Snelheidsduivels krijgen na een verkeersovertreding vanaf deze week niet alleen een acceptgiro thuisgestuurd, maar ook een flitsend foldertje. Daarin staat uitgelegd wat de voordelen zijn van het minder hard indrukken van het gaspedaal. Hoogleraar bedrijfscommunicatie Hans Hoeken gelooft niet dat het zal resulteren in minder snelheidsovertredingen: “Áls je het al doet, doe het dan niet op deze manier.”
Een bijsluiter, zo noemt het Bureau Verkeershandhaving de folder. “Het is één van de vele middelen om uit te leggen waarom automobilisten een boete krijgen,” aldus een woordvoerder. “Zoals Koos Spee (Landelijk Officier van Justitie verkeersveiligheid, RvL) zegt: ‘Geen handhaving zonder communicatie en geen communicatie zonder handhaving.’” In de folder worden vier voordelen genoemd van het houden aan de snelheidslimieten, zo leert u bijvoorbeeld dat u er geen snelheidsboetes meer door krijgt. Toch handig om te weten, nietwaar?
Hans Hoeken, hoogleraar bedrijfscommunicatie en schrijver van ‘Het ontwerp van overtuigende teksten’, gelooft niet dat de folder zal helpen het aantal verkeersovertredingen terug te dringen. “In eerste instantie dacht ik dat de folder ook zou worden uitgedeeld als mensen worden aangehouden. Dan zal het denk ik zelfs agressie oproepen. De manier waarop het nu wordt gebracht is slecht. Ze doen net alsof mensen er zelf nooit over nadenken, alsof het groot nieuws is. Het is betuttelend. De folder ziet er ook erg glossy uit, mensen kunnen zelfs gaan denken: ‘Oh, dus daar gaat het geld naar toe.’ Zo laat je een foute indruk achter.”
Concreet zijn
Volgens Hoeken is de folder in deze vorm te simpel om effect te hebben. “Ik leer hier niets nieuws van. Áls je het al doet, doe het dan niet op deze manier. Mensen gaan beter luisteren als wordt aangeven hoeveel euro het per jaar kan schelen, of hoeveel ongevallen er worden veroorzaakt. Geef bijvoorbeeld aan dat je het nieuwe AZ-stadion kan vullen met slachtoffers van verkeersongevallen die worden veroorzaakt door te snel rijden. Dan geef je nieuwe informatie, geef je de consequenties en ben je meer concreet.”