Nederland heeft behoefte aan mensen met talenten en vaardigheden die onder ‘ons’ wat dun gezaaid zijn. Dus trekken we talentvolle en vaardige mensen uit het buitenland aan. We lokken ze met belastingvoordeel.
Maar Staatssecretaris Weekers van Financien, wil dat sterk inperken. Tot grote schrik van de steden, die vrezen voor het vestigingsklimaat.
Amsterdam schrijft een brandbrief, omdat het vreest dat de belastingplannen ‘op korte termijn leiden tot het verlies aan gezichtsbepalende internationale bedrijvigheid.’ De stad wordt gesteund door Rotterdam en Den Haag. Zij vrezen dat de manier waarop Weekers de regeling wil versoberen ten koste gaat van de creativiteit in het scheppend vermogen in de stad.
Plan Weekers
Het plan van Weekers klinkt op zich niet zo raar. Hij wil het belastingvoordeel dat alle kennisimmigranten nu genieten, alleen gunnen aan mensen die 70.000 euro bruto of meer toucheren. Ze betalen nu allemaal over de eerste 30 procent geen belasting en hun hoogste tarief is 36 procent, tegen 52 procent die anderen moeten betalen. Dat voordeel geldt straks voor een beperkte groep. De gedachte achter de regeling en de aanscherping is dat de groep veelverdienders echt veel toegevoegde waarde heeft voor onze economie. Anders zouden ze wel minder verdienen. Toch komen de steden in opstand.
Van onderop
De vernieuwing, de levensader van de stedelijke economieën, komt grotendeels van onderop. Jonge ict’ers, ontwerpers en universitair docenten zorgen voor een constante stroom nieuwe impulsen en houden daarmee het wiel draaiende. Alleen, de vele buitenlanders onder hen, halen vaak die nieuwe inkomenseis niet. De steden vrezen dat deze groep nu vaker voor andere steden zal kiezen. Weekers verpest het vestigingsklimaat voor deze groep.
Niet de bedoeling
Overigens zegt Weekers dat de maatregel niet bedoeld is om het vestigingsklimaat aan te tasten, maar slechts bedoeld is om ‘pseudo-expats te weren.’ Als bedrijven hun pseudo’s toch willen vasthouden krijgen ze te maken met fors hogere loonkosten, wat voor die bedrijven een goede reden kan zijn elders hun heil te zoeken. Volgende maand geeft de staatssecretaris in Kamer een toelichting op de uitwerking van zijn plannen.
Lees ook:
- Steden claimen grotere rol in innovatiebeleid
- Nederland telt meeste startups van EU
- De innovatiekracht van zzp'ers