Opluchting op het Europese vasteland dit weekend over de stresstesten voor Europese banken. 'Slechts een paar kleine banken komen niet door de test.' In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zien ze dat anders.
"De Europese beleidslui zijn in een paar maanden geëvolueerd van paniek naar laksheid over de toekomst van de euro", schrijft The New York Times in een opiniestuk. De krant noemt die laksheid gevaarlijk, aangezien geen enkele van de onderliggende problemen van de eurozone echt is aangepakt. "Met het optimistische rapport over de Europese banken – waarin 84 van de 91 slaagden – zullen de risico's niet verdwijnen. Er zijn fundamentele problemen die moeten worden aangepakt voor de volgende schuldencrisis toelaat, wat onvermijdelijk zal gebeuren", zo klinkt het waarschuwend.
Achilleshiel
Ook in de Britse media overheersen kritiek en scherpe kanttekeningen. "Door alleen de tradingportefeuille van de banken te testen, pakten de bankentoezichthouders niet de achilleshiel van de Europese bankensector aan: hun blootstelling aan overheidsschulden", stelt de Britse zakenkrant Financial Times.
"De toezichthouders veronderstellen dat geen Europese overheid in gebreke blijkt, wat ofwel moedig ofwel naïef is in het licht van de schuldencrisis in de eurozone. De meeste extreme veronderstelling is een korting van 23,1 procent op Grieks papier. Als Athene in gebreke blijft, zal de schade veel groter zijn." De Britten vinden ook het 'double dip'-scenario met een groei 3 procentpunt onder de prognoses in 2010 en 2011 'bescheiden'.
Transparantie oké, nu nog geloofwaardigheid
De Britse kwaliteitskrant The Guardian noemt de transparantie 'het makkelijke deel'. Wat betreft geloofwaardigheid – de grotere prijs – maken de stresstesten volgens de krant geen indruk. De Guardian wijst op de lage drempel van 6 procent voor de kapitaalratio's. Bovendien houdt de toezichthouder te weinig rekening met kernkapitaal, puur onversneden tastbaar eigen vermogen.
Dat is voor de Britse krant het grote verschil met de testen in de VS en het VK. Die hielden alleen rekening met kernkapitaal. Maar, zo schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd: "gelukkig kan Europa de stresstests publiceren met de 'rugwind' van gunstig economisch nieuws, waardoor beleggers misschien sneller op die data gaan focussen en de stresstesten naar de achtergrond verschuiven."
Opluchting
Op het vasteland van Europa was dit weekend dus van scepsis weinig sprake. Opluchting, vermengd met hier en daar een kritische noot, overheerste. Zo zei Vítor Constâncio, verantwoordelijk bestuurslid bij de Europese Centrale Bank (ECB) dat de resultaten ‘bewijzen wat wij altijd hebben gezegd, namelijk dat het Europese bankwezen over het algemeen gezond is’. Ook ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet toonde zich erg tevreden met de uitkomsten van de stresstest.
Minister van Financiën Jan Kees de Jager noemde het 'goed nieuws dat alle Nederlandse banken goed uit de test zijn gekomen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.' De Nederlandse banken ING, SNS, Rabobank en ABN Amro/Fortis zijn volgens de test solide genoeg om een nieuwe economische terugval te doorstaan. Ook Van Lanschot en NIBC, die vrijwillig de test ondergingen, zijn hiervoor geslaagd, zo is vandaag duidelijk geworden.
Zorgen verdwijnen niet
'Nederlandse banken komen sterk uit stresstest', kopte het Financieele Dagblad zaterdag dan ook. De krant plaatste wel een kritische kanttekening van Onno Ruding, oud-minister van Financiën. Hij noemt de resultaten 'op zich beter dan verwacht', maar stelt dat de keuring op belangrijke punten niet kritisch genoeg is geweest. "De zorgen over Europese banken zullen wat verminderen, maar absoluut niet verdwijnen", alus Ruding.
Naïef Spanje?
Opmerkelijk genoeg berichten de Spaanse kranten bijzonder positief over de stresstest, terwijl daar toch vijf van de zeven banken zitten, die de test niet succesvol hebben doorstaan. 'Terugkeer naar de normaliteit', luidde de kop boven het commentaar in het Spaanse dagblad El País.
Spaanse banken kennen al geruime tijd liquiditeitsproblemen op de interbankenmarkt, doorat marktpartijen denken dat de vastgoedproblemen onvoldoende in de boeken weerspiegeld zijn. El País hoopt dat dat wantrouwen eindelijk wegebt, nu Spanje open kaart heeft gespeeld.
Transparantie
De krant zoekt een verklaring voor 'de slechte score' van Spaanse banken en concludeert dat Spanje de kampioen van de transparantie is. "De Spaanse centrale bank heeft alle nodige informatie verschaft over 95 procent van de Spaanse banksector, een inspanning duidelijk boven dat van andere Europese landen." Daarmee doelend op Frankrijk, dat maar vier banken onderzocht.
In Frankrijk stelt zakenkrant La Tribune: 'We kunnen er waarschijnijk op vertrouwen dat het gros van de Franse banken solide is." De Fransen vragen zich wel af wat er gebeurt wanneer een Griekse schuldherschikking of een wanbetaling van een Europese deelstaat plaatsvindt. "We moeten er niet aan denken hoe de stresstests er zouden uitgezien hebben als Europa op 9 mei geen voorlopig punt achter de schuldencrisis had gezet', aldus La Tribune.
'Stoute banken komen goed uit test'
In Duitsland slaagde één bank niet voor de stresstest: Hypo Real Estate. "De 'stoute' Landesbanken als Bayern LB, WestLB, HSH Nordbank en LBBW, die na slechte gokjes op VW-aandelen of Amerikaanse hypotheken omvangrijke staatssteun nodig hadden, komen goed uit de test. De 'brave' Landesbank Nord LB, daarentegen, die zonder staatssteun de crisis doorstond, oogt daarentegen wankel", concludeert de Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Stresstests of niet, de Duitse krant hoopt dat de 'brave' Landesbanken onverminderd meer vertrouwen zullen genieten dan de 'stoute'. "Op naar gerechtigheid."
>> Meld u aan voor de Nieuwsbrief van MT en ontvang daarbij een gratis hotelbon.
Een interessant boek over de trends en ontwikkelingen in de financiële sector 'Bankieren in 2020'.