Wat gebeurt er met Apple als topman Steve Jobs vertrekt? Berichten over een mogelijk vertrek van tweede man Tim Cook gaven beleggers gisteren vast een voorproefje.
De hele markt was in rep en roer: Apple’s operationeel directeur Tim Cook zou naar Hewlett-Packard verkassen om Mark Hurd op te volgen als gedelegeerd bestuurder. Bij opening van technologiebeurs Nasdaq dook het aandeel Apple direct meer dan 16 dollar, ofwel 5,5 procent omlaag. In de eerste minuten van de handel was het aantal verhandelde aandelen even groot als normaal gesproken tijdens een volledige beursdag.
Grote paniek dus. En dat geeft meer te denken over een toekomstige aankondiging van vertrek van Jobs, dan al het geval was. Die vrees sluimert al jaren, maar nu ook geruchten over een vertrek van de tweede man al – zoals Wall Street Journal-blog MarketBeat schrijft – tot hyperventilerende beleggers leiden, wordt die angst groter.
Eerdere dalingen
In 2004 bleek de vrees voor het eerst toen het nieuws naar buiten kwam dat de Apple-ceo aan een zeldzame vorm van alvleesklierkanker leed. Het aandeel zakte meteen met 2,4 procent. In het tijdperk van vóór de financiële crisis een grote hap. Jobs trok zich een maand terug en genas uiteindelijk van de ziekte.
Halverwege 2008 kwam het aandeel van het computerbedrijf opnieuw onder druk te staan na geruchten over een wankele gezondheidstoestand van Jobs. 'Steve Jobs is ziek', blokletterden kranten en weblogs na afloop van de presentatie van de nieuwe iPhone, waarbij de topman sterk vermagerd was en met een ‘bleek gezicht en breekbare blik’ het nieuwe toestel toonde. Het zou om een bacteriële infectie gaan, meer niet, maar het aandeel daalde drie dagen op rij in waarde: van 186 naar 172 dollar.
In januari 2009 trok Jobs zich opnieuw tijdelijk terug als topman van Apple, omdat hij toch hardnekkiger ziek was dan hij zelf aanvankelijk had gedacht: een hormonale afwijking in plaats van een bacteriële infectie. Het aandeel kelderde na deze aankondiging 10 procent.
Sterke band
De koersreacties toonden destijds al duidelijk dat het merk Apple sterk verbonden is met haar eigenzinnige en charismatische leider. En die band lijkt alleen maar hechter. Als geruchten over het vertrek van tweede man Cook al tot zo veel beroering leiden, is de vraag wat er gebeurt wanneer Steve Jobs besluit dat het tijd is om op te stappen, een angstige. Een zwarte dag lijkt in het verschiet te liggen.
En niet alleen voor Apple. Een toekomstig vertrek van Jobs heeft met dank aan het grote gewicht van het aandeel in de Nasdaq 100 ook een rechtsreekse impact op de overige aandelenbeurzen. Apple draagt liefst 20 procent van de Nasdaq.
'Gerucht fout'
Nadat het gerucht over het vertrek van Cook gisteren in de loop van de dag werd ontkracht, werd het verlies van Apple overigens alsnog gesmoord. Apple verloor uiteindelijk 4.30 dollar, ofwel 1.5 procent, tot 286.86 dollar.
Deze stagnatie was te danken aan Brian Marshall, een analist van Gleacher & Co in San Francisco. Marshall ontmoette Cook dinsdagochtend en vertelde: 'Ik sprak Tim bij een pot koffie in Palo Alto en hij is heel tevreden bij Apple. Hij gaat duidelijk nergens naartoe. Het gerucht dat hij de volgende CEO wordt van HP is compleet fout.' Officieel is het gerucht door Apple overigens niet ontkend.
Analisten stelden dat niet alleen de gezondheidstoestand van Jobs, maar ook de presentatie van de Playbook – een tablet pc van de Canadese BlackBerry-fabrikant Research in Motion (RIM) – de beurskoers omlaag trok. Maar dat zou het herstel van de beurskoers na de ontkrachting van de geruchten niet kunnen verklaren. Evenmin als een commerciële verbintenis van Apple met een telecomoperator. Die helpt de prijs van de nieuwe iPhone te drukken en moet in ruil geen percentage meer afstaan van de abonnementsopbrengsten.
Succesverhaal van Jobs
Jobs richtte Apple in 1976 op, maar werd tien jaar later na een meningsverschil met de raad van bestuur de deur gewezen. In 1997 – Apple was veel van zijn charme en geloofwaardigheid verloren – maakte hij met producten als de iPod, iPhone en iPad het computerbedrijf weer hip en trendy. Zijn productvoorstellingen, waarbij hij onconventioneel gekleed gaat in een simpele jeansbroek, zwarte coltrui en sportschoenen, zijn legendarisch.
Lees ook:
- Leer denken als Steve Jobs
- Steve Jobs beste ceo
- Waarom Apple Microsoft van de troon stoot
- Onmisbare bazen
Ook interessant, het boek 'Zo denkt Steve'.