen euro en gaat nu saneren. Het gaat om circa 700 banen, bij zowel grondpersoneel als cabine- en onderhoudsmedewerkers. De loonkosten van de grote hoeveelheid personeel wordt algemeen gezien als een belangrijke reden dat de Alitalia in de rode cijfers blijft. De vakbonden hebben het banenverlies verworpen.
4. Akzo vergadert over Büchner
De raad van commissarissen van chemieconcern AkzoNobel belegt vandaag een vergadering over het lot van de zieke topman Ton Büchner. Sinds de topman vijf maanden geleden met oververmoeidheidsverschijnselen uitviel, verloor het concern 1,5 miljard aan beurswaarde. Er wordt gespeculeerd over het ontslag van Büchner die al kort na het opvolgen van Hans Wijers ziek werd. Het concern zit midden in een herstructurering en kan zich eigenlijk geen zieke topman veroorloven. Morgen presenteert AkzoNobel de cijfers over het derde kwartaal.
5. Kinderarbeid? Nee joh, dat zijn stagiairs, zegt Foxconn
In de Foxconnfabrieken waar Apple zijn iPhones maakt waren nu ook volgens Foxconn zelf kinderen van 14 jaar aan het werk. Eerder ontkende Foxconn nog het inzetten van kinderhandjes bij het in elkaar zetten van de smartphones. Maar, zegt het bedrijf, het gaat niet om kinderarbeid. Het zijn stagiairs van de vakopleidingen in de buurt. Overigens mogen die ook niet op deze leeftijd in een fabriek werken. Foxconn zegt in overleg te treden met de scholen, om te zorgen dat er geen 14- jarige stagiairs meer worden ingezet.
6. ING heeft haast
De 10 miljard staatsteun en de in reactie daarop dor Brussel afgedwongen splitsing van bank en verzekeraar, weegt zwaar voor ING. De bank (en nog een beetje verzekeraar) wil zo snel mogelijk de resterende 4,5 miljard euro aflossen, dat zei William Connelly, topman van ING Commercial Banking, tijdens een congres in Singapore. ,,We zijn kapitaal bij elkaar aan het brengen om zo snel mogelijk af te kunnen lossen.'' De verkoop van onderdelen in Noord-Amerika en Azië moet voldoende opleveren om de steun terug te betalen. Hierdoor is volgens de topman ING in 2015 alleen nog wereldwijd als bank actief. Connelly ontkende geruchten dat ING zijn belang van 31 procent in de Thaise TMB Bank wil verkopen.
7. (Beetje) zekerheid bij TNT Express
De wereld van de pakketbezorgers van TNT Express staat al enige tijd op zijn kop. Een deserterende topvrouw deed het management schudden. En ook de overname door UPS is nog verre van afgerond. Brussel steekt mogelijk nog een flinke spaak in het wiel. Maar desondanks is er wel een cao afgesloten. De werknemers krijgen 2,2 procent extra loon. Verder is er lang gepraat over de gevolgen van de overname – die dus nog onzeker is. Wel is afgesproken dat TNT Express zijn uiterste best gaat doen gedwongen ontslagen te voorkomen.
8. IBM worstelt met sterke dollar
IBM zag in het derde kwartaal de omzet met 5,4 procent dalen. Ceo Ginni Rometty worstelt in haar eerste jaar met de economische stagnatie in de VS, maar ook met de sterke dollar. Hierdoor werd de waarde van de verkopen in Europa en het Midden Oosten met 9,2 procent gedrukt. De koersfluctuaties kosten het grote soft en hardware bedrijf een een miljard. IBM trekt zich steeds meer terug uit de hardware en zoekt ook steeds meer de cloud op. Vooral omdat daar dingen kunnen die zelfstandig vaak moeilijk te realiseren zijn.
9. Getal van de dag: 9,7
Voetbal is business. Ajax maakte over het gebroken boekjaar 2011/2012 een nettowinst van 9,7 miljoen euro, op een omzet van 104,1 miljoen. Vorig jaar was dat nog 5,5 miljoen euro. Ajax plukte vooral de financiele vruchten van deelname aan de groepsfase van de Champions Legue. Dat was goed voor 25 miljoen. Ook dit jaar mag Ajax meedansen in het miljoenenbal. Belangrijk was ook dat de club erin slaagde de kosten te beheersen. Die daalden met zo'n vijf procent. Vooral doordat de spelerssalarissen met 2,8 miljoen werden gedrukt. Ajax wil de gehele winst toevoegen aan de reserves, die nu 54,7 miljoen groot zijn.
10. De koffieautomaat: Bankiers staan droog
Je moet je wel héél gehaat hebben gemaakt, als de barman je om principiele redenen geen drank meer schenkt. Terwijl je ook brallend goed bent voor de rekening aan het eind van de avond. Maar onze nieuwe nationale vijanden – de bankiers – is het gelukt. Café De Kroeg Nijmegen weigert deze groep nog langer te bedienen. Kroegbaas Marco van Groningen is "helemaal klaar met die banken en hun bonussen". Dan rest er maar één ding. "Vanaf heden verstrekken wij geen drank meer aan bankmedewerkers." Van Groningen zegt geen persoonlijke vete uit te vechten. Het is een diepgevoelde en generale afkeer. "Vroeger kon je lenen wat je wilde. Hoe meer, hoe beter. Ze hebben mij in die periode ook slechte financiële producten aangesmeerd, zoals woekerpolissen en onnodige verzekeringen."