Een staaltje hypocrisie uit Brussel. De Europese Commissie gaat een juridische procedure starten tegen Hongarije over de nieuwe benoemingsprocedure voor het bestuur van de Hongaarse centrale bank.
Het zou de commissie gaan om borging van de onafhankelijkheid van de centrale bank. Omdat de Hongaarse regering de mogelijkheid krijgt vicepresidenten van de bank te benoemen en het bestuur van de bank wordt vergroot, zou deze in gevaar komen.
ECB is ook niet onafhankelijk
Maar was het niet commissievoorzitter Barroso zelf die al in september riep dat de Europese Centrale Bank alles in haar macht moest doen om de financiële stabiliteit te waarborgen? Iedereen weet waarop Barroso doelde: het opkopen van staatsobligaties van zwakke eurolanden. Deze vermeende oplossing voor de eurocrisis komt de facto neer op het afwentelen van problemen van de zwakke eurolanden en hun crediteuren op de ECB en dus de bevolking in het eurogebied.
Terwijl politici niet in staat waren de eurocrisis op te lossen, werd de druk op de ECB in de laatste maanden van het jaar opgevoerd. Tot het opvoeren van het bestaande opkoopprogramma kwam het niet, maar er werd wel een omvangrijk leningprogramma opgetuigd. De banken kunnen voor de duur van drie jaar bijna gratis geld lenen. Dit lijkt het financiële systeem in de eurozone wat lucht te hebben gegeven, al is niet duidelijk in hoeverre het een bijdrage levert aan een structurele oplossing en wat de kosten zullen zijn. Maar dat deze maatregel niet in onafhankelijkheid tot stand is gekomen, is glashelder. Dat twee Duitse centrale bankiers opstapten vanwege het veel kleinere opkoopprogramma dat in 2010 werd gelanceerd laat zien hoe gepolitiseerd het onderwerp is.
Benoemingscircus bij DNB
Dichter bij huis hebben we ook net een demonstratie gehad van wat de onafhankelijkheid van De Nederlandsche Bank ongeveer voorstelt. Eerst voorkwam minister van Financiën Jan Kees de Jager dat DNB-president Nout Wellink een derde termijn zou krijgen. Daarna stak premier Mark Rutte persoonlijk een stokje voor de benoeming van Lex Hoogduin als zijn opvolger.
De werkelijkheid is dat de vermeende onafhankelijkheid van centrale banken schijn is. De centrale bank is de lender of last resort. Oftewel, als overheden en banken er een potje van gemaakt hebben, zal altijd een beroep worden gedaan op de centrale bank om de problemen op te lossen. Dit gebeurt in derde wereldlanden, in de Verenigde Staten, in de eurozone en, als het nodig is, ook in Hongarije.
En daar wringt de schoen. De commissie stelt zich op het standpunt dat Hongarije nu de onafhankelijkheid van zijn centrale bank aantast. De werkelijkheid is dat de Hongaarse regering met zijn tweederde meerderheid en eigenzinnige optreden de eurocraten, al dan niet terecht, een doorn in het oog is. Zonder twijfel is er veel mis in Hongarije. Maar dit is gewoon een sterk staaltje opportunisme.
Lees ook:
- ECB-leningen: keerpunt of uitstel van executie?
- En wat doen de heren zelf?
- Gevraagd: daadkracht
- ‘Eurogeddon onafwendbaar’
- Hoe we de crisis kunnen ontvluchten