Hoewel de commerciële scheepvaart tussen Azië en Europa nog gebruik maakt van het Suezkanaal, trekt de handel uit Egypte steeds meer weg.
Bedrijven als AkzoNobel, Unilever, Heineken en Shell halen mensen weg en sluiten zelfs fabrieken.
Het is voor de zevende achtereenvolgende dag dat Egypte het toneel is van hevige protesten tegen het bewind van president Mubarak. Naast toeristen, trekken nu ook steeds meer bedrijven weg uit het land. De laatste stand van zaken.
AkzoNobel sluit verffabriek
AkzoNobel meldt dat het zijn verffabriek in Egypte heeft gesloten vanwege de onrust in het land. “De fabriek blijft in ieder geval maandag en dinsdag dicht'', aldus een woordvoerder van 's werelds grootste verffabrikant. Bij de fabriek werken minder dan vijftig lokale werknemers. Die zijn naar huis gestuurd in afwachting van de ontwikkelingen in Egypte. AkzoNobel heeft geen expats in Egypte werken die teruggehaald moeten worden.
Unilever staakt productie
Ook producent van consumentengoederen Unilever legt maandag zijn fabrieken in Egypte voorlopig stil vanwege de onrust in het land. De onderneming heeft vier fabrieken in het Noord-Afrikaanse land, verdeeld over drie plekken. In de fabrieken worden onder meer thee, dressing en zeep geproduceerd. De productie is tot nader order stilgelegd, meldt een woordvoerder. Ook het kantoor in Alexandrië is voorlopig gesloten.
Unilever meldde zondag al dat het mensen aan het terughalen is uit het land. Het gaat om twee mensen die daar permanent met hun gezin wonen en twaalf consultants, die in Egypte verblijven voor tijdelijke klussen.
Heineken stopt met brouwen
Bierbrouwer Heineken heeft maandag eveneens de productie in Egypte gestaakt vanwege de onrust. Het is volgens een woordvoerder nog onduidelijk wanneer de productie weer wordt hervat en wat de financiële gevolgen zijn. Heineken heeft in totaal zes fabrieken in Egypte. Volgens SNS Securities is Egypte de belangrijkste markt van Heineken in Noord-Afrika, met een omzet van meer dan 160 miljoen euro door activiteiten op het vlak van bier, wijn en andere dranken.
Eerder werd al bekend dat Heineken 29 Nederlanders repatrieert die er werken.
Shell: geen hinder voor olieproductie, wel mensen weg
De productie van olieconcern Shell in Egypte ondervindt vooralsnog geen hinder van de onrust in dat land. Dat laat een woordvoerder van Shell maandag weten. Shell is in Egypte in een samenwerkingsverband actief, hoofdzakelijk bij de productie van gas. De exploitatie van de olie- en gasvelden wordt gedaan door een Egyptisch bedrijf. De productie van het samenwerkingsverband van Shell in Egypte bedraagt 100.000 vaten olie-equivalent per dag.
Shell is wel bezig zijn internationale werknemers uit Egypte weg te halen. Het zou gaan om zestig gezinnen, zo meldt het Britse persbureau Reuters. Een woordvoerder van Shell laat weten dat het bedrijf “bezig is de situatie te monitoren” en “zich voor te bereiden op mogelijke scenario's.”
Statoil, BP en de olieprijs
De beperkte oliewinning in het land dreigt door de onrust in het gedrang te komen. De Noorse oliegroep Statoil staakt de productie in Egypte tot nader order. Naast Shell is ook BP begonnen met het in veiligheid brengen en repatriëren van personeel.
De prijs voor een vat Brent-olie is als gevolg van de onrust in Egypte maandagochtend in Londen geklommen tot net geen 100 dollar. Dat is de hoogste prijs sinds oktober 2008, toen de bankencrisis uitbrak. Het Noord-Afrikaanse land is geen grote olieproducent, maar er wordt gevreesd dat de onrust uitbreidt naar andere landen in Afrika of het Midden-Oosten. Ook een mogelijke verstoring van de scheepvaart in de regio is een risicofactor.
Containervervoerder Maersk staakt havenactiviteiten
De grootste containervervoerder ter wereld, het Deense rederij- en oliebedrijf A.P. Möller-Maersk (Maersk) heeft zijn Egyptische havenactiviteiten voorlopig stilgelegd, zo meldt het concern maandag.
Het staken van de havenactiviteiten in Egypte kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse handel. Zeker als andere rederijen het voorbeeld van het Deense bedrijf volgen, berokkent dat Nederlandse bedrijven flinke economische schade, stelt verladersorganisatie EVO maandag in een reactie.
Tot nu toe heeft EVO vrijwel geen signalen opgevangen van transportbedrijven die last hebben van de onlusten in Egypte, maar als de zeescheepvaart stil komt te liggen, zal dat beeld veranderen. Volgens een woordvoerder zijn er honderden Nederlandse bedrijven actief in Egypte. Egypte is een belangrijke afzetmarkt voor Nederland. Ook komen veel goederen als sperziebonen, sugarsnaps en peultjes uit Egypte hier in de supermarkt.
Maersk is in Egypte onder meer eigenaar van de Suez Canal Container Terminal bij Port Said en Egyptian Drilling Company, een joint venture met Egyptian General Petroleum. Ook is Maersk eigenaar van de logistieke bedrijven Safmarine en Damco.
Alle 7.000 werknemers van Maersk in Egypte zijn in veiligheid gebracht, aldus de onderneming.
Suez-kanaal vooralsnog open
De commerciële scheepvaart tussen Azië en Europa blijft volgens de meest recente berichten gebruik maken van het Suezkanaal, Het is één van ’s werelds belangrijkste zeekanalen die de Middelandse Zee verbindt met de Rode Zee en de Indische Oceaan. De meeste olie uit het Midden-Oosten wordt via dit kanaal naar Europa vervoerd. In het verleden is het kanaal tijdens oorlogen (in 1956 en 1967) lange tijd gesloten geweest.
In de haven van Suez worden wel vertragingen gemeld als gevolg van de afwezigheid van douane- en immigratieambtenaren. Zowat de helft van de zeeschepen slaan in Suez voorraden voedsel en drinkwater in, maar dat is moeilijk geworden omdat de bevoorrading in het gedrang komt.
Een belangrijk neveneffect is dat er in Suez geen militaire escortes meer aan boord kunnen gaan om de schepen te begeleiden tot in de Indische Oceaan. Vooral de doortocht van de Golf van Aden, waar het wemelt van de Oost-Afrikaanse piraten, is erg risicovol. In het jaar 2010 werden in het gebied 52 schepen gekaapt, het grootste aantal sinds zeven jaar. Heel wat schepen gaan nu aan wal in havens andere landen zoals Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten
Ruim 2.600 toeristen teruggehaald uit Egypte
In de loop van maandag keren honderden Nederlandse toeristen voortijdig terug uit Egypte. Arkefly, Corendon en Transavia halen met vijftien vluchten ongeveer 2.600 vakantiegangers terug uit Sharm el-Sheikh, Hurghada, Aswan en Luxor. Transavia voert acht extra vluchten uit terwijl KLM de capaciteit van reguliere vluchten uitgebreid door grotere toestellen in te zetten.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt sinds zondag alle reizen naar het land. Volgens het ministerie zijn in totaal tussen de 4.000 en 5.000 Nederlanders in Egypte waarvan er de komende dagen zo’n 3.000 terugkomen.