De huidige eurocrisis slaat een deuk in het vertrouwen van cfo’s. Hoewel de eigen bedrijven steeds beter gaan draaien, maken ze zich grote zorgen over de stabiliteit van de Europese economie.
Op bedrijfsniveau is er optimisme onder Europese financieel directeuren, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg en Duke University. Uit hun Cfo-survey, dat eens per kwartaal verschijnt, wordt duidelijk dat de financieel verantwoordelijken de komende tijd verwachten 13 procent meer winst te maken, 7 procent meer investeringen te doen en meer werkgelegenheid te kunnen creëren. Er zitten vrijwel geen nieuwe ontslagrondes meer aan te komen en met name het aantal tijdelijke krachten groeit weer wat. 90 procent van de cfo’s verwacht voor 2010 een positief bedrijfsresultaat.
Ten opzichte van het vorige kwartaal zit het vertrouwen duidelijk in de lift, toen rekenden de topmannen er nog op dat meer mensen moesten worden ontslagen.
Europese economie kwetsbaar door eurocrisis
Waar de cfo’s steeds meer vertrouwen krijgen in de ontwikkelingen van de hun bedrijven, is de economie van het eigen land nog steeds reden tot zorg. De vrees voor financiële instabiliteit in Europa is bovendien groot. Voor 80 procent van de bestuurders vormt de situatie in Zuid-Europa een ernstige bedreiging. Zo’n 70 procent van de Europese bedrijven verwacht negatieve gevolgen te ondervinden als de financiële toestand van Spanje en Italië de komende maanden slechter wordt.
Een derde van de Europese financieel directeuren wil daarom dat Griekenland uit de euro wordt gezet. Een op de tien vindt dat ook Spanje en Italië de euro moeten inruilen voor een eigen munteenheid. Toch is niet elk bedrijf rouwig om de verzwakking van de euro. Een sterke daling van de munt pakt positief uit voor bijna de helft van de ondernemingen. Dit heeft onder meer te maken met de export. Voor een derde van de bedrijven is een teruggang van de euro slecht nieuws.
Eenheidsmunt vergissing?
Over de gevolgen van de invoering van de euro zijn de meningen verdeeld. 66 procent van de financieel directeuren vindt dat de euro Europa meer welvaart heeft gebracht; 16 procent vindt van niet. 14 procent van de cfo’s is zelfs van mening dat één eenheidsmunt voor Europa een vergissing is gebleken, elk land had zijn eigen munt moeten behouden.
Ondanks alle ontwikkelingen is er toch nog een sprankje hoop voor Europa. Het merendeel van de cfo’s gelooft dat de noodmaatregelen die de Europese leiders en de belangrijkste centrale banken hebben aangekondigd, een positieve uitwerking zullen hebben op de Europese economie en de euro.
Lees ook het boek "De waarde van Europa"