Consultants hoeven geen stap harder te lopen, managers daarentegen wel. Die krijgen door de recessie veel meer werk voorgeschoteld.
Bijna twee derde van de adviseurs geeft aan dat ze – ondanks of dankzij de crisis – niet harder hoeven werken. Het extra werk dat bezuinigingen en reorganisaties met zich meebrengen komt vooral op het bordje van leidinggevenden terecht, aldus enkele bevindingen uit onderzoek van softwareleverancier Maconomy onder 250 consultants.
Delegeren
Peter Vonk, directeur van Vonk Competentie Expertise, heeft daarvoor de volgende verklaring: "Er wordt vaak eerder bezuinigd op medewerkers dan op managers. Het werk moet vervolgens door minder mensen worden gedaan, waarbij de manager minder ruimte heeft om zaken te delegeren. Hierdoor moeten managers vaker zelf aan de bak. Bovendien neemt de druk van boven toe om een positief resultaat te laten zien. De eerste reactie van managers isvaak om ‘harder' in plaats van ‘slimmer' te gaan werken."
Overgekwalificeerd
Driekwart van de ondervraagde consultants zegt dagelijks werk te verrichten dat niet aansluit bij hun competenties. Gemiddeld: twee uur per dag, oftewel twee maanden per jaar. Negentig procent zegt tijd kwijt te zijn aan werk onder hun niveau. Volgens Vonk is dat in een recessie "niet zo gek". "Werkgevers hebben een ruimere keuze op de arbeidsmarkt en zijn geneigd de beste – vaak overgekwalificeerde – mensen aan het werk te zetten." Dat is volgens hem niet verstandig. "Mensen die structureel onder hun niveau werken, gaan zich vervelen en zoeken naar alternatieve uitdagingen. Vaak vinden ze dit in iets anders dan hun baan, waardoor ze hun werk meer laten versloffen."
Benutten
Conclusie: de ruime(re) arbeidsmarkt verlaagt de productiviteit van hoogopgeleide werknemers. Een derde van de consultants stelt dat als de manager beter zou plannen, iedereen op de afdeling de dingen zou kunnen doen waar hij of zij goed in is. Een ruime meerderheid vindt dar de werkgever de kwaliteiten van werknemers beter zou kunnen benutten.