Het bedrijfsleven in Engeland verkiest drie Nederlandse ceo's tot hun meest gewaardeerde leiders. Plaats 1 is voor Marc Bolland (Marks & Spencer), plaats 2 voor Bart Becht (Reckitt Benckiser) en plaats 3 is voor Paul Polman (Unilever).
Dat blijkt uit een onderzoek van Management Today, de Engelse evenknie van Management Team. De drie zijn gekozen door hun peers – vergelijkbare bedrijven in de sector.
# Marc Bolland
Marc Bolland (52) is sinds 2010 de ceo van het Britse Warenhuis Marks & Spencer. Voor zijn aanstelling was Bolland CEO van supermarktketen Morrissons. Onder zijn leiding maakte het supermarktbedrijf een geslaagde metamorfose door.
Marks & Spencer is één van de bekendste warenhuisketens van de wereld. Het heeft 885 dependances en een omzet van zo'n 9 miljard pond. Marks & Spencer heeft het laatste decennium te maken gehad met tegenvallende resultaten. De hoop is nu dat Marc Bolland dit Britse icoon een nieuwe impuls geeft.
In november van dit jaar ontving Bolland een eredoctoraat van de Universiteit van York vanwegen zijn verdiensten voor het Britse bedrijfsleven.
Voor zijn vertrek naar Engeland was Bolland in dienst van Heineken. Bij de bierbrouwer was Bolland van 2001 tot 2006 lid van de raad van bestuur. Daarvoor was Bolland bij Heineken verantwoordelijk voor Slowakije en had hij diverse functies in het bierbedrijf.
Marc Bolland is niet getrouwd en heeft geen kinderen. Begin 2009 werd hij door de Sunday Times uitgeroepen tot Zakenman van het jaar.
# Bart Becht
Bart Becht is sinds 1 september met pensieon, maar viel toch in de prijzen. Bart Becht, tot die tijd opman van Reckitt Benckiser, stond sinds 1999 aan het hoofd van Reckitt Benckiser. De onderneming behaalde successen met de verkoop van o.a. pijnstillers Nurofen, Durex-condooms, en ontharingscrème Veet. Met Becht aan het roer was het aandeel Reckitt een van de best presterende fondsen aan de Londense FTSE in de afgelopen tien jaar. Onder Bechts bewind groeide het fusieproduct van Benckiser en Reckitt & Colman uit tot absolute beurslieveling. De koers, winst en omzetontwikkeling van de fabrikant van 19 ‘superbrands’ stelde concurrenten als Procter&Gamble en Unilever de afgelopen jaren in een wel heel bleek daglicht. In 12 jaar tijd verzevenvoudigde (!) de beurskoers van Reckitt Benckiser, terwijl die van de concurrentie nauwelijks van zijn plaats kwam. En terwijl de omzet van Unilever in 10 jaar nog geen 10 procent vooruitkwam, steeg die van RB van 3,1 miljard pond in 2000 naar 8,4 miljard pond vorig jaar, bijna 10 miljard euro. De sky leek niet alleen the limit voor Becht, hij was het ook. “En als iets niet lukt, dan ga je door. Op naar het volgende succes. Het heeft geen zin te treuren om een mislukt initiatief. You win some, you lose some. Het gaat erom dat je de volgende wedstrijd wint”, zegt hij, met zwaar Engels accent in Management Team.
# Paul Polman
Paul Polman is ceo van Unilever. Unilever is een van de grootste producenten van levensmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging en hygiëne. In de schappen van winkels liggen meer dan 400 merken die aan Unilever gekoppeld zijn. De drie branches waarin Unilever zich profileert zijn: Food Brands (dagelijkse maaltijd gezond en speciaal maken), Home Care Brands (gemak en hygiëne) en Personal Care Brands (er goed uitzien). Consumenten kopen 170 miljard Unilever producten per jaar. Met 167.000 medewerkers verkoopt Unilever haar producten in 180 landen wereldwijd. De omzet in 2010 bedroeg € 44,3 miljard.
Peer review
De lijst van meest gewaardeerde ceo's is anders dan de lijst van meest gewaardeerde bedrijven. De top 5 daarvan luidt als volgt: Berkely Group, Diagro, Rotark, Aggreko en Darwent London. Het Nederlandse Shell en Unilever tekenen voor respectievelijk plaats zes en zeven.
Het onderzoek van Management Today is een peer review onderzoek. Het blad vroeg de grootste beursgenoteerde bedrijven in Engeland in 25 sectoren hun peers te beoordelen op negen criteria.