De Nederlandse exploitant van datacenters Interxion wil 200 miljoen dollar aan kapitaal ophalen via een beursgang op de New York Stock Exchange. Dat geeft het bedrijf een waarde van 850 miljoen dollar.
Interxion meldt de ipo op zijn site. Het bedrijf is een oudgediende onder de aanbieders van infrastructuur waarop het internet draait. Al in 1998 werd opgericht door Bart van den Dries. Nadat hij in 2001 voor 600 miljoen gulden aan kapitaal ophaalde, verdween de oprichter vrij snel uit zicht. Van den Dries is tegenwoordig in Afrika werkzaam. "Ik volg de berichten van hieruit niet op de voet, maar het is altijd erg leuk om te zien dat een bedrijf dat je zelf gestart bent succesvol blijft en naar de beurs gaat", laat hij Management Team weten.
Inmiddels wordt Interxion niet meer gerund door Nederlanders: David Ruberg is ceo, John Baker is president-commissaris, beiden zijn afkomstig van grootaandeelhouder Baker Capital.
Co-locatie
Interxion heeft nu 28 datacenters in elf Europese landen. Vanuit die datacenters levert Interxion zogenoemde co-locatie diensten; de ruimte, koeling, stroom en alle aansluitingen zodat klanten hun computerservers, internet- en telecomswitches en andere apparatuur er kunnen laten draaien en bijna naadloos verbinden met netwerken van anderen. Zo groeien de datafabrieken van Interxion uit tot knooppunten van het internet en is het een van de grootste Europese aanbieders van datacenters. Het opereert wel in een sterk concurrerende markt. Als pure colocatie-concurrenten noemt het Equinix, Telecity en Telehouse. De Britse rivaal Telecity heeft notering aan de London Stock Exchange.
Groeien op de cloud
De groei zit er behoorlijk in bij Interxion, en bij zijn markt. In 2009 boekte het een omzet van 171 miljoen euro, twee jaar eerder was dat nog 100 miljoen. Over de eerste negen maanden van 2010 kwam de omzet alweer uit op 152,8 miljoen euro, bij een bedrijfsresultaat van 34,3 miljoen euro. Winstgevend is Interxion zeker: in 2009 was er 26,5 miljoen euro netto winst, in topjaar 2008 zelfs 37,3 miljoen euro. Het Nederlandse bedrijf profiteert ook de komende jaren nog van de enorme groei van het internetverkeer, die onder meer wordt aangejaagd door cloud computing.
New York, New York
Het internetbedrijf kiest waarschijnlijk vanwege de betere zichtbaarheid voor de beurs van New York en niet die van Amsterdam. Interxion heeft duidelijk ambities om met zijn diensten de oversteek naar de VS te maken. Er worden volgens het voorlopige prospectus 16,25 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven, voor tussen de 11 en 13 dollar per stuk. De netto opbrengst van rond de 190 miljoen dollar zal worden gebruikt om bestaande datacenters uit te breiden en nieuwe te bouwen. Naast de nieuwe aandelen die worden uitgegeven, bieden huidige aandeelhouders 2,3 miljoen bestaande aandelen aan, zodat ze voor 27,6 miljoen dollar cashen. De emissie brengt het totaal aantal uitstaande stukken op bijna 65 miljoen, wat tot een waardering leidt van maximaal 870 miljoen dollar.
Investeerders
Interxion is vanaf de start goed gefund in verschillende kapitaalrondes. Samen is daarin rond de 300 miljoen dollar opgehaald. Bovendien staat er nog voor 260 miljoen euro aan langlopende schulden uit. Tegenwoordig zijn de belangrijkste investeerder Baker Capital, dat 58 procent van de aandelen bezit. Andere aandeelhouders zijn Cobepa, Bear Stearns, Credit Suisse First Boston, Goldman Sachs, Morgan Stanley Dean Witter, Nautic Partners en de Nederlandse venture capital firma Capital-C Ventures.
Lees ook:
- Het prospectus van Interxion
- Over de start van InterXion: Databeheerder groeit tegen de techno-malaise in (2001)
- Nederlandse IT-sector mist smoel. Lichtpuntje is Interxion (2001)