Werkgevers en vakbonden naderen elkaar steeds meer, als het gaat om de aanpak van de gevolgen van de kredietcrisis. Vakcentrale FNV presenteert een crisisplan waarin ook werktijdverkorting een plaats heeft.
Na de omvallende banken, krijgen nu werknemers hulp vanuit de achterhoede. De FNV wil met een crisisplan de gevolgen van de kredietcrisis voor de werknemers "tackelen". "Zonder de paarden van de economie kunnen we de kar van de economie niet uit de modder trekken'', zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius.
Op de schop
Meest in het oog springend in het tienpunten-plan is de werktijdverkorting die "op de schop" moet. Met een overbruggingsregeling moeten werkgevers de tijdelijke terugslag het hoofd kunnen bieden. Werkgevers betalen het loon door, maar ontvangen daarvoor geld uit het WW-potje van negen miljard euro. Dit moet veel administratieve rompslomp voorkomen. Voorwaarde is wel dat de werknemer in de tussentijd scholing krijgt en dat het krediet door de werkgever wordt terugbetaald.
Productiedipje
Volgens Jongerius slaat het plan twee vliegen in één klap. "Niet alleen is er voor de werknemers inkomenszekerheid, de regeling is ook voor bedrijven aantrekkelijk als zij in een productiedipje zitten.''
Metaal
Een sector waar de aftrap van zo'n soort regeling al plaatsvindt, is de metaalsector. Vooral in de auto-industrie kennen de orderportefeuilles een absolute dip, waardoor er minder werk te doen is. Werknemers die uren inleveren, moeten daar verplicht naar school.
Uitzendkracht
Even een uitzendkracht inhuren wordt een ander verhaal, als het aan de FNV ligt. Ook uitzendkrachten moeten onder de regeling gaan vallen. Want, zo oordeelt de vakbond, nu is er sprake van "doorgeslagen flexibiliteit". Verder moeten kleine bedrijven tijdelijk personeel kunnen uitwisselen via regionale ‘overbruggingspools'.
Werkgevers blij
Werkgevers reageren positief op dit deel van het plan. VNO-NCW praat naar eigen zeggen al sinds vorige maand met het kabinet over werktijdverkorting. "Het is nu een instrument dat we nodig lijken te hebben. Scholing is daarbij belangrijk om werknemers vast te houden'', aldus een woordvoerder. "Wij zijn blij dat de FNV zich nu ook achter een vorm van werktijdverkorting schaart.''
Doorwerken
FNV-voorzitter Jongerius hoopt dat een nieuwe regeling voor werktijdverkorting vanaf 1 december gaat gelden. "Dan moet er wel even flink doorgewerkt worden, maar als we in een week een bank kunnen nationaliseren, kunnen we in drie weken een regeling optuigen die de werknemers zekerheid biedt die ze nodig hebben.''
Spaarloon
Dit is nog niet alles; de vakcentrale heeft nog meer punten bedacht. De FNV wil nog steeds dat het spaarloon eenmalig gedeblokkeerd wordt. Ondanks dat de politiek dit idee geen warm onthaal gaf. Op die rekeningen staat volgens de vakcentrale zo'n drie tot vier miljard euro. Toen het spaarloon in 2005 vrij kwam, werd de helft van de tegoeden opgenomen, stelt ze.
Marktwerking
De vakcentrale stelt verder het zo geliefde concept van marktwerking ter discussie. "Het rotsvaste geloof in marktwerking als oplossing voor alle mogelijke problemen heeft zijn beste tijd gehad," zegt ze stellig. Met name in de zorgsector, het openbaar vervoer en bij de post moet er een ‘time-out' worden ingelast aan de marktwerking.